anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

A început Săptămâna Mare. Care este semnificaţia fiecărei zile

GALERIE
saptamana mare
 • saptamana mare
- +

Creştinii ortodocşi intră de astăzi în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, fiind totodată ultima săptămână din postul Sfintelor Paşte, săptămână în care, potrivit tradiţiei, postul şi rugăciunea se intensifică pentru a primi cum se cuvine bucuria Învierii. 

Totodată, Săptămâna Mare mai este cunoscută şi sub denumirea de Săptămâna Deniilor, în care creştinii merg seara la biserică, cel puţin începând din Miercurea Mare.

Ce slujbe se săvârşesc în biserici şi ce superstiţii există

Astăzi, în prima zi a săptămânii, se citește, mai înainte de toate, istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos. Tot astăzi se face pomenirea smochinului celui neroditor, blestemat de Iisus înainte de intrarea în Ierusalim. În ceea ce priveşte superstiţiile, astăzi, femeile încep curăţenia de Paşte, se scoate totul din casă şi se aerisesc încăperile, pentru ca toate relele de peste iarnă să se curăţească.

Marţea din Săptămâna Mare mai este numită şi Marţea Seacă, fiind dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, când Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu şi Patimile Sale. În Marţea Seacă există superstiţia că ţăranii trebuie să se spele ritualic pentru a seca bolile. Tot astăzi se fac însă şi vrăji rele, care se învârt în jurul ideii de secare.

În ziua de miercuri, denia îl pomeneşte pe Iuda, apostolul care l-a vândut pe Iisus. Tot astăzi se aminteşte de Maria, femeia desfrânată care i-a spălat picioarele Mântuitorului şi s-a căit pentru păcatele sale. În anumite zone există obiceiul ca miercuri seara, după asfinţit, copiii să meargă la colindat şi să primească ouă pentru a le înroşi.

În Joia mare se citesc cele 12 Evanghelii şi sunt amintite patru momente importante, spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina la care Iisus i-a strâns în jurul său pe Apostoli şi la care s-a instituit Taina Împărtăşaniei, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Mântuitorului de către cei care doreau sa îl ucidă. Astăzi, potrivit tradiţiei populare, se înroşesc ouăle pentru Paşte şi se ţine „post uscat”, cu mâncare uscată, la biserici nu se trag clopotele ci doar se bate toaca, iar creştinii care s-au spovedit se împărtăşesc. Fetele nemăritate pot să îşi afle ursitul dacă în timpul citirii celor 12 Evanghelii leagă câte un nod pe o sfoară, iar apoi pun aceste noduri sub pernă. În acea noapte îşi vor visa ursitul.

În Vinerea Mare sau Vinerea Neagră, rememorăm aducerea la judecată a Mântuitorului, dar şi Patimile Sale. Tot în această seară se cântă Prohodul şi se ocoleşte biserica de trei ori şi se trece pe sub Sfântul Aer (Epitaf) de trei ori. În ziua de vineri există tradiţia de a ţine post negru, iar cei care nu pot face asta pot mânca urzici, iar în mâncare nu se pune oţet. Se crede, de asemenea, că dacă plouă în această zi anul va fi mănos, iar dacă te scufunzi în apă rece de trei ori vei fi tot anul sănătos. Femeile nu au voie azi să coase, să ţese, nu pot coace pâine.

În Sâmbăta Mare este ziua în care trupul Mântuitorului Iisus s-a odihnit în mormânt, fiind zi de reculegere. Seara, în bisericile ortodoxe se aprind luminile, anunţând că se apropie Învierea. În ziua Sâmbetei Mari, conform tradiţiei, femeile se spală pe cap, se piaptănă şi se îmbracă în cele mai bine haine pentru a merge la slujba de Înviere. Tot azi se termină toate treburile casei, cu grija ca în cuptor toate vasele să se pună doar cu mâna dreaptă, iar numărul tăvilor să fie cu soţ. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Când salariile o iau înaintea autostrăzilor

Mihai CHIPER

Când salariile o iau înaintea autostrăzilor

Cum să interpretăm anomalia statistică de la Iaşi?

opinii

Autorul (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Autorul (III)

Autorul e, înainte de orice, o enigmă culturală şi, nu în ultimul rând, una istorică. Romanţând biografia unui personaj canonic (de talia lui James), te confrunţi, volens-nolens, cu restricţii în perimetrul imaginativ. Oricâtă flexibilitate de construcţie ar oferi literatura, istoria (necesara raportare la factualitate) restrânge, auster, „deschiderile” potenţiale ale tabloului epic.

RPL 2021: Despre involuţia marilor oraşe şi despre câteva erori vizibile de înregistrare

George ŢURCĂNAŞU

RPL 2021: Despre involuţia marilor oraşe şi despre câteva erori vizibile de înregistrare

Avem datele (încă provizorii!) de la RPL2021 defalcate pe UAT-uri locale (comune, oraşe şi municipii). Vă propun să aruncăm o privire asupra acestora.

Creierul tăcut

Bogdan ILIESCU

Creierul tăcut

„The great events of the world take place in the brain.”/ „Marile evenimente ale lumii au loc în creier.” -  Oscar Wilde

pulspulspuls

Cum a ajuns iar Iaşul exemplu negativ la spor electoral? Ghici cine-s protagoniştii? Aţi ghicit!

Cum a ajuns iar Iaşul exemplu negativ la spor electoral? Ghici cine-s protagoniştii? Aţi ghicit!

Am auzit şi noi de la alţii mai informaţi din zona arcului guvernamental că se tot vorbeşte prin conducerile partidelor, din ce în ce mai insistent de ceva vreme, de o comasare a alegerilor care vor avea loc anul viitor. 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.