Alarmant: focarul „Paşcani“ dă peste 60% din totalul celor infectaţi în judeţul Iaşi

vineri, 24 aprilie 2020, 02:00
3 MIN
 Alarmant: focarul „Paşcani“ dă peste 60% din totalul celor infectaţi în judeţul Iaşi

Asta s-a întâmplat ieri: 11 dintre cei 18 confirmaţi cu COVID-19 ieri în judeţ provin din Paşcani. Totul ar fi pornit de la un pacient descoperit ulterior pozitiv. Aici, problemele epidemiologice par a se agrava în loc a se restrânge.

18 ieşeni, dintre care 11 sunt din municipiul Paşcani, au fost confirmaţi ieri cu infecţie cu noul coronavirus. Pacienţii de la Spitalul Municipal de Urgenţe din Paşcani au fost transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva şi Spitalul CFR Iaşi. De asemenea, echipajele SMURD au fost soli­citate ieri pentru transferul unor bolnavi în stare cri­tică de la Piatra Neamţ precum şi în cazul unei gravide cu complicaţii vasculare.

Pacienţii oncologici, transferaţi la Iaşi

Secţia de Îngrijiri Paliative de la Spitalul Municipal Paşcani a devenit astfel un periculos focar COVID 19. Zece pacienţi oncologici, dar şi o infirmieră, toţi confirmaţi pozitiv, au fost transferaţi în cursul zilei de ieri la Spitalul de Boli Infecţioase şi la Spitalul CFR din Iaşi. „Pacienţii de la Paşcani au fost transferaţi cu trei maşini ATVM în cursul nopţii“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordinator SMURD Iaşi.

În acest caz, inclusiv medicul coordonator al secţiei este infectat cu noul coronavirus, iar testarea cadrelor medicale continuă. Surse din cadrul spitalului au afirmat că totul ar fi pornit de la un pacient care a fost internat în urmă cu trei zile, după ce a fost transferat de la o unitate medicală din Iaşi, bărbatul aflându-se pe lista celor 10 confirmaţi pozitiv.

În total, la Spitalul Muncipal din Paşcani, opt cadre medicale sunt infectate cu SARS CoV2 şi alte 27 se află în izolare. După cum au afirmat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în cazul medicilor şi asistentelor nu este vorba despre vreo deplasare într-o ţară cu risc pandemic ci, foarte posibil, să se fi infectat ca urmare a contactului cu pacienţi ulterior diagnosticaţi. Secţia de Îngrijiri Paliative este în acest moment închisă pentru internări.

Două misiuni SMURD de succes: bolnavi de COVID 19 aduşi de la Neamţ

Tot ieri, SMURD Iaşi a efectuat transferul a trei pacienţi cu COVID 19 aflaţi în stare critică la Spitalul din Piatra Neamţ. „Am cerut ajutor pentru a fi transferaţi la Iaşi trei din pacienţii critici care sunt în ATI. Am 7 ventilatoare şi 6 pacienţi, inclusiv aceştia trei, şi riscam să nu putem interveni cu ventilaţie mecanică pentru alţi pacienţi care se decompensau brusc“, a declarat dr. Daniela Marcoci, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Cei trei pacienţi au vârste de 65, 61 şi 72 de ani şi au fost duşi cu ambulanţele până la Stadionul Municipal, de unde au fost preluaţi cu elicopterul MAI şi transferaţi la clinica specială de ATI de la Spitalul de Neurochirurgie prof. Nicolae Oblu Iaşi. „Cei trei pacienţi au fost aduşi intubaţi, ventilaţi mecanic şi sedaţi. Am pus pe acest elicopter echipamente speciale tocmai pentru că se aflau în stare critică“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD Iaşi.

Gravidă cu gemeni, în stare critică

O a doua misiune a SMURD Iaşi a fost la Rădăuţi, Suceava, de unde echipajul a preluat o gravidă cu probleme cardiovasculare grave. Este vorba despre o femeie de 24 de ani din satul Rotunda, comuna Liteni, care nu are COVID 19 şi care se afla internată în spital cu diagnosticul de tromboză iliară, adică un cheag de sânge pe o arteră. „Este vorba despre o gravidă în 32 de săptămâni, sarcină gemenală, cu complicaţie gravă vasculară, o pacientă care a fost stabilă pe toată perioada transportului luată de la Rădăuţi şi dusă la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie «Cuza Vodă». Pacienta are nevoie de ajutorul ginecologilor, dar şi al celor de la chirurgie vasculară. Să sperăm că atât mama, cât şi bebeluşii vor avea o evoluţie bună în următoarele zile“, a adăugat Diana Cimpoeşu.

Spitalul din Rădăuţi a apelat la sprijinul Iaşului deoarece nu au medic specialist în chirurgie vasculară.

Comentarii