„10.000 de lei pentru cursuri de 2 lei”. Ce s-a ales de protestul studenților UMF, la un an după: „Mai nimic: un gust amar”

joi, 11 aprilie 2024, 03:00
4 MIN

La aproape un an de la protest, studenții Universității de Medicină și Farmacie din Iași sunt în continuare nemulțumiți. „Nu suntem ascultați deloc”.

Anul trecut, pe 26 iunie, sute de studenți au protestat pe esplanada UMF, nemulțumiți de decizia conducerii de a majora taxele de cazare și școlarizare, de impunerea prezenței obligatorii la cursuri în contextul în care majoritatea profesorilor citesc din prezentări, de faptul că bibliografiile și materialele sunt învechite iar rezultatele evaluărilor cadrelor didactice de către studenți nu sunt luate în considerare.

Studenții au scandat: „10.000 de lei pentru cursuri de 2 lei”, „Pretenții mari pentru cursuri mediocre”, „Vreți amfiteatre pline? Alegeți profii bine!” „Vrem calitate, nu taxe majorate”, „Taxarea este furt” și „Toată lumea tre’ să știe că nu știți să faceți grile”. Acesta a fost considerat cel mai mare protest studențesc care a avut loc în Iași în ultimii 20 de ani, însă, la aproape un an distanță, studenții încă sunt nemulțumiți de aceleași probleme.

„Sinceră sa fiu, nu prea sunt schimbări”

„Sinceră sa fiu, nu prea sunt schimbări de anul trecut. Practic, protestul nici nu a fost considerat protest, ba mai mult, anumite mesaje s-au înțeles greșit. Noi nu am protestat împotriva cursurilor, noi am protestat împotriva prezenței obligatorii. Acum, prezența la curs este 70% obligatorie, în condițiile în care, nu toți, dar mulți profesori aleg să citească niște slide-uri pe care le putem citi și noi acasă. Oricât de mult ne-am duce la facultate, tot acasă e învățatul propriu-zis. Nu suntem ascultați deloc. În fiecare an avem evaluarea cadrelor didactice care teoretic este anonimă, practic nu este. Unii profesori ne-au spus să avem grijă ce scriem în acele evaluări, pentru că se poate afla foarte ușor prin secretariat, iar cei care-și spun opinia au de suferit mai târziu”, ne-a declarat o studentă, care ne-a cerut însă să rămână anonimă.

Bobocii, total descurajați

Bobocii de anul acesta s-au arătat descurajați de mesajele scandate de studenții mai mari la protestul de anul trecut. Mulți dintre ei declară că s-au gândit de două ori înainte să aplice la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, însă, spun ei, este greu să iei o astfel de decizie pe ultima sută de metri. „Sunt în primul an, iar anul trecut, când am auzit de protest, m-am gândit să schimb centrul. Pe lângă asta, am auzit că la alte centre ești tratat mult mai bine. Din păcate, este greu să-ți schimbi centrul pe ultima sută de metri. M-am chinuit să intru la facultate, și am realizat că tot ce au spus studenții la protestul de anul trecut e adevărat, iar profesorii, de fiecare dată când aduc vorba de acel protest, vorbesc cu dispreț. Asta în timp ce anul nostru își desfășoară orele în doar două săli, înghesuiți, și niciodată nu vedem la tablă. Am avut oportunitatea unui schimb de experiență la Timișoara, unde situația stă diferit. Am făcut o comparație, cum se predă, cum arată sălile, aparatura pe care o au: e o diferență foarte mare”, ne-a declarat un student în anul I.

„Sunt și profesori care își dau interesul”

Studenții au menționat în numeroase rânduri că își doresc să participe în mod natural la cursurile care sunt organizate și susținute de profesori dedicați, care pot transmite cunoștințe relevante și care știu să țină o prelegere și să deschidă mintea tinerilor. Aceștia refuză să participe la cursuri unde ore în șir profesorii citesc din prezentări de tip PowerPoint sau unde în locul profesorului vine un asistent sau un doctorand, adesea total nepregătit. „Sunt câțiva profesori care chiar își dau interesul, însă sunt și foarte mulți care și-au făcut un obicei din a citi de pe slide. La cei care își dau interesul m-aș duce indiferent de cât ar conta prezența, pentru că într-adevăr mă ajută în sesiune, dar la ceilalți nu mă ajută deloc. Tot singur trebuie să stau să învăț. Pe lângă asta, încă sunt profesori care au un comportament sfidător, ceea ce nu e deloc plăcut”, ne-a declarat un alt student.

„Conducerea nu vede o problemă când laboratoarele arată exact ca acum 30 de ani”

O altă studentă, de data acceasta în an terminal, povestește despre protestul de anul trecut ca ceva luat în „râs” de către profesori. Deși a fost implicată în eveniment și a încercat să atragă atenția asupra faptului că este nevoie de o schimbare, aceasta va termina facultatea cu un „gust amar”. „Nu înțeleg cum conducerea nu vede o problemă când laboratoarele arată exact ca acum 30 de ani. Cum am zis, sunt în an terminal, nu știu ce aș putea face pentru a mai rezolva ceva. Îmi pare rău pentru cei care abia au intrat la facultate, și sper ca măcar ei să poată face o schimbare”, a declarat studenta.

Încă de anul trecut, conducerea universității a respins solicitările principale legate de eliminarea obligativității cursurilor, de anularea majorării taxelor, de introducerea învățământului modular și aproape toate celelalte revendicări de care studenții se arată și în prezent nemulțumiți. Fiind contactat de Ziarul de Iași, prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a avut un răspuns scurt: „Nu comentez!”.

Comentarii