Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

„Vocea pacientului trebuia să se facă auzită“. Ce atribuții are Consiliul Național Pentru Siguranța Pacientului? Ne explică șeful DSP iasi, dr Vasile Cepoi

GALERIE
consiliu, siguranta pacientilor
  • consiliu, siguranta pacientilor
- +

Pentru că în spatele deciziilor medicale se află oameni, cel mai adesea pacienți, mulți dintre aceștia măsurându-și anii de viață între două consultații la medicul curant și speranțe pentru un medicament minune, autoritățile au acceptat că părerea beneficiarilor serviciilor de sănătate este importantă.

Astfel, anul trecut, la inițiativa Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (A.N.M.C.S.) a fost înființat Consiliul Național al Siguranței Pacientului (C.N.S.P.). C.N.S.P.este un organism de specialitate, consultativ, fără personalitate juridică, neremunerat, din componența căruia fac parte reprezentanți ai societăților științifice și profesionale medicale dar și reprezentanți ai pacienților. „Să știți că ideea înființării acestui Consiliu aparține unui ieșean de al dumneavoastră. Este inițiativa dr. Vasile Cepoi, din perioada în care a fost președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate. Acesta a înțeles că este important ca pacienții să aibă un cuvânt de spus în ce privește deciziile legislative medicale, în elaborarea procedurilor și protocoalelor din spitale, evident, din punctul de vedere al beneficiarilor acestora. Pentru că, într-adevăr, într-o societate normală, pacienul trebuie să fie direct implicat, pentru că el vede și simte lucrurile din interior, practic le trăiește“, a comentat pentru Ziarul de Iași Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România, alianță care, de altfel, a și are un reprezentant în C.N.S.P.

Principalele obiective ale Consiliului sunt: formarea și implementarea culturii siguranței pacientului în rândul profesioniștilor din sănătate; formarea și implementarea culturii calității și siguranței serviciilor de sănătate în rândul pacienților și aparținătorilor; activități de cercetare specifice asigurării calității serviciilor de sănătate și siguranței pacientului. „Mi-am dorit ca pacienții să fie implicați direct în acest proiect. Pentru că era demult momentul să depășim atitudinea paternalistă, astfel încât, realmente să fim parteneri cu pacientul. Vocea pacientului trebuie auzită. Atunci când vorbim de siguranța pacientului, dacă nu îl implici și pe el nu poți vorbi de parteneriat. Vorbim tot mai des despre asistență medicală centrată pe pacient, dar acest lucru trebuie să se și simtă. De exemplu, în mod normal se presupune din partea societăților profesionale medicale să sesizeze efectele adverse cu care se confruntă, însă, tendința cadrelor medicale este să nu le raporteze. Poate că firea omului nu poate fi schimbată, dar condițiile de lucru, da. Este ca în cazul „Modelului cașcavalului elvețian“ al profesorului Reason (foto jos). Oricât ai încerca să le ignori, s-a constatat că într-o proporție de 20%, deficiențele minore (găurile cașcavalului) se aliniază la un moment dat și duc la eșec. Ca să mă exprim cât mai simplu, în acest parteniat specialiști din Sănătate - pacienți, pacienții trebuie să fie informați cu tot ceea ce ține de siguranța lor. Să știe, de exemplu, ce tratament i se administrează, în cât timp acesta își face efectul sau dacă pot fi efecte secundare. Și acesta este, evident, doar un exemplu“, a comentat dr. Vasile Cepoi, Directorul Direcției de Sănătate (DSP) Iași, care a adăugat că apreciază în mod desosebit prezența în Consiliul Național al Siguranței Pacientului, în calitate de vicepreședinte, a medicului ieșean Conf. Dr. Vladimir Poroch, din partea Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative (ANIP).

Potrivit Statutului, printre atribuțiile Consiliului se numără:

face propuneri de acțiuni și proiecte pentru creșterea siguranței asistenței medicale;

colaborează cu instituțiile de învățământ superior și cu alte instituții de formare medicală în stabilirea nevoilor de formare a profesioniștilor din sănătate în domeniul asigurării și îmbunătățirii continue a calității serviciilor de sănătate și a siguranței pacientului;

constituie comisii de specialitate și stabilește atribuțiile acestora, în realizarea obiectivelor propuse;

formulează propuneri de îmbunătățire sau actualizare a ghidurilor, protocoalelor de practică medicală și a procedurilor din care acestea fac parte;

analizează nivelul de implementare de către profesioniști a bunelor practici diagnostice și terapeutice pe specialități;

elaborează recomandări de bune practici diagnostice și terapeutice, în vederea stabilirii limitelor de competență. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri