anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

„Revoluţia” amenzilor în Iași. Sancțiuni de 7-10 ori mai mari pentru parcări aiurea

GALERIE
parcare pe trotuar
 • parcare pe trotuar
- +

Primăria vrea să crească amenzile pentru şoferii care parchează neregulamentar. Șoferul care lasă maşina pe trotuar va fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 lei. Ccine ocupă un loc de parcare de reşedinţă sau blochează accesul la acesta riscă între 600 şi 1.500 de lei. Staţionarea în parcări cu plată, fără achitarea taxei, va fi penalizată cu sume cuprinse între 600 şi 2.000 de lei. Cresc taxele şi în cazul vehiculelor de tonaj

Noul an va aduce la Iaşi o „revoluţie” în amenzile stabilite de Primărie în diverse domenii. Municipalitatea a publicat, în ultimele zile, mai multe proiecte de hotărâre prin care creşte cuantumul unor amenzi, iar, în unele cazuri, creşterea este una substanţială. De remarcat că valoarea unor sancţiuni actuale a fost stabilită acum 20 de ani. Iniţiativele vizează majorarea taxelor de tranzit pentru vehicule grele şi a amenzilor în cazul unor fapte ce ţin de: locurile de reşedinţă şi parcarea pe trotuare, şcolile de şoferi care nu respectă reglementări locale, afectarea infrastructurii de lucrări la reţele de utilităţi, ocuparea locurilor de parcare destinate persoanelor cu handicap sau vehiculelor electrice şi respectarea condiţiilor de protecţia mediului în timpul executării lucrărilor de construcţii. De exemplu, cei care vor staţiona în parcări cu plată şi nu achită taxa pot încasa o amendă cuprinsă între 600 lei şi 2.000 lei. Cel mai probabil, această sancţiune va fi aplicată şi în cazul zonelor unde sunt parcometre.
 
Tot legat de parcare, unul dintre proiecte creşte cuantumul amenzilor în cazul staţionării pe trotuare. „În municipiul Iaşi este interzisă parcarea tuturor autovehiculelor pe trotuare, cu excepţia locurilor amenajate şi semnalizate în acest scop. Nerespectarea prezentului articol atrage după sine sancţionarea cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 lei”, se arată în proiect. Majorarea este una substanţială în condiţiile în care, în prezent, amenda este cuprinsă între 30 şi 100 lei. 
 
Ocuparea unui loc de reşedinţă: amendă de 1.500 lei
 
De exemplu, dacă un şofer ocupă fără drept un loc de parcare de reşedinţă (semnalizat corespunzător), atunci, el riscă o amendă de la 600 lei la 1.500 lei, adică de 7 ori mai mult decât în momentul de faţă. În contrapartidă, locatarii care amplasează ilegal plăcuţe sau alte însemne pentru rezervarea locului de parcare riscă sancţiuni de la 1.000 lei la 2.000 lei, de 10 ori mai mult decât în prezent. Alte patru categorii de amenzi care cresc: necurăţarea parcărilor de către chiriaş (200 – 400 lei), distrugerea platformei de parcare (500 – 1.000 lei), neeliberarea locurilor pentru eventuale lucrări edilitare (500 – 1.000 lei) şi blocarea căii de acces de la locul de parcare de reşedinţă (600 – 1.500 lei). „Cuantumul amenzilor a rămas la nivelul anului 2013, unele dintre acestea având valori nesemnificative, fără a avea efectul scontat asupra conştientizării populaţiei legat de respectarea prevederilor Regulamentului de exploatare a domeniului public destinate parcării cu plată a autovehiculelor în Municipiul Iaşi”, se arată în referatul întocmit de specialiştii Primăriei. Municipalitatea mai vrea să majoreze şi amenzile în cazul unor fapte precum: blocarea accesului în parcare (1.500 – 2.500 lei), staţionarea fără achitarea taxelor prevăzute (600 – 2.000 lei), efectuarea de reparaţii la autovehicule în perimetrul parcării (300 – 1.000 lei) şi ocuparea fără drept a unui loc destinat persoanelor cu handicap (1.000 – 2.000 lei). 
 
