500 de gameri înrăiţi şi 5000 de fani se vor înfrunta la Iaşi. Premii: jumătate de milion cash, altă jumătate în criptomonede

marți, 13 septembrie 2022, 01:50
5 MIN

Iașul începe să conteze în industria mondială de e-sports. Este convingerea consilierului pe probleme de Digitalizare și Cooperare Economică din Primăria Iași, Cristian Nistor. 

Desemnat manager al campionatului mondial de jocuri pe calculator, care va reuni anul viitor, la Iași, egameri din întreaga lumea, reprezentantul primăriei ieșene e invitat să vorbească, peste două săptămîni, la Summitul World Esports din Coreea de Sud, despre cum vede Iașul dezvoltarea turismului cu ajutorul jocurilor pe calculator.

În Coreea există o sală de 15.000 de locuri pentru competiţii virtuale

“Summitul este foarte mare, se ține într-o sală cu 15.000 de locuri, o sală construită pentru e-sports. Vă dați seama. Noi nu avem o sală a sporturilor, ei au o sală de 15.000 de locuri pentru e-sports. E toată industria mondială din e-sports acolo, indiferent dacă vorbești de turism e-sports, educație, jocuri. Misiunea mea e să promovez Iașul acolo”, a explicat managerul WE sports 2023, Cristian Nistor.

El a adăugat: “Noi o să vorbim despre turism – cum dezvolți turismul prin intermediul unor astfel de evenimente. Și o să mai fie un city manager din Katowice (Polonia). Ei fac lucrul ăsta din 2006. Ei fac un eveniment în februarie, care se numește Intel Master Extreme, un campionat de-al lor și au premii de 25 de milioane de euro. Noi de-abia am strâns un milion de euro ca să dăm premii – pentru toate categoriile sunt banii ăștia – 500.000 euro cash, premii împărțite pe categorii, și 500.000 în criptomonede”.

Premiile la care face referire Cristian Nistor vor fi acordate la Campionatul Mondial E-Sports de la Iași, din 2023. Un eveniment major pentru Iași, care va testa capacitatea de organizare a autorităților, dar și spiritul ospitalier al ieșenilor.

Evenimentul de la Iași reprezintă o premieră, susține consilierul pe probleme de Digitalizare din Primăria Iași, pentru că “Iașul este prima municipalitate din lume care organizează această competiție. Campionatul din Bali, de anul acesta are organizarea sub egida Comitetului Internațional Olimpic. Sau mai sunt entități private care cumpără licența de la Federația Internațională și organizează, cum a fost în Israel”.

Toate hotelurile din Iaşi vor fi ocupate la capacitate maximă

Autoritățile se așteaptă ca la eveniment – care va fi organizat în vara lui 2023 – toate hotelurile din Iași să fie ocupate de participanții la competiție. Numai pentru organizatori vor fi rezervate 1200 de locuri. Spectatori, ar putea fi în jur de 5000. Iar obiectivul ieșenilor este să atragă participanți din cel puțin 90 de țări.

“Vor fi 600 de jucători. 560 minim. Pentru că e stabilit că avem undeva la 10 categorii de jocuri, deci dacă facem o medie, vor fi undeva la 50-60 de jucători pe categorie. Și se joacă pe grupe. Acești 560-600 sunt cei mai buni jucători din lume”.

Iar pentru transparență, spune Cristian Nistor, Campionatul e-sports de la Iași va fi organizat prin întermediul Clubului CSM Iași 2020. În plus, în același timp cu campionatul, Federația Internațională de Esports va ține la Iași și întâlnirea anuală a membrilor, la care sunt așteptați 120 de delegați din toate țările afiliate la federație.

Logoul Campionatului de la Iași e un zimbru tricolor, în al cărui corp e stilizat și turnul principal din Palatul Culturii. Competițiile vor avea loc la Palas, în aer liber, seara, pe o scenă exterioară. O altă scenă de jocuri va fi în Sala Voievozilor din Palatul Culturii. Tot acolo va fi construit și podiumul de premiere, în forma unui tron.

“Moștenirea noastră o să se numească Digital Throne (n.r. – un nume de brand) care va rămâne după această competiție. Sub acest brand noi vrem să facem Comic Con, conferințe de cybershare, campionate regionale, europene, calificări pentru fiecare ediție care are loc la campionatele mondiale. Tronul digital e gândit și ca un concept de premiere. Copiii ăștia caută faimă. Și atunci noi, capitală istorică, punem un tron la Palatul Culturii făcut din console reciclate, ca la Game of Thornes, și acela va fi podiumul de premiere. Mergi la competiție, câștigi locul pe tron, o coroană și un sceptru”.

Nu ştim câţi gameri sunt în Iaşi

Un lucru însă nu știu organizatorii de la Iași ai WE sports: câți e-gameri sunt în Iași sau măcar în România.

“Nu pot să aproximez câți jucători sunt în acest moment în Iași. Acum suntem în căutarea unui pensionar, despre care știam că acum câțiva ani era cel mai tare jucător local de CS. O să facem un recensământ, pentru că au început să răsară ei, să vină ei către noi. Noi nu avem legislație de esports, deci nu putem avea jucători profesioniști. De exemplu, jucătorii din cele mai tari echipe din România, de la 1TAP Gaming sau de la Nexus au contracte de muncă pe funcție de “operator calculator”. Deci nu poți aproxima numărul de jucători. Pot, eventual, pe fiecare joc în parte, să solicit să îmi dea cineva câți useri sunt, pe o anumită geo-locație. Cei mai buni jucători în lumea e-sports au psiholog, nutriționist, iar cei care joacă Counter Strike, ma refer la echipa din România – care e vice-campioană mondială – au strateg militar”, a detaliat Cristian Nistor.

Astfel, Campionatul Mondial de la Iași ar putea fi o oportunitate oferită autorităților de a face o evaluare mai exactă a pieței de jocuri online. Iar pentru municipalitate, poate fi șansa de a face cunoscut Iașul în rândul tinerilor, în mediul on-line:

“Pe lângă audiența offline, care o să fie în jur de 5000 de spectatori, noi avem foarte mult de câștigat pe partea de online. Pentru că faima și timpul petrecut în e-sports nu se consumă doar în timpul jocului, ci mai mult după. Pentru că sunt o grămadă de comentatori și influenceri care stau și comentează cum s-a jucat o finală la Iași. Și sunt mulți, sunt câteva mii de astfel de comentatori. Și apoi sunt câteva sute de mii de oameni, dacă nu chiar milioane, care urmăresc aceste comentarii. Practic va fi un festival al Iașului, dar care nu se va axa pe un concert, ci pe o nișă care nu e încă dezvoltată”. 

Comentarii