28 de ieşeni pozitivi şi un deces, ieri. Cine sunt cadrele medicale găsite cu coronavirus

vineri, 27 martie 2020, 02:50
5 MIN
 28 de ieşeni pozitivi şi un deces, ieri. Cine sunt cadrele medicale găsite cu coronavirus
Ieri, alţi ieşeni au primit diagnosticul de infecţie cu coronavirus, cifra acestora ajungând la 28. Alte 1.992 de persoane se află izolate la domiciliu, fără simptome specifice bolii, iar 163 au fost plasate în carantină după ce s-au întors dintr-o ţară aflată în zona roşie a pandemiei. În acelaşi timp, numărul cadrelor medicale de la Spitalul Judeţean din Suceava infectate şi testate la Iaşi a ajuns la 170, iar un bărbat de 75 de ani, diabetic, internat in 22 martie, a decedat la spital 

În acelaşi timp, numărul cadrelor medicale de la Spitalul Judeţean din Suceava infectate şI testate la Iaşi a ajuns la 170. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, la Iaşi, doar trei cadre medicale ar fi infectate cu COVID-19.

Asistentă medicală de la IGH „Sfântul Spiridon“ şi medic chirurg de la „Copii“, pozitivi

Ieri la prânz, agitaţia de acum câteva zile, dispăruse. „Rezultatele celor 50 de probe prelevate de la «Sf. Spiridon» sunt negative“, a precizat managerul instituţiei, Ioan Bârliba. „Sunt aşteptate astăzi (ieri – n.r.) şi rezultatele recoltate de la 26 de pacienţi. În prezent, etajul secţiei de Gastroenterologie unde a fost internat pacientul diagnosticat cu COVID-19 este închis“, a mai spus Ioan Bârliba. ŞI rezultatele au început să curgă. O asistentă medicală, contact direct cu pacientul de la Suceava, a fost declarată pozitivă după 52 de probe. Şase probe, ieri, mai erau în lucru. Pacientul zero de la IGH a fost transferat miercurea trecută de la Suceava la Iaşi pentru tratament, acesta suferind de icter mecanic. Pentru că bărbatul prezenţa simptome specifice infecţiei cu COVID-19, medicii ieşeni au decis să ia legătură cu medicul curant al acestuia de la Suceava. După ce au aflat că medicul de la Suceava este pozitiv, au hotărât testarea bărbatului. Testul a ieşit pozitiv, şi a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi. Cadrele medicale sunt în continuare în curs de testare. Un alt cadru medical infectat cu coronavirus, şI deja cunoscut opiniei publice, este Lucian Miron, şef de secţie la Institutul regional de Oncologie. Soţia sa, Ingrith Miron, care şi ea a fost la Paris împreună cu medicul oncolog, a fost găsită negativă. Ingrith Miron este şefa Secţiei de Oncologie de la Spitalul de Copii Sfânta Maria. În schimb, potrivit DSP Iaşi un alt cadru medical de la Spitalul de Copii Sfânta Maria este infectat de coronavirus. „Este vorba despre un cadru medical care, venind dintr-o deplasare în străinătate, s-a izolat la domiciliu şI care în urma apariţiei simptomelor specifice a solicitat testarea pentru COVID 19. Nu a avut contacte în interiorul spitalului“, au dat asigurări reprezentanţii DSP Iaşi. Surse din cadrul Spitalului de Copii Sfânta Maria au spus că ar fi vorba despre un medica de la una din secţiile de Chirugie.

