S-au semnat contractele pentru două proiecte amânate: 7 milioane de euro

900 de biciclete inteligente și 50 de stații vor împânzi Iașul. Cum se vor folosi

marți, 10 august 2021, 02:02
3 MIN
 900 de biciclete inteligente și 50 de stații vor împânzi Iașul. Cum se vor folosi

Refacerea parcului de la Teatru va costa peste 18 milioane de lei şi se va face cu bani de la bugetul local. Proiectul VeloCity va avea nevoie de 15,7 milioane de lei care vor veni de la Uniunea Europeană. Vor putea fi închiriate în jur de 900 de biciclete din 50 de staţii care vor fi amplasate lângă staţiile de transport în comun.

Primăria Iaşi a semnat recent două contracte a căror valoare totală trece pragul de 30 milioane lei. Unul dintre ele va fi finanţat cu fonduri de la bugetul local, celălalt cu bani de la bugetul european. Ambele licitaţii au fost iniţiate în noiembrie 2020, dar câştigătorii au fost stabiliţi cu întârziere, în contextul unor contestaţii şi a unei acţiuni în instanţă.

Cele două proceduri fac referire la modernizarea parcului din faţa Teatrului Naţional şi, respectiv, înfiinţarea primului sistem public de închiriere de biciclete („bike-sharing“). În primul caz, lucrările vor fi efectuate de către Conest, în timp ce proiectul VeloCity va fi implementat alături de o asociere de firme, condusă de Sustainable Urban Mobility Solutions (Bucureşti).

Modernizarea parcului TNI, decisă la Curtea de Apel

Conest şi-a adjudecat contractul de lucrări la parcul din faţa Teatrului după o sesizare la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC). Iniţial, Primăria a declarat câştigătoare firma Grup Construcţii Est SA, dar CNSC a decis anularea raportului de atribuire. Decizia CNSC a fost contestată în instanţă, iar judecătorii de la Curtea de Apel au dat câştig de cauză tot firmei Conest. În final, Primăria a semnat contractul pentru o sumă de 18,3 milioane lei (inclusiv TVA). Oferta depusă de Grup Construcţii Est era cu circa un milion de lei mai mică, dar, conform deciziei CNSC, propunerea tehnică nu ar fi respectat toate formularele din documentaţia de atribuire.

Lucrările de modernizare a esplanadei vor aduce modificări importante la nivel de arhitectură şi peisagistică în zona din centrul oraşului. Proiectul va fi implementat pe parcursul a 12 luni şi, printre altele, va cuprinde lucrări precum: fântânile arteziene actuale vor fi desfiinţate (vor fi înlocuite cu o fântână interactivă pe axul central), o bună parte din vegetaţie va fi înlăturată şi înlocuită (arborii înalţi de la limitele laterale, spre I.C. Brătianu şi, respectiv, Hotelul Mitropoliei, vor fi păstraţi), mobilierul urban va fi schimbat, la nivelul noului gazon vor fi puse reflectoare (iluminare busturi şi arbori), vor fi montate plăci comemorative şi panouri de afişaj, va fi amenajat un pavilion expoziţional cu pergolă, va fi amplasată o gradenă circulară (adiacent fântânii) şi vor fi create facilităţi pentru diverse activităţi (cursuri de creaţie, cinematograf, teatru de vară etc.).

Lucrările de modernizare a esplanadei din faţa Teatrului Naţional sunt finanţate de la bugetul local.

Peste 800 de biciclete vor împânzi oraşul

Celălalt proiect pentru care Primăria a semnat recent contractul face referire la înfiinţarea unui sistem public de închiriere de biciclete („VeloCity“). Contractul, în valoare de 15,7 milioane lei (inclusiv TVA), a fost semnat cu firma Sustainable Urban Mobility Solutions (Bucureşti) care conduce o asociere din care fac parte mai multe companii.

Principalele componente ale proiectului VeloCity constau în: o flotă de biciclete inteligente cu computer de bord şi modul inteligent de accces, staţii inteligente de andocare, terminal de închiriere cu modul de plată cu card bancar, staţii de depanare pentru reparaţii de urgenţă, management integrat, mentenanţă, sistem de logistică, service şi distribuţie unitară a bicicletelor în staţii, sistem de ticketing integrat cu transportul public urban, sistem de comunicaţii pentru operaţionalizarea echipamentelor din teren.

În cadrul proiectului vor fi achiziţionate 813 de biciclete inteligente mecanice, 37 de biciclete electrice şi 80 de triciclete pentru seniori şi persoane cu dizabilităţi. În acelaşi timp, vor fi amenajate 50 de staţii.

Bicicletele vor putea fi preluate din staţii fiind utilizate inclusiv forme electronice de plată (aplicaţie mobilă), precum şi pe baza cardurilor de acces.

În acest caz, fondurile sunt asigurate în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. Termenul de execuţie a contractului este de 24 de luni.

Comentarii