A murit Leizer Finchelstein, supraviețuitor al pogromului de la Iași și al trenurilor morții

vineri, 26 aprilie 2013, 10:24
1 MIN
 A murit Leizer Finchelstein, supraviețuitor al pogromului de la Iași și al trenurilor morții

Adrian Cioflanca, Cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol", i-a adus un ultim omagiu, pe pagina sa de Facebook, unui supravietuitor al progromului de la Iasi.

"A plecat dintre noi prietenul Leizer Finchelstein, supraviețuitor al pogromului de la Iași și al trenurilor morții. I-am strâns mâna acum câteva săptâmâni, mi-a strâns-o și mai puternic, cum făcea mereu când ne vedeam. Credeam că ne vom revedea mulți ani de acum încolo pentru că era cel mai puternic om pe care l-am cunoscut. A fost unul dintre cei care m-au făcut să mă ocup de istoria Holocaustului. Mi-au rămas multe de la el, fotografii (dintre care una pe canapeaua din camera-bibliotecă îl face să pară de-al casei), înregistrări audio, amintirea unor lungi discuții în care nu mi-a povestit doar suferința, ci și viața de după, viața frumoasă a unui om cinstit și optimist. În seara asta, voi asculta înregistrarea ultimei convorbiri telefonice (făcută cu permisiunea lui, fireste) în care ceream noi lămuriri în legătură cu atmosfera din Iașul interbelic. Si voi încerca să îi duc memoria mai departe așa cum am făcut-o și până acum"

Leizer Finchelstein

Textul realizat de Adrian Cioflanca cu ajutorul lui Leizer Finchelstein si publicat in paginile cotidianului Ziarul de Iasi il puteti citi aici, in format pdf

Adrian Cioflanca, Cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol".

Comentarii