Avem şi PCR Real Time,dar se caută medic

În acelaşi timp, la Spitalul de Boli Infecţioase se internează în continuare pacienţi cu COVID-19. Conducerea spitalului a precizat că mai există locuri libere pentru bolnavii de coronavirus, respectiv două secţii de paturi. După ce au primit în urmă cu câteva zile ca donaţie un aparat de testare rapidă, acum, spitalul caută să angajeze medic care să lucreze alături de echipa de laborator. Spitalul de Boli Infecţioase a primit din partea CJAS o suplimentare a bugetului pentru servicii medicale cu 200.000 lei. Ieri, în şedinţa CJ, consilierii au aprobat pentru acelaşi spital o rectificare bugetară: 83.000 lei pentru investiţii şi 500 000 de lei pentru bunuri şi servicii. „Mulţumim astfel acestor două foruri decizionale pentru înţelegerea acestui moment din punct de vedere medical şi uman. De asemenea, mulţumim Mitropoliei care ne oferă zilnic, tuturor angajaţilor, o masă caldă la prânz. La capitolul donaţii, am mai primit aproximativ 40.000 de lei din partea mai multor oameni politici şI parlamentari pentru echipamente de protecţie şi materiale sanitare. Tuturor le mulţumim pentru sprijinul oferit în aceste momente“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. În acelaşi context, Casa Auto şI Bras au dat în comodat spitalului 10 respectiv 3 maşini. „Maşinile sunt pentru momentul când asimptomaticii şi formele uşoare vor stă la domiciliu. Atunci le vom folosi pentru a ne deplasa la domiciliul pacienţilor pentru a le face retestări şi pentru a le duce medicaţia necesară“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Spitalul din Paşcani, backup pentru cel din Suceava

În schimb, numărul testelor pozitive pentru cei angajaţi la Spitalul Judeţean Suceava creşte de la o oră la alta. Ieri, la Suceava 170 de cadre medicale aveau coronavirus, SJU fiind cel mai mare focar de infecţie din ţară. Mulţi dintre pacienţii cu alte patologii au fost însă deja transferaţi la alte spitale din zonă. „Niciun pacient de la spitalul din Suceava nu afost transferat la Iaşi. Dar, din acestmoment, din cauza propagării infecţiei, nu mai putem garanta pentru nicio unitate medicală“, a spus Lucian Indrei, directorul DSP Iaşi. Unii manageri ai unităţilor medicale din Iaşi sunt reticenţI vizavi de decizia luată la nivel de regiune. „Am avut două cazuri de la Suceava venite. A trebuit să facem circuite separate, chiar dacă pacienţii susţineau că nu au avut istoric de călătorie şi nici contact cu o persoană pozitivă. Nu puteam risca, pentru că, aşa cum s-a văzut, mulţi mint“, a declarat sub anonimat un manager al unui spital important din Iaşi. La „Sf. Spiridon“, lucrurile par calme din acest punct de vedere. „Nu ni s-a comunicat oficial că urmează să fie transferaţi la noi. La noi vin diferite patologii şI deservim dintotdeuna toată Moldova. În urma reorganizării în privinţ a internărilor, în momentul de faţă avem 250 de bolnavi internaţi şi 1.150 de paturi“, a declarat managerul Ioan Bârliba. Majoritatea pacienţilor cu COVID-19 aflaţi în stare critică au boli asociate. Secţiile de terapie intensivă sunt vitale în aceste situaţii. 

„La organizarea sistemului în condiţiile actuale ale pandemiei lucrează DSP Iaşi, al cărui director este şI coordonator pe Moldova. Spitalul pentru pacienţii cu COVID-19 pozitivi şi care poate face inclusiv cardiologie intravenţională şI terapie intensivă de înalt nivel este Spitalul din Suceava. În Iaşi sunt mai multe spitale, cum ar fi Boli Infecţioase, secţia specială din cadrul Spitalului de Neurochirurgie. Desemnat pentru pacienţii pozitivi necritici a fost Spitalul din Paşcani“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD şi membru al echipei care coordonează situaţia provocată de COVID-19 pe Moldova. Surse ofciale din cadrul Ministerului Sănătăţii au declarat că Spitalul din Paşcani ar putea fi folosit ca spital „de backup“ pentru cel din Suceava, în cazul în care numărul de infectări de acolo va escalada.

Comentarii