Absolvent, despre amânarea rezidenţiatului: Nu ne putem înscrie nici măcar la şomaj

joi, 17 octombrie 2019, 01:57
4 MIN

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, dă veşti şi mai proaste: nu crede că se va putea organiza anul acesta.

Aproximativ 100 de candidaţi la rezidenţiat, absolvenţi sau studenţi încă la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ au protestat ieri în Piaţa Unirii faţă de măsura luată de Ministerul Sănătăţii privind amânarea concursului. Absolvenţii UMF Iaşi au spus că sunt revoltaţi şi de numărul de locuri scose la rezidenţiat, care, în opinia acestora scade de la un an la altul.

Protestul a avut loc la ora 17.00, iar „adunarea“ a fost dată pe facebook. Mediciniştii din Iaşi s-au alăturat astfel colegilor din celelalte centre universitare, organizatoare de rezidenţiat.

„Ne nemulţumeşte faptul că rezidenţiatul care trebuia dat pe 17 noiembrie şi ne-a fost mutat pe 8 decembrie şi încă nici atunci nu suntem siguri că îl vom da şi pentru că numărul de locuri acordat anul acesta este mult mai mic decât cel de anul trecut, şi noi suntem la fel de mulţi absolvenţi, dacă nu chiar mai mulţi. Şi cumva Guvernul nu ne prea ia în seamă. Pe toţi ne-a afectat. Trei săptămâni în plus de stres şi faptul că nu avem o siguranţă că vom intra în câmpul muncii din ianuarie, că vom avea un loc de muncă stabil, că vom avea unde lucra. În momentul de faţă, nici la şomaj nu ne putem înscrie, nu mai avem nici asigurare medicală, nu mai avem nimic. Suntem absolvenţi de medicină“, a declarat Ioana Artan, absolventă UMF Iaşi, promoţia 2019.

Candidaţii la rezidenţiat mai reclamă faptul că, în fiecare an, asupra acestui concurs a planat o incertitudine din punctul de vedere al organizarii.

„În primul rând că niciodată nu au scos suficient de multe posturi, iar acum a venit cireaşa de pe tort, amânarea rezidenţiatului, probabil ca să ne prelungească agonia. Nu e normal. Într-un asemenea domeniu ar trebui să investească pentru că un stat nu poate exista fără medicină, justiţie şi educaţie. Pentru că mă afectează această stare, înclin din ce în ce mai mult balanţa de a pleca din ţară“, a declarat Andreea Stan, absolventă UMF Iaşi, promoţia 2019.

Pintea a găsit ţapul: Iohannis e de vină!

Aflată la Iaşi, la deschiderea Clini­cii Marelui Ars, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a explicat care sunt motivele pentru care examenul de rezidenţiat a fost amânat. Cum era de aşteptat, singurul vinovat al acestei situaţii este, în opinia lui Pintea preşedintele Klaus Iohannis, care a lăsat Ministerul Educaţiei fără şef, prin neacceptarea propunerilor venite din partea premierului demis Viorica Dăncilă.

„Eu vă spun sincer că nu mi-a trecut prin cap că cineva nu-şi îndeplineşte atribuţiile din fişa postului, acesta numindu-se preşedintele României, care avea şi părerea Curţii Constituţionale“, a subliniat Sorina Pintea.

Pentru organizarea examenului de rezidenţiat, potrivit legislaţiei, susţinerea examenului este condiţionată de şapte ordine de ministru. Trei dintre aceste ordine, conform legii, sunt comune, fiind semnate atât de MEN, cât şi de MS. Aceste trei ordine se referă la metodologia de organizare a examenului, la comisiile pe centre şi comisia centrală şi la repartizarea posturilor şi locurilor pe specialităţi. Neexistând însă un ministru al Educaţiei, aceste trei ordine nu au putut fi semnate. Celelalte patru ordine care vizează strict Ministerul Sănătăţii au fost parafate şi semnate, spune Sorina Pintea din timp.

Nu au ştiut că vine moţiunea şi cenzura de la Cotroceni

Potrivit legii, concursul de rezidenţiat se organizează în fiecare an, în semestrul al IV-lea. Nu se prevede însă nicăieri faptul că aceste ordine ministeriale trebuie semnate şi transmise într-o anumită perioadă sau până la o anumită dată. Sorina Pintea a spus doar că s-a uitat în urmă, la cum s-a procedat în anii anteriori.

„Am verificat din 2013 încoace. Aceste ordine se semnau şi se publicau pe 12-13 octombrie. Cel mai devreme s-au semnat pe 5 octombrie. Noi am solicitat la sfârşitul lunii septembrie un punct de vedere al juriştilor atât de la noi, cât şi de la MEN, Educaţia răspunzând foarte clar, în scris, că ordinele nu pot fi semnate“, a mai spus Pintea.

Aceasta a adăugat că singura soluţie ar fi modificarea legii de organizare prin Parlament. Adică să fie modificată perioada în care se desfăşoară examenul, respectiv semestrul IV al fiecărui an. Acest lucru însă, spune Pintea, pare imposibil pentru că iniţiativa trebuie să aparţină şi ministrului Educaţiei, care nu există în acest moment. Dar chiar şi dacă învestirea Guvernului ar rezolva problema marelui absent de la MEN, ministrul Sănătăţii a afirmat că procedura de modificare a legii este însă de lungă durată, iar termenul de organizare prevăzut de actuala legislaţie ar fi depăşit.

„Mi s-a spus să las cele trei ordine doar cu semnătura mea. Unul ar fi fost ilegal şi doi, în cazul unei contestaţii la examen, rezidenţiatul s-ar fi putut anula pe loc. Îmi este greu să vă spun dacă se va susţine pe 8 decembrie rezidenţiatul“, a mai adăugat Pintea.

Comentarii