Avem viitor la atletism

duminică, 17 iulie 2005, 23:00
3 MIN
 Avem viitor la atletism

La Campionatele Europene de tineret, care se desfasoara la Erfurt, sportivii romani au obtinut patru medalii, dintre care doua de aur si doua de bronz. Performerul numarul 1 al delegatiei Romaniei s-a numit Danut Simion, care, dupa ce a cistigat calificarile in finala, cu 8,03 m, a cistigat si titlul european cu o stralucita performanta de 8,12 m, care il aduce pe locul VI in rindul performerilor europeni si il recomanda pentru Mondialele de la Helsinki. Medalia de argint a revenit rusului Dmitri Sapinski (8,01 m), iar bronzul, lituanianului Povilas Mikulaitis, cu 8 metri. Simion a realizat performanta maxima in incercarea a treia, preluind conducerea in clasament. In aceeasi seara, Corina Dumbravean s-a impus in cursa de 1500 m. A fost o cursa lenta, dusa de rusoaica Olesia Sireva, pe final sprintind cunoscuta ucraineanca Nelia Neporadna. Duelul „sovietic” a fost deranjat de finisul Corinei, care a cistigat in 4:14,78, Sireva clasindu-se a doua, iar germana Antje M?ldner a treia.
Vineri seara, Marius Ionescu s-a clasat al treilea in cursa de 10.000 m, cronometrat in 29:34,52, dupa ce a condus cu 1000 m inainte de final. Duminica, Ionescu a ratat de putin podiumul cursei de 5000 m, clasindu-se al patrulea, la fel ca si stafeta masculina de 4X400 m, compusa din Bogdan Vilcu, Catalin Cimpeanu, Vasile Bobos si Florin Suciu (ultimul, cu un record personal de 20,88 s a iesit doar al saptelea in proba de 200 m). In fine, Adina Anton s-a clasat a treia la lungime, cu o saritura de 6,55 m. Cistigatoarea a fost campioana olimpica, mondiala si europeana la heptatlon, suedeza Carolina Kl?ft (6,79 m), urmata de rusoaica Iulia Zinovieva, care a depasit-o pe Adina cu doar trei centimetri!
Melinte pierde recordul, dar are o urmasa
Asa cum am anticipat, sportiva rusa Tatiana Lisenko a reusit sa depaseasca recordul mondial la aruncarea ciocanului al Mihaelei Melinte, stabilit acum sase ani la R?dlingen (Elvetia). Dupa ce, la campionatele Rusiei, Lisenko s-a apropiat la 12 centimetri de acel 76,07 m al Mihaelei, intr-un concurs de la Moscova, a aruncat bila de lemn legata cu sfoara la 77,06 m, adica la un metru minus un centimetru peste fostul record mondial. Cit despre Mihaela, ea a aruncat 68,23 m la concursul de la Madrid, fiind depasita de fosta campioana olimpica Kamila Skolimowska (Polonia, 74,27 m) si campioana mondiala Yipsi Moreno (Cuba) – 71, 75 m.
In schimb, vestile bune in legatura cu aruncarea ciocanului vin din Maroc. Tinara sportiva Bianca Perie, originara din Roman si legitimata la SCM Bacau, a devenit campioana mondiala de cadete la Marrakech. Bianca a cistigat finala cu 62,27 m, fiind urmata de Anna Bulgakova (Rusia) – 62,05 m si Dora Levai (Ungaria) – 58,80 m. La competitia din Maroc, sportivii romani au mai cistigat, pina acum, o medalie de argint (Tiberiu Talnar – lungime) si una de bronz (Cristina Bujin – triplusalt). Spunem „pina acum”, deoarece aseara, la o ora foarte tirzie, au mai intrat in finale Cornelia Deiac si Cristina Sandu (lungime) si stafeta pe distante mixte a fetelor.
Iar Isinbaeva!
La o saptamina de la precedentul record mondial (4,93 m) stabilit la „Athletissima” din Lausanne, rusoaica Elena Isinbaeva a mai adaugat doi centimetri performantei supreme in proba feminina de saritura cu prajina, realizind, in amintitul concurs de la Madrid, 4,95 m. Surse din atletismul rus sustin ca Elena pregateste rezultatul istoric de 5,00 m pentru Campionatele Mondiale de luna viitoare, de la Helsinki. La Madrid, au mai fost prezenti citiva sportivi romani, in afara Mihaelei Melinte. Saritoarea in inaltime Oana Pantelimon s-a clasat a doua cu 1,95 m, la egalitate cu ucraineanca Vita Palamar si bulgaroaica Venelina Veneva (a cistigat suedeza Kajsa Bergqvist, cu 1,98 m). Aruncatorul de greutate Gheorghe Guset (20,27 m) si sulitasa Felicia Moldovan (59,38 m) s-au clasat pe locurile IV.
Ultima ora: Nicoleta Grasu s-a clasat pe primul loc in proba de disc la reuniunea de la Salonic, cu 62,64 m, invingind doua foste campioane mondiale: Beatrice Faumuina (1997) si Olga Cerniavskaia (1993). De asemenea, Mihaela Neacsu a cistigat cursa de 800 m cu un record personal de 1:59,78.

Comentarii