Specialiștii ieșeni, despre eficacitatea vaccinurilor și diferențele dintre acestea
"Ziarul de Iasi" a analizat mai multe articole stiintifice publicate în reviste inte (...)
citeste totsambata, 27.02.2021
Ieşeanul prins în această reţea de interese este Marian Iacomi, patron al firmei Ami Touring. În noiembrie 2017, a cumpărat balastiera de la Cristeşti la o licitaţie publică, însă, până acum, autorităţile nu i-au eliberat licenţa de exploatare a pietrişului. Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au scris despre cazul său în cursul anului trecut. Omul de afaceri a cumpărat locul şi utilajele, adică balastiera, însă ANRM refuza la acea vreme să îi dea licenţa de exploatare. Cu alte cuvinte, nu se putea folosi de bunurile cumpărate. Iacomi a făcut un credit de un milion de euro la momentul respectiv, cu care a cumpărat balastiera, şi apoi alţi bani cu care a cumpărat utilajele. Ulterior, el a angajat 30 de muncitori. După zeci de semnături adunate pe documentaţii, preluarea s-a oprit la ultimul care trebuia să-şi pună parafa, directorul ANM, apropiat al baronului PSD Neamţ, Ionel Arsene. Acesta era creditat cu faptul că a contribuit, în virtutea relaţiilor sale la vârful PSD, cu numirea în funcţie a primului. Directorul ANRM a amânat mult timp să semneze, iar omul de afaceri ieşean este pe punctul de a falimenta. El a început să-şi vândă din utilaje şi să-şi concedieze muncitorii pe care îi adunase cu greu.
În acest timp, după cum susţine, Ionel Arsene i-a propus să îi cumpere bunurile balastierei, dându-i de înţeles că nu va apuca niciodată să exploateze minerale din balastieră. „Ginel Vlăsie, cumătrul domnului Ionel Arsene, m-a chemat la restaurantul «Turnul Berarilor» din Piatra Neamţ şi mi-a propus să vând balastiera cu 600.000 de euro, în condiţiile în care eu am achiziţionat-o cu 900.000 de euro. I-am propus să fim amândoi asociaţi însă după o săptămână mi-au spus că nu mă vor în preajmă“, ne-a spus Marian Iacomi.
„Este prima oară când cei din fosta conducere ANRM nu au voit să aprobe cedarea licenţei de exploatare împreună cu activul“
Ghinionul omului de afaceri pare a fi faptul că balastiera se află în judeţul Neamţ, la graniţa cu Iaşul şi toţi sunt la curent cu faptul că Neamţul este fieful lui Ionel Arsene, un apropiat al lui Liviu Dragnea. De altfel, Arsene este şeful Consiliului Judeţean Neamţ iar prin mâinile acestuia trec deciziile tuturor instituţiilor importante din judeţ, şi tot acesta aprobă ce se întâmplă în curtea ANRM. Totuşi, ce a răspuns ANRM petiţiei afaceristului ieşean?
„Ca urmare a hotărârii Curţii de Conturi, instituţia noastră nu a mai aprobat transferul unor licenţe neaprobate prin hotărâre a Guvernului. Având în vedere că licenţa nu este în vigoare, nefiind aprobată prin hotărâre a Guvernului, aceasta nu poate fi transferată“, se arată în răspunsul oferit de către ANRM, semnat de către fostul preşedinte buclucaş Gigi Dragomir.
În replică, Marian Iacomi a răspuns că firma falimentară de la care a cumpărat el bunurile a preluat licenţa de exploatare în mod asemănător, în anul 2000. „Nu este adevărat. Chiar angajaţii de la ANRM ne-au spus că sunt 470 de licenţe de exploatare care nu au trecut prin hotărâre de Guvern şi totuşi au fost date. Nu ştim în ce condiţii. Însă prin adresa 118 din februarie 2018, ANRM recunoaşte faptul că licenţa a mai fost transferată de la Balastiera Cristeşti, primul proprietar, către firma Agregate Est SRL, prin aceeaşi legislaţie. Noi am preluat cu bani împrumutaţi proprietatea imobiliară adică teren şi construcţii, bunuri reprezentând echipamente de balastieră, cât şi licenţa de exploatare pentru agregate de râu, respectiv nisip şi pietriş“, a mai spus Iacomi.
În prezent, la ANRM a fost numit un nou director, iar ieşeanul are speranţe că va putea în sfârşit să exploateze balastiera. Însă oamenii rămaşi în interiorul instituţiei, fideli lui Ionel Arsene, pun beţe în roate. De exemplu, spune Iacomi, Doiniţa Isache, fostă secretară a lui Ionel Arsene, face tot posibilul ca să blocheze procedura de transmitere a licenţei de exploatare către afaceristul ieşean, din postura acum de juristă a ANRM. Ea a făcut o expertiză prin care reieşea că licenţa nu trebuie dată firmei care a achiziţionat bunurile balastierei, deoarece în contractul de preluare nu era stipulat că ambele trebuie să fie preluate „la pachet“ de către Iacomi. „Este prima oară când cei din fosta conducere ANRM nu au voit să aprobe cedarea licenţei de exploatare împreună cu activul. Am întrebat jurista (n.r. - Doiniţa Isache) şi a dat în bâlbâială, aşa că am cerut expertiza unei case de avocatură, imparţială“.
