Urs în judetul Iaşi? Urme ciudate în zona Dobrovăţ, făcute publice de un inginer silvic. Unde duc indicaţiile?
“Urs în padurea Bârnova-Dobrovat? Ce informatii avem si de ce nu ar trebui sa ne & (...)
citeste totsambata, 28.05.2022
Actualele alegeri din Statele Unite nu sunt în principal o competiţie între doi candidaţi, ci între două viziuni radical diferite privind tipul de societate din America
Peste două săptămâni, pe 3 noiembrie, sunt programate în Statele Unite alegeri prezidenţiale. În fapt sunt alegeri mai complexe pentru că în paralel au loc şi unele pentru o parte din Senat, Camera Reprezentanţilor şi poziţii de guvernatori, toate foarte importante, la rândul lor. Mulţi consideră că e vorba de probabil cele mai importante alegeri din ultimele decenii. Şi nu e o exagerare, având în vedere momentul în care ne aflăm. În plină competiţie geopolitică sino-americană, când o decuplare transatlantică numai poate fi deloc exclusă, cu o lume occidentală, oricum afectată grav de pandemie, într-un declin accelerat sub impactul unor convulsii interne greu de imaginat până de curând. Iar în ceea ce ne priveşte certitudinile liniştitoare pe care ne bazam prin apartenenţa la UE şi NATO sunt tot mai serios puse sub semnul întrebării.
Din punct de vedere formal confruntarea va avea loc între Joe Biden, candidatul Partidului Democrat, şi preşedintele în funcţie, Donald Trump, împotriva căruia s-au raliat nu doar democraţii, ci şi marea majoritate a mass media, Twitter-ul şi Facebook-ul care blochează sau etichetează frecvent postările preşedintelui în timp ce le blochează pe cele care l-ar putea deranja pe Joe Biden (aşa cum s-a întâmplat chiar săptămâna trecută), structuri sindicale, o parte din birocraţia de la Washington şi chiar un segment din establishment-ul conservator. Însă în fapt miza în joc este cu mult mai substanţială. Curentul radical progresist, „Justice Democrats“, tot mai influent în Partidul Democrat, care s-a identificat în mare măsură cu revendicări precum de-bugetarea sau chiar desfiinţarea poliţiei exprimate de mişcarea declarat neo-marxistă Black Lives Matter, pune deschis sub semnul întrebării, sub stindardul luptei cu „rasismul sistemic“, aproape toate elementele fundamentale definitorii pentru naţiunea americană, de la Constituţie şi părinţii fondatori la Colegiul Electoral şi componenţa numerică a Curţii Supreme. Tot ei sunt cei care, cu vârf de lance Alexandra Ocasio-Cortez, militează pentru „New Green Deal“, un program radical care are ca obiectiv un model de societate de tip socialistcolectivist. Cu alte cuvinte în America există acum ceva greu de imaginat până de curând: o „stare revoluţionară“ de sorginte neo-marxistă. Ca şi în alte locuri din Occident confruntarea nu mai are loc în logica paradigmei Stânga – Dreapta, ci între curentul progresist, extras din stânga liberală, şi o zonă conservatoare. Între cele două tabere sunt falii majore, aproape imposibil de gestionat aşa cum se întâmpla în trecut când disputele operau în plan economic şi în ceea ce priveşte rolul şi amploarea intervenţiei statului în societate. E vorba de raportarea la globalizare în exterior şi de centrarea pe dispute identitare în interior. În timp ce conservatorii apără valorile tradiţionale, familia tradiţională, preţuiesc naţiunea şi patriotismul, ceilalţi au redefinit întrun mod radical valorile liberale tradiţionale. Genul nu mai este văzut ca un dat biologic, ci ca un construct social, motiv pentru care au fost inventate zeci de „genuri“, libertatea de expresie a fost şi ea redefinită din perspectiva conflictului dintre „opresori“ şi „oprimaţi“, registru în care sunt privite mai toate raporturile din societate.
Este interesant de precizat că acest curent este sprijinit de marile corporaţii americane, inclusiv cele financiare de pe Wall Street, ceea ce desigur poate părea surprinzător. Doar la prima vedere pentru că, pe de o parte, ele sunt interesate să poată continua să opereze pe o piaţă globală, ceea ce intră în conflict cu viziunea opusă, susţinută şi de Trump, care pune în centru statul naţional în dauna instituţiilor şi aranjamentelor internaţionale. De aceea, conducerea corporaţiilor este deranjată de amplificarea tensiunilor geopolitice dintre Beijing şi Washington. Faptul că le sunt afectate interesele pe termen scurt primează în faţa unei viziuni pe termen lung şi a mizei geopolitice. Pe de altă parte, la nivelul corporaţiilor, discursul intern se pliază, aproape neverosimil, pe cerinţele progresiste. Dar din nou, nu este surprinzător. Mai ales în marile corporaţii din zona tehnologică celor din conducerea de vârf le este literalmente frică să se opună grupurilor radicale din rândul angajaţilor, condiţionate ideologic în „laboratoarele academice“ în care ponderea profesorilor cu astfel de convingeri de inspiraţie neo-marxistă este covârşitoare.