Cresc taxele şi amenzile la traficul greu
 
Majorări semnificative sunt propuse şi în ceea ce priveşte tranzitul vehiculelor grele pe raza municipiului Iaşi, în condiţiile în care taxele datează din anul 2000. De exemplu, taxa de 90 lei/lună prevăzută în prezent la vehiculele cu o greutate între 1,5 tone şi 2,4 tone va ajunge la 370 lei/lună. Cei care nu deţin autorizaţia, riscă o amendă de până la 1.000 lei, dublu faţă de cuantumul actual. În cazul vehiculelor cu o greutate între 2,5 şi 7,5 tone, taxa lunară este propusă la 734 lei faţă de 150 lei în prezent. „Autovehiculele speciale, agabaritice, se pot deplasa în municipiul Iaşi numai pe bază de autorizaţie eliberată de Primăria Municipiului Iaşi, în care se va indica traseul acestora şi după achitarea unei taxe de 1.469 lei/transport (convoi), la care se adaugă cheltuielile datorate refacerii eventualelor degradări ale sistemului rutier şi a reţelelor tehnico - edilitare de pe traseul parcurs”, se arată în proiectul de hotărâre. Acum, această taxă are o valoare de 450 lei. O altă amendă care creşte vizează constructorii care, prin executarea de diverse lucrări, creează restricţii de circulaţie pentru pietoni sau vehicule. În acest caz, dacă nu există o autorizaţie în acest sens, amenda va fi cuprinsă între 1.000 şi 1.500 lei. În prezent, valoarea sancţiunii este nesemnificativă: între 120 şi 240 lei. 
 
Alte majorări de sancţiuni
 
Instructorii auto care nu respectă hotărârea Consiliului Local de evitare, la orele de vârf, a unor bulevarde centrale din oraş, riscă o amendă cuprinsă între 2.000 şi 2.500 lei. În acest caz, a crescut valoarea minimă a sancţiunii: la 1.000 la 2.000 lei. Acelaşi cuantum al amenzii este stabilit şi pentru operatorii de utilităţi care nu readuc la starea iniţială a domeniului public afectat de intervenţii la reţele tehnico-edilitare. O amendă introdusă în acest an – cea privind ocuparea fără drept a unui loc destinat vehiculelor electrice – va fi, de asemenea, majorată. În prezent, sancţiunea este cuprinsă între 500 şi 1.500 lei, iar un proiect al Primăriei propune ca valoarea amenzii să fie cuprinsă între 1.000 şi 2.000 lei.
Nu în ultimul rând, amenzi mai mari sunt stabilite şi pentru constructorii care nu respectă regulamentul local privind protecţia mediului. În acest caz, noul interval de sancţionare este prevăzut între 1.500 lei şi 2.500 lei. Toate aceste majorări sunt propuse prin intermediul a şase proiecte de hotărâre distincte care, după etapa de consultare publică, vor fi dezbătute şi aprobate de către Consiliul Local. Unele estimări arată că noile sancţiuni ar putea intra în vigoare în primăvara anului viitor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

O lume fără SUA

Briscan ZARA

O lume fără SUA

Imităm fără măcar să ne mai dăm seama artişti, sportivi, VIP-uri, politicieni americani, urmărim în proporţie covârşitoare filme de peste ocean, ascultăm muzică produsă tot de acolo, gândim şi dorim ceea ce gândesc şi doresc ei. Vorbim pe jumătate engleză pentru că ni se pare că nu există cuvinte sau expresii echivalente în română sau care să exprime atât de bine ceea ce „simţim”. Am împrumutat până şi gesturi caracteristice lor...

Nefericitul

Cristina DANILOV

Nefericitul

Privind în jur vedem cum unii oameni știu să găsească fericirea chiar și când lumea se prăbușește lângă ei, alți sunt nefericiți, deși au totul. Pentru unii, fericirea este trecătoare și depinde de circumstanțele prezente, în timp ce alții par să fie în general fericiți sau în general nefericiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor. Se pune întrebarea: cum ar trebui să definim fericirea ca să putem înțelege mai bine nefericirea - prin succes și recunoaștere publică, satisfacția interioară sau altcumva?

Unificatori şi dezbinatori (I)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (I)

Nu sunt prea numeroase ideile creatoare de istorie. Creaţia în istorie nu e însă doar despre capacitatea de a proiecta idealuri, cât mai ales despre consecvenţa de a le perpetua, indiferent de riscuri şi de a descifra sensuri noi, în acord cu vremurile. 

pulspulspuls

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.