Absolvent, despre amânarea rezidenţiatului: Nu ne putem înscrie nici măcar la şomaj
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Absolvent, despre amânarea rezidenţiatului: Nu ne putem înscrie nici măcar la şomaj

GALERIE
protest afisprotest
 • protest afis
 • protest
- +

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, dă veşti şi mai proaste: nu crede că se va putea organiza anul acesta.

Aproximativ 100 de candidaţi la rezidenţiat, absolvenţi sau studenţi încă la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ au protestat ieri în Piaţa Unirii faţă de măsura luată de Ministerul Sănătăţii privind amânarea concursului. Absolvenţii UMF Iaşi au spus că sunt revoltaţi şi de numărul de locuri scose la rezidenţiat, care, în opinia acestora scade de la un an la altul.

Protestul a avut loc la ora 17.00, iar „adunarea“ a fost dată pe facebook. Mediciniştii din Iaşi s-au alăturat astfel colegilor din celelalte centre universitare, organizatoare de rezidenţiat.

„Ne nemulţumeşte faptul că rezidenţiatul care trebuia dat pe 17 noiembrie şi ne-a fost mutat pe 8 decembrie şi încă nici atunci nu suntem siguri că îl vom da şi pentru că numărul de locuri acordat anul acesta este mult mai mic decât cel de anul trecut, şi noi suntem la fel de mulţi absolvenţi, dacă nu chiar mai mulţi. Şi cumva Guvernul nu ne prea ia în seamă. Pe toţi ne-a afectat. Trei săptămâni în plus de stres şi faptul că nu avem o siguranţă că vom intra în câmpul muncii din ianuarie, că vom avea un loc de muncă stabil, că vom avea unde lucra. În momentul de faţă, nici la şomaj nu ne putem înscrie, nu mai avem nici asigurare medicală, nu mai avem nimic. Suntem absolvenţi de medicină“, a declarat Ioana Artan, absolventă UMF Iaşi, promoţia 2019.

Candidaţii la rezidenţiat mai reclamă faptul că, în fiecare an, asupra acestui concurs a planat o incertitudine din punctul de vedere al organizarii.

„În primul rând că niciodată nu au scos suficient de multe posturi, iar acum a venit cireaşa de pe tort, amânarea rezidenţiatului, probabil ca să ne prelungească agonia. Nu e normal. Într-un asemenea domeniu ar trebui să investească pentru că un stat nu poate exista fără medicină, justiţie şi educaţie. Pentru că mă afectează această stare, înclin din ce în ce mai mult balanţa de a pleca din ţară“, a declarat Andreea Stan, absolventă UMF Iaşi, promoţia 2019.

Pintea a găsit ţapul: Iohannis e de vină!

Aflată la Iaşi, la deschiderea Clini­cii Marelui Ars, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a explicat care sunt motivele pentru care examenul de rezidenţiat a fost amânat. Cum era de aşteptat, singurul vinovat al acestei situaţii este, în opinia lui Pintea preşedintele Klaus Iohannis, care a lăsat Ministerul Educaţiei fără şef, prin neacceptarea propunerilor venite din partea premierului demis Viorica Dăncilă.

„Eu vă spun sincer că nu mi-a trecut prin cap că cineva nu-şi îndeplineşte atribuţiile din fişa postului, acesta numindu-se preşedintele României, care avea şi părerea Curţii Constituţionale“, a subliniat Sorina Pintea.

Pentru organizarea examenului de rezidenţiat, potrivit legislaţiei, susţinerea examenului este condiţionată de şapte ordine de ministru. Trei dintre aceste ordine, conform legii, sunt comune, fiind semnate atât de MEN, cât şi de MS. Aceste trei ordine se referă la metodologia de organizare a examenului, la comisiile pe centre şi comisia centrală şi la repartizarea posturilor şi locurilor pe specialităţi. Neexistând însă un ministru al Educaţiei, aceste trei ordine nu au putut fi semnate. Celelalte patru ordine care vizează strict Ministerul Sănătăţii au fost parafate şi semnate, spune Sorina Pintea din timp.

Nu au ştiut că vine moţiunea şi cenzura de la Cotroceni

Potrivit legii, concursul de rezidenţiat se organizează în fiecare an, în semestrul al IV-lea. Nu se prevede însă nicăieri faptul că aceste ordine ministeriale trebuie semnate şi transmise într-o anumită perioadă sau până la o anumită dată. Sorina Pintea a spus doar că s-a uitat în urmă, la cum s-a procedat în anii anteriori.

„Am verificat din 2013 încoace. Aceste ordine se semnau şi se publicau pe 12-13 octombrie. Cel mai devreme s-au semnat pe 5 octombrie. Noi am solicitat la sfârşitul lunii septembrie un punct de vedere al juriştilor atât de la noi, cât şi de la MEN, Educaţia răspunzând foarte clar, în scris, că ordinele nu pot fi semnate“, a mai spus Pintea.

Aceasta a adăugat că singura soluţie ar fi modificarea legii de organizare prin Parlament. Adică să fie modificată perioada în care se desfăşoară examenul, respectiv semestrul IV al fiecărui an. Acest lucru însă, spune Pintea, pare imposibil pentru că iniţiativa trebuie să aparţină şi ministrului Educaţiei, care nu există în acest moment. Dar chiar şi dacă învestirea Guvernului ar rezolva problema marelui absent de la MEN, ministrul Sănătăţii a afirmat că procedura de modificare a legii este însă de lungă durată, iar termenul de organizare prevăzut de actuala legislaţie ar fi depăşit.

„Mi s-a spus să las cele trei ordine doar cu semnătura mea. Unul ar fi fost ilegal şi doi, în cazul unei contestaţii la examen, rezidenţiatul s-ar fi putut anula pe loc. Îmi este greu să vă spun dacă se va susţine pe 8 decembrie rezidenţiatul“, a mai adăugat Pintea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Alexandru LĂZESCU

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Marea majoritate a jurnaliştilor români continuă să se închine la „icoanele” New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, nerealizând că acestea au deviat între timp semnificativ de la etica şi standardele tradiţionale ale jurnalismului.  

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre ororile nazismului

Nichita DANILOV

Câte ceva despre ororile nazismului

Realitatea din lagărele de naziste era atât de cosmetizată de aparatul de propagandă, încât chiar şi prizonierii proaspăt aduşi în vagoanele de vite sigilate aveau tendinţa să nu dea crezare sinistrelor zvonuri legate de exterminare. Ca să nu intre în panică, deţinuţii ce coborau din trenuri aveau parte de o privelişte aproape bucolică. E drept că exista sârmă ghimpată. Dar dincolo de sârmă domnea o ordine desăvârşită.

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Ciprian IFTIMOAEI

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Pe la începutul lunii decembrie 2021, mă pomenesc cu un telefon de la prietenul şi colegul Bogdan Pătărlăgeanu de la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică (INS) cu propunerea de a colabora la un Newsletter pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) în care să surprindem crâmpeie din publicistica economică şi socială a poetului Mihai Eminescu, eventual, condimentate cu date statistice. Mai înainte de toate, prietenul Bogdan se interesă dacă ştiu ceva despre legătura lui Eminescu cu statistica, parcă, bănuind că am în lucru un studiu cu tema „Scurt istoric al statisticii oficiale în România” în care aveam câteva rânduri despre tema în cauză.

Atenţie la trend

Michael ASTNER

Atenţie la trend

În loc de motto: Jocurile minţii// cum mai reuşim noi/ să ne construim/ propriile capcane - cu cât mai sofisticate,/ cu atât mai durabilă/ propria închisoare.

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X