Probabil Joe Biden nu agrează un astfel de program radical, însă există dubii legitime că el va putea rezista presiunii grupului care îl promovează în interiorul propriului partid. Iar pericolul este cu atât mai mare dacă democraţii reuşesc să câştige nu doar Casa Albă, ci şi majoritatea în Senat. În afară de asta, în condiţiile clivajului enorm din societatea americană care face ca alegerile şi politica în general să nu mai fie privite ca o competiţie politică, ci ca o bătălie pe viaţă şi pe moarte în care adversarul trebuie pur şi simplu anihilat, există temeri serioase privind maniera în care cele două tabere vor gestiona rezultatul disputei Trump - Biden. Mai ales că din cauza numărului mare de voturi prin corespondenţă din acest an este foarte posibil ca să poată fi anunţat, ca de obicei, câştigătorul chiar în noaptea din 3 spre 4 noiembrie.
Donald Trump a fost în general prezentat caricatural în mass media românească, ceea ce nu este surprinzător pentru că în general preia informaţiile din New York Times, CNN sau Washington Post care în domeniul politicii interne au părăsit jurnalismul în favoarea unui activism pe faţă pro-democrat. Însă jumătate din America, inclusiv cei care nu îl agrează neapărat ca om, se agaţă de el speriată că aceste acest curent progresist radical, tot mai vocal, tot mai agresiv, a cărui influenţă în Partidul Democrat a devenit tot mai importantă, va transforma ţara şi societatea din temelii. Din cauza acestei adânci falii politice şi ideologice, probabil una fără precedent de la Războiul Civil, există temeri justificate că după alegeri departe de a se calma tensiunile interne vor creşte şi mai mult în intensitate. Or, o Americă dezarticulată internă va trimite reverberaţii negative asupra întregii lumi ocidentale.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*
Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!
Provocare în pandemie: medicii urgentişti i-au suplinit pe cei din ATI
Ursul de la Dobrovăț: nu a fost văzut, dar face furori în zonă
Concurenţă acerbă la ultima sesiune de testări pentru admiterea în clasa a V-a la liceele ieșene
Două propuneri pentru noul sediu al Primăriei. O clădire fără colțuri
ZdI TV - Gabriel Mardarasevici: Cât timp şi cât de mult se va mai câştiga în industria IT
„Iașul a fost umilit!“ „Suspiciuni mari legate de modul în care au fost repartizați banii ieșenilor“
Azi se deschid bazele de agrement de la Ciric, Ştrand şi Plaja Nicolina
În centrul Iaşului, un hoţ i-a furat maşina în timp ce vorbea cu un prieten
Expoziţie cu produse fabricate în România între 1930 şi 1990
Crima de la fabrica de ţigarete: pedepse reduse cu 11 ani din total
VIDEO: Încă o victimă la o trecere fără bariere: Spulberat de tren, când se întorcea de la muncă
VIDEO: Catedrala Mântuirii Neamului a devenit loc de sărit cu paraşuta
Se scumpesc biletele de tren de la 1 iulie! Care sunt noile tarife
Două victime după o explozie urmată de incendiu la Andrieșeni. O femeie a murit
Dacia Sandero revine în luna aprilie pe podiumul vânzărilor de mașini noi în Europa
Google prezintă Street View Camera. Poate fi montată pe orice mașină
Cecenul Asvad Idriso, „comandantul Tik-Tok”, a fost spulberat de ucraineni
Rusia a trimis pe frontul din Ucraina oameni complet nepregătiţi
Starlink are acum 400.000 de utilizatori. Popularitatea sa explodează în 2022
Generalul Shamanov, măcelarul din Cecenia, detalii despre terminarea războiului
Ministrul Predoiu “revarsă” un val de privilegii către magistraţi
Schimbarea din Codul Rutier la care nu se mai aștepta nimeni. Aviz motocicliștilor!
Lazăr Vlădică, fostul şef de la Armamente, a fost audiat de procurorii DNA
Cererea de ghiozdane antiglonț pentru copii a crescut în SUA
Cantităţi fără precedent de petrol din Rusia se îndreaptă către India şi China
Fostul vicepreşedinte al CJ Suceava prins când primea 40.000 de euro mită, trimis în judecată de DNA
Fiica adoptivă a lui Ilie Năstase: „Bună! Sânii mei se numesc Chloe și Coco”
Un deputat atrage atenţia asupra mâncării cu gândaci servită la cantina de la “Cuza”
Profilul proprietarului care apelează la firma de izolații exterioare Isoterm (P)
Alina Sorescu și Alexandru Ciucu, divorț și partaj de multe milioane
Ministrul Dîncu vrea salarii mai mari pentru personalul din Armată
"The Gray Man" va fi disponibil pe Netflix începând cu 22 iulie (VIDEO)
Ungaria vinde benzină și motorină la preț redus doar maghiarilor
Cum a început povestea Dedeman. Absolventul de matematică de la Cuza a descoperit ceva
Surpriză la Roland Garros: Alize Cornet a eliminat-o pe Jelena Ostapenko în turul doi
Broadcom dă 61 de miliarde de dolari pe Vmware. Una dintre cele mai mari din sectorul tehnologiei
Reprezentant IULIUS: „Mallul tradiţional este puţin depăşit“
Actorul Jude Law pe afişul viitorului film din seria "Star Wars" la Disney+
Nicolae GRECUC-aşa-i în tenis!Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial. |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)* |
pr. Constantin STURZUCinematografie, mit şi ideologie |
Aurelian-Petruș PLOPEANU„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă |
Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.