Alegeri la „Cuza”: prima zi de înscrieri în cursa pentru rector. Cine sunt candidaţii care au depus deja dosarul

marți, 27 februarie 2024, 02:50
2 MIN
 Alegeri la „Cuza”: prima zi de înscrieri în cursa pentru rector. Cine sunt candidaţii care au depus deja dosarul

Încep alegerile la Universitatea “ Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. De ieri, 26 februarie 2024, până pe 1 martie, cadrele didactice depun candidaturile pentru cea mai importantă poziţie din instituţie, cea de rector, urmând ca pe 12 martie să aibă loc Turul I al alegerilor.

Deocamdată, pe parcursul zilei de ieri, din informaţiile obţinute de reporterii “Ziarul de Iaşi” de la cei care şi-au exprimat deja intenţia de a candida (rectorul în exerciţiu prof.dr. Tudorel Toader, prof.dr. Liviu Maha, prof. dr. Gabriel Mursa, prof. dr. Mihaela Onofrei, toţi trei de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, şi prof. dr Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizică), şi-au depus oficial candidatura prof.dr. Mihaela Onofrei, prof.dr. Tudor Luchian şi prof.dr. Gabriel Mursa. Prof.dr. Tudorel Toader şi prof.dr. Liviu Maha şi-au confirmat înscrierea, dar în zilele următoare, în termen.

Mai departe, după ce se încheie înscrierile, rectorul va fi ales prin vot universal, direct, începând cu data de 12 martie, când are loc primul tur. Dacă atunci nu se întruneşte cvorumul legal, alegerile se reiau la data de 15 martie, cu decalarea corespunzătoare a perioadei la care sunt programate afişarea rezultatelor provizorii (13 martie) şi soluţionarea eventualelor contestaţii (15 martie).

Turul II este programat pe 18 martie, şedinţa de Senat pentru validarea Rectorului fiind în perioada 19-25 martie.

Desemnarea prorectorilor începe pe 15 aprilie şi se încheie pe 14 mai. De pe 15 mai până pe 13 iunie se desfăşoară concursul pentru desemnarea decanilor. 

Amintim că joi, 22 februarie, tot la universitate, au avut loc alegerile pentru funcţia de preşedinte al Senatului. În urma votului membrilor Senatului UAIC, proaspăt aleşi la rândul lor, a fost pus din nou în funcţia de preşedinte al Senatului prof.dr. Ovidiu Gabriel Iancu. Acesta a obţinut 61 de voturi „pentru” (65 de persoane prezente, 4 voturi nule). Acesta este la al treilea mandat (a deţinut mandatul de preşedinte de Senat în 2016-2020, respectiv 2020-2024). 

Comentarii