„Stat Islamic” la Belcești: filmările în care viceprimarul era ameninţat cu bombe şi cu decapitarea s-au terminat cu o condamnare

marți, 15 august 2023, 01:50
2 MIN
 „Stat Islamic” la Belcești: filmările în care viceprimarul era ameninţat cu bombe şi cu decapitarea s-au terminat cu o condamnare

Un viceprimar de comună s-a trezit ameninţat cu moartea pentru un bec şi un loc de casă. Rezultatul a fost un dosar penal pentru ultraj, dar nici judecătorii nu au fost convinşi că lucrurile erau chiar atât de serioase.

În decembrie anul trecut, viceprimarul comunei Belcești, Victoraş Ambrozie (FOTO), l-a primit în audienţă pe Ion Lupaşcu. Acesta venise să solicite instalarea unui bec de iluminat public şi în faţa locuinţei sale, dar şi atribuirea unei suprafeţe de teren pentru a-şi construi o casă. Viceprimarul i-a explicat condiţiile legale care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de un loc de casă, fără ca discuţiile să degenereze. După sărbătorile de iarnă, cei doi s-au mai întâlnit pe stradă, fără ca ceva să pară în neregulă între ei.

„Cu toate acestea, în ziua de 19.01.2023, inculpatul Lupaşcu Ion, care se afla într-un hotel, a intrat în direct cu o filmare pe reţeaua de socializare Facebook, ocazie cu care l-a ameninţat cu acte de violenţă pe persoana vătămată Ambrozie Victoraş, spunându-i acestuia să îşi iubească nevasta şi copiii, că mult nu mai are, întrucât îl va băga în biserică în coşciug”, aveau să menţioneze ulterior procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău.

Ameninţările au continuat. Zece zile mai târziu, tot pe Facebook, Lupaşcu spunea că dacă viceprimarul comunei i-ar fi ieşit în drum, i-ar fi tăiat capul şi ar fi jucat fotbal cu el. Pe parcursul zilei, a mai ţinut trei discursuri online, în fiecare ameninţând că îl va bate pe viceprimar, „şi în Tribunal”. Ultimul rând de ameninţări a fost proferat pe 10 februarie, când Lupaşcu declara că are două bombe pe care le va folosi împotriva viceprimarului.

Lupaşcu a fost trimis în judecată în aprilie, în faţa Judecătoriei Hârlău. Aici, el a precizat că recunoaşte învinuirea care i se aducea, dar şi că nu totul este adevărat. Pentru a se clarifica poziţia lui Lupaşcu, de recunoaştere sau de contestare a învinuirii, i-a fost desemnat un avocat din oficiu, iar lucrurile s-au lămurit. Bărbatul îşi recunoştea vina, ceea ce îi dădea dreptul la o pedeapsă mai uşoară. Lupaşcu a fost condamnat la 10 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. De asemenea, i s-a interzis să se mai apropie la mai puţin de 20 de metri de viceprimarul comunei Belcești, cu excepţia situaţiei în care acesta l-ar chema.

Comentarii