De Business

Punem punctul pe știi

Afacere interesantă cu o clădire monument din centrul Iaşului

joi, 17 martie 2016, 02:50
3 MIN
 Afacere interesantă cu o clădire monument din centrul Iaşului

Dezvoltatorul imobiliar Gabriel Nechifor a devenit acţionar majoritar şi singurul creditor la Moldoconstruct, firmă aflată în insolvenţă, prin achiziţia creanţelor societăţii. Principalul activ al companiei este un imobil situat în apropiere de Filarmonică.

 

Dezvoltatorul imobiliar Gabriel Nechifor vrea să pună mâna pe clădirea monument istoric din centrul Iaşului, unde a funcţionat sediul companiei de construcţii Moldoconstruct. Fiind unul din acţionarii care au privatizat compania Moldoconstruct, după ce s-a retras pentru a se dedica proiectelor imobiliare rezidenţiale, Nechifor a redevenit acţionar majoritar, cu 76,65% din acţiuni, prin preluarea acţiunilor pe care le deţineau directorii firmei.

 
De la cine a preluat acţiunile
 
În prezent, societatea se află în insolvenţă, iar judecătorul sindic trebuie să se pronunţe în privinţa intrării în faliment, după ce administratorii nu au depus niciun plan de reorganizare. Totuşi, salvarea pare să fi venit de la Nechifor, care a cumpărat toate creanţele aprobate la masa credală şi a devenit, astfel, singurul creditor al companiei. „Domnul Nechifor Gabriel a dobândit prin cesiuni cu titlu oneros creanţe înscrise în tabelul definitiv (…) şi, de asemenea, a depus în contul debitoarei suma de 1. 054.165 lei, în vederea acoperirii creanţelor înscrise în tabelul definitiv pentru care nu au fost încheiate contracte de cesiune şi s-a hotărât acoperirea prin intermediul administratorului judiciar. În perioada 9 martie – 14 martie 2016, administratorul judiciar a efectuat plăţi din contul de lichidare către creditorii salariaţi, bugetari şi chirografari. Astfel, domnul Nechifor Gabriel este acţionar al Moldoconstruct, cu un procent de 76,65% din acţiunile debitoarei prin preluarea acţiunilor de la Vasile Lupaşcu, Iftimescu Florin şi Virgil Sandu şi singurul creditor”, potrivit raportului administratorului judiciar Gheorghe Moraru. După plecarea de la Moldocontruct, Nechifor a construit un bloc de locuinţe în zona Bucium, nr. 53, şi s-a ocupat de cunoscuta companie de tâmplărie PVC Prestarea, deţinută de tatăl său.  
 
Cum s-au împărţit banii
 

Conform tabelului definitiv de creanţe, creditorii firmei Moldoconstruct aveau de recuperat 3,24 milioane lei, iar pentru plata lor s-ar fi ajuns la vânzarea activelor. Din tabelul definitiv de creanţe realizat la data de 1 martie, rezultă că suma de un milion lei depusă de Nechifor a fost folosită pentru a stinge creanţa salarială de 156.000 lei pe care o aveau de recuperat 81 de angajaţi, creanţa bugetară de 38.000 lei (CJ Iaşi, Fiscul şi Primăria Iaşi) şi o serie de creanţe chirografare, printre care Carpat Beton cu 87.500 lei, Adems SRL cu 105.000 lei, dar şi Consiliul Judeţean Iaşi cu creanţa de 612.000 lei. Prin această plată, CJ a recuperat prejudiciul aferent proiectului de modernizare a clădirii monument istoric de pe strada Vasile Alecsandri, care trebuia să deservească instituţia ca sediu. Moldoconstruct, condusă de directorul Vasile Lupaşcu, care este şi consilier judeţean, a prins contractul de modernizare, dar nu a putut continua lucrările şi a fost acţionată în instanţă, prejudiciul stabilit prin hotărâre judecătorească fiind admis la masa credală după intrarea în insolvenţă. Având în vedere că după aceste plăţi Nechifor este singurul creditor, cel mai important activ, clădirea sediu din apropierea Filarmonicii Iaşi, care este şi monument istoric, va deveni proprietatea sa în contul creanţei pe care o deţine.

Conform raportului administratorului judiciar, în patrimoniul societăţii se mai găseşte un depozit central situat pe Calea Chişinăului km 1, dar şi o bază de producţie cu ateliere specializate şi depozite şi o bază tehnică ce constă în dotări specifice de şantier, utilaje şi mijloace de transport. Pe 7 octombrie 2014, când s-a deschis procedura generală a insolvenţei, Moldoconstruct avea 45 de angajaţi, însă în prezent mai există doar zece salariaţi: patru ingineri, trei paznici, un om de serviciu, un laborant şi un primitor – distribuitor materiale. Firma încă obţine venituri din închirierea spaţiilor imobiliare din sediul central de pe strada IC Brătianu, conform unui raport din octombrie 2015. La acel moment, societatea obţinea lunar din chirii aproximativ 4.000 de euro, însă suma a suferit modificări, numărul contractelor reziliate fiind mai mare decât al celor nou semnate. 

 

 

Comentarii