Este primul caz în ţară în care licenţa nu a urmat cursul licitaţiei. Până şi noul director al ANRM s-a arătat contrariat de situaţie şi a promis o remediere a situaţiei. „Am mai cerut o serie de hârtii şi sperăm ca în perioada următoare să fie dat acceptul pentru transmiterea licenţei de exploatare“, ne-a spus Nicolae Turdean, actualul şef al ANRM.
Cazul Iacomi pare a fi un exemplu relevant pentru felul în care reţelele politice folosesc birocraţia instituţională a statului, pe care o controlează, pentru a forţa mâna oamenilor de afaceri şi a direcţiona activele importante spre sfera lor de influenţă. Balastiera în cauză, ca şi altele de pe râurile Siret şi Bistriţa, este importantă pentru aprovizionarea firmelor care lucrează în infrastructura rutieră şi va fi esenţială pentru proiectele mai ample de viitor, cum ar fi viitoarea autostradă Iaşi - Tg. Mureş.
Cuvinte cheie: + balastieră, balastiere, arsene, vlăsie, iacomi
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Elevii pot împărţi mărţişoare şi flori în şcoală. Ce spune ministrul Educaţiei
VIDEO: Modul amuzant în care premierului Israelului promovează vaccinarea anti-COVID
Atenţie şoferi! Trafic îngreunat în zona ERA din cauza unui accident uşor
Două dintre fiicele lui Maradona, audiate în cadrul anchetei privind moartea fostului fotbalist
Vaccinul Johnson & Johnson, recomandat în SUA de o comisie de experţi
Tehnicianul Jorge Sampaoli a semnat cu Olympique Marseille până în 2023
2,5 milioane de persoane au murit din cauza pandemiei în întreaga lume de la finalul anului 2019
Programarea pentru vaccinarea cu serul Pfizer/BioNTech, reluată de sâmbătă
Informare meteorologică: vântul va sufla în rafale de până la 90 kilometri la oră
Specialiștii ieșeni, despre eficacitatea vaccinurilor și diferențele dintre acestea
O nouă ratare de impunere a unui viceprimar. Va fi băgat pe ușa din dos?
Ce pedeapsă riscă soţul, devenit suspect în dosarul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară
Femeie de 41 de ani în stare gravă după ce a încercat să se sinucidă cu antigel
Universităţile şi-au programat mare parte dintre profesori pentru vaccinare
Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)
USAMV a modernizat şi relocat centrul de cercetări horticole
Şase şoferi şi-au pierdut permisele de conducere la trecerile de cale ferată
O firmă din Iaşi face bani din construcţia de blocuri de “jucărie”
Primarul Chirica gonește mașinile parcate în spatele Mitropoliei închizând o stradă
Primăria Iaşi cere 2 miliarde de euro din PNRR pentru proiectele oraşului
Doi contrabandişti săltaţi din Tg. Frumos şi băgaţi după gratii
Expoziţie cu documente despre Holocaustul romilor, la Palatul Culturii
Premiera spectacolului "El Tango" se joacă cu casa închisă la Opera din Iași
Prognoza meteo pentru martie. Temperaturi mai mari decât cele normale
Reclamaţii în lanţ în cazul schimbării furnizorului de energie electrică
Tânăra din Iași dată dispărută a fost găsită de polițiști (UPDATE)
În 14 localități din Iași se schimbă scenariile după care funcționează școlile
VIDEO: Zi specială dedicată câinilor din rasa alabai în Turkmenistan
Reducere substantiala de buget pentru Noua Casa. Doar 6.000 de beneficiari in 2021
Încă un ministru care vrea un “management al urşilor făcut pe termen lung”
Angela Merkel refuză vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca
Informare meteorologică. Vântul va bate cu putere din această noapte până luni
BMW a anunțat prețurile pentru primul său hot hatch cu tracțiune față
Cîţu nu susţine introducerea unui paşaport de vaccinare: este prematur
Primele imagini neoficiale cu viitorul Lexus NX, scăpate pe internet
ÎPS Teodosie nu face nici un pas înapoi în privinţa ritualului de botez
Meșterii populari se reîntâlnesc în Piața Unirii din Iași pentru a promova Mărțișorul
Nicolae GRECUVolei, handbal, rugby |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Eugen MUNTEANUMonumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III) |
pr. Constantin STURZUÎnsemnări pentru predica de mâine |
arh. Ionel OANCEAForma oraşului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.