De Sănătate

Punem punctul pe știi

Senatorii au votat pentru introducerea acordului prezumat la transplant

marți, 27 mai 2008, 16:33
3 MIN
 Senatorii au votat pentru introducerea acordului prezumat la transplant

Senatorii au aprobat propunerea legislativa care introduce acordul prezumat in cazul transplantului si al prelevarii de organe. Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, in sensul introducerii notiunii de acord prezumat si simplificarii procedurii de prelevare de organe, tesuturi si celule de la persoane decedate.

Potrivit initiatorilor, in baza acestui acord, o persoana care in timpul vietii nu si-a exprimat refuzul de a-si dona organele, atunci implicit este de acord sa le doneze, dupa deces. Totodata, daca in timpul vietii, persoana decedata nu si-a exprimat deja optiunea in favoarea donarii, printr-un act notarial de consimtamint pentru prelevare sau inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe sau tesuturi, se ia in considerare acordul prezumat.

In plenul Senatului, senatorul PC Irinel Popescu a prezentat o statistica, potrivit careia peste 60% dintre cei care au fost intrebati daca accepta donarea de organe s-au declarat pentru acest procedeu, in scopul de a salva alte vieti. In expunerea de motive se face trimitere la practica altor state, precum Austria, Belgia, Italia, Olanda sau Marea Britanie care au introdus acordul prezumat la transplant, solutionind problema numarului mare de bolnavi inscrisi pe o lista de asteptare. In discutiile de la comisiile de sanatate, drepturile omului si juridica, medicul Rosana Turcu, coordonator-regional de la Agentia Nationala de Transplant, a aratat ca propunerea vizeaza alinierea la legislatia Europeana.

"Orice persoana care nu s-a opus in timpul vietii donarii de organe, tesuturi si celule devine automat donator dupa deces. Aceasta inregistrare a opozitiei fata de actul donarii se poate realiza printr-un simplu telefon sau vizita la medicul de familie, pentru ca fiecare om din tara asta are medic de familie. Atunci cind el nu este de acord cu donarea anunta medicul de familie despre refuzul de a fi donator", a aratat Rosana Turcu.

Daca familia se opune cu argumente solide donarii, atunci nu se preleveaza organe

Ea a mai precizat ca, in momentul decesului, coordonatorul de transplant contacteaza medicul de familie si se intereseaza daca a existat o opozitie din partea potentialului donator la actul donarii. In cazul in care acesta nu este inregistrat ca opunindu-se donarii, este informata familia, careia i se comunica faptul ca nu a existat nici o opunere din partea decedatului pentru a i se preleva organele.

"Daca familia se opune cu argumente solide donarii, atunci nu se preleveaza sau daca familia se opune vehement, de asemenea nu se preleveaza. Argumentul solid poate sa insemne aderarea la un cult religios care nu e de acord cu donarea sau transplantul ori poate sa insemne o discutie pe care respectiva persoana a avut-o in timpul vietii in familie sau in cercurile de prieteni, la care au fost prezente mai multe persoane care pot sa depuna marturie ca respectivul a spus ca in cazul in care i se intimpla ceva si decedeaza, nu este de acord cu donarea, dar nu a apucat sa inregistreze opozitia printr-un act oficial", a explicat medicul.

Totodata, reprezentanta ANT a sustinut ca introducerea acordului prezumat ar scuti familia decedatului de a lua o decizie intr-o stare de soc sau emotional. „In legislatia actuala, familia de gradul intii trebuie sa semneze pentru fiecare organ, tesut si celula in parte care sint prelevate. Asta inseamna un impact emotional deosebit asupra familiei, aflata intr-o stare de soc atunci cind afla despre decesul rudei si pusa in situatia de a decide daca este de acord cu donarea de organe”, a mai spus Rosana Turcu. Decizia finala in cazul acestei propuneri legislative apartine Camerei Deputatilor.

Comentarii