„Cuza“ face o nouă încercare să-şi modifice Carta: noi prevederi de demitere a rectorului

luni, 01 aprilie 2019, 01:49
2 MIN
 „Cuza“ face o nouă încercare să-şi modifice Carta: noi prevederi de demitere a rectorului

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a pus în dezbatere publică mai multe articole din Carta instituţiei de învăţământ superior, inclusiv Codul de Etică, în contextul în care la ultima modificare, Ministerul Educaţiei Naţionale a respins Carta, precizând că nu respectă mai multe articole ale Legii Educaţiei, în special cele care reglementau felul în care putea fi demis rectorul.

Practic, la ultima modificare a Cartei, Senatul UAIC a propus şi care rectorul să poată fi demis dacă aducea atingere la imaginea universităţii, amendamentul fiind susţinut de o majoritate de senatori şi introdus în textul final care a fost trimis la minister pentru aprobare.

În actuala versiune su­pusă dezbate­rii publice, lipseşte menţiunea despre de­miterea rectorului care a stârnit controverse anul trecut.

„Rectorul poate fi revocat de către ministerul de resort, în condiţiile prevăzut de art. 125 alin. (1) (a) din Legea Educaţiei Naţionale şi de către Senat, în condiţiile contractului de management“, se precizează în pro­punerea de text supusă dezbaterii publice.

Astfel, situaţia rămâne neschimbată, iar rectorul poate fi demis doar dacă încalcă convenţiile contractului de management, pe care-l semnează în momentul în care este ales şi intră în funcţie.

Procedura de demitere este şi în acest caz deosebit de laborioasă: procedura de revocare poate fi declanşată la solicitarea scrisă a unei treimi din numărul membrilor Senatului, se analizează timp de 30 de zile, se supune votului în Senat şi poate intra în vigoare doar dacă este votată de două treimi dintre senatori.

Lucrurile nu se opresc însă aici: chiar dacă Senatul decide demiterea rectorului, pentru ca decizia să intre în vigoare trebuie organizat un referendum la nivelul întregii universităţi, care trebuie să aibă cvorum, şi abia în urma unei eventuale decizii îndreptate împotriva rectorului i se va desface acestuia contractul de management şi vor fi organizate alte alegeri.

Însă articolele nu e obligatoriu să rămână aşa: pot fi depuse propuneri care vor fi trimise în format editabil până la data de 3 mai 2019 la adresa de e-mail regulamente@uaic.ro.

Comentarii