anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

„Vocea pacientului trebuia să se facă auzită“. Ce atribuții are Consiliul Național Pentru Siguranța Pacientului? Ne explică șeful DSP iasi, dr Vasile Cepoi

GALERIE
consiliu, siguranta pacientilor
 • consiliu, siguranta pacientilor
- +

Pentru că în spatele deciziilor medicale se află oameni, cel mai adesea pacienți, mulți dintre aceștia măsurându-și anii de viață între două consultații la medicul curant și speranțe pentru un medicament minune, autoritățile au acceptat că părerea beneficiarilor serviciilor de sănătate este importantă.

Astfel, anul trecut, la inițiativa Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (A.N.M.C.S.) a fost înființat Consiliul Național al Siguranței Pacientului (C.N.S.P.). C.N.S.P.este un organism de specialitate, consultativ, fără personalitate juridică, neremunerat, din componența căruia fac parte reprezentanți ai societăților științifice și profesionale medicale dar și reprezentanți ai pacienților. „Să știți că ideea înființării acestui Consiliu aparține unui ieșean de al dumneavoastră. Este inițiativa dr. Vasile Cepoi, din perioada în care a fost președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate. Acesta a înțeles că este important ca pacienții să aibă un cuvânt de spus în ce privește deciziile legislative medicale, în elaborarea procedurilor și protocoalelor din spitale, evident, din punctul de vedere al beneficiarilor acestora. Pentru că, într-adevăr, într-o societate normală, pacienul trebuie să fie direct implicat, pentru că el vede și simte lucrurile din interior, practic le trăiește“, a comentat pentru Ziarul de Iași Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România, alianță care, de altfel, a și are un reprezentant în C.N.S.P.

Principalele obiective ale Consiliului sunt: formarea și implementarea culturii siguranței pacientului în rândul profesioniștilor din sănătate; formarea și implementarea culturii calității și siguranței serviciilor de sănătate în rândul pacienților și aparținătorilor; activități de cercetare specifice asigurării calității serviciilor de sănătate și siguranței pacientului. „Mi-am dorit ca pacienții să fie implicați direct în acest proiect. Pentru că era demult momentul să depășim atitudinea paternalistă, astfel încât, realmente să fim parteneri cu pacientul. Vocea pacientului trebuie auzită. Atunci când vorbim de siguranța pacientului, dacă nu îl implici și pe el nu poți vorbi de parteneriat. Vorbim tot mai des despre asistență medicală centrată pe pacient, dar acest lucru trebuie să se și simtă. De exemplu, în mod normal se presupune din partea societăților profesionale medicale să sesizeze efectele adverse cu care se confruntă, însă, tendința cadrelor medicale este să nu le raporteze. Poate că firea omului nu poate fi schimbată, dar condițiile de lucru, da. Este ca în cazul „Modelului cașcavalului elvețian“ al profesorului Reason (foto jos). Oricât ai încerca să le ignori, s-a constatat că într-o proporție de 20%, deficiențele minore (găurile cașcavalului) se aliniază la un moment dat și duc la eșec. Ca să mă exprim cât mai simplu, în acest parteniat specialiști din Sănătate - pacienți, pacienții trebuie să fie informați cu tot ceea ce ține de siguranța lor. Să știe, de exemplu, ce tratament i se administrează, în cât timp acesta își face efectul sau dacă pot fi efecte secundare. Și acesta este, evident, doar un exemplu“, a comentat dr. Vasile Cepoi, Directorul Direcției de Sănătate (DSP) Iași, care a adăugat că apreciază în mod desosebit prezența în Consiliul Național al Siguranței Pacientului, în calitate de vicepreședinte, a medicului ieșean Conf. Dr. Vladimir Poroch, din partea Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative (ANIP).

Potrivit Statutului, printre atribuțiile Consiliului se numără:

face propuneri de acțiuni și proiecte pentru creșterea siguranței asistenței medicale;

colaborează cu instituțiile de învățământ superior și cu alte instituții de formare medicală în stabilirea nevoilor de formare a profesioniștilor din sănătate în domeniul asigurării și îmbunătățirii continue a calității serviciilor de sănătate și a siguranței pacientului;

constituie comisii de specialitate și stabilește atribuțiile acestora, în realizarea obiectivelor propuse;

formulează propuneri de îmbunătățire sau actualizare a ghidurilor, protocoalelor de practică medicală și a procedurilor din care acestea fac parte;

analizează nivelul de implementare de către profesioniști a bunelor practici diagnostice și terapeutice pe specialități;

elaborează recomandări de bune practici diagnostice și terapeutice, în vederea stabilirii limitelor de competență. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.