anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Aluniţe: „Dacă s-a operat, de ce a murit?“

GALERIE
alunite
 • alunite
- +

Mulţi dintre pacienţi preferă să apeleze la „leacuri miraculoase“ pentru că au auzit de cazuri de bolnavi care au murit după o operaţie de îndepărtare a unei aluniţe. Medicii  atenţionează însă că de cele mai multe ori este vorba despre pacienţI care se prezintă la medic tardiv, pentru leziuni deja metastazate, iar intervenţia chirurgicală, deşi e reuşită, nu poate stopa evoluţia letală a maladiei!

 

Dr. Corneliu Dobre, medic dermatolog în cadrul Clinicii de Dermatologie a Spitalului „Sf. Spiridon » Iaşi: „Din nefericire, folclorul este extrem de bogat în soluţii miraculoase sau contraindicaţii drastice în ceea ce priveşte atitudinea de urmat în ceea ce priveşte aluniţele. Soluţiile miraculoase încep cu banala frecţie cu orice, de la spirt sau oţet, evoluând spre panaceul absolut biterul suedez, trecând prin deja prea bine cunoscuta  rostopască. La celălalt pol se afta atitudinea:“Nu atinge că mori!“. „Această atitudine este adânc înrădăcinată în cultura populară şi este pe bazată pe unele rezultate terapeutice la pacienţii cu melanom malign ce s-au prezentat la medic în stadii „depăşite“. Tumora este din categoria celor ce metastazează rapid (metastază - apariţie a unui focar tumoral patologic nou,  în altă parte a organismului ). Dacă este vorba despre un nev , de o aluniţă canceroasă,  atunci când aceasta nu se operează sau nu se tratează la timp, cancerul se poate „împrăştia“ în organism. De aceea, atunci când pacientul nu se prezintă din timp la medic pentru diagnostic şi tratament, deşi intervenţia chirurgicală este indicată corect, iar aceasta s-a efectuat cu maximum de competentă, metastazele fiind deja plecate, evoluţia este nefastă. De aici, legătura făcută de rude şi prieteni (ca să nu mai vorbim de cunoscuţi sau persoane care au auzit doar de „caz“) între intervenţia chirurgicală şi decesul persoanei survenit la scurt timp.

Operaţia fiind făcută tardiv, după ce au apărut metastazele, se poate ajunge în scurt timp la deces. Practic, este ignorat faptul că pacientul s-a prezentat tardiv la medic după principiul clasic din terapeutica populară: „Las’ că trece“. Şi este ignorată şi evoluţia foarte rapidă a melanomului malign de la transformarea malignă la metastazare. Astfel, persoanele neavizate fac doar legătura mecanică între intervenţia chirurgicală pentru prezenţa unui „nev de orice fel“ şi decesul intervenit la scurt timp. Aluniţele sunt denumite ştiinţific „nevi pigmentari“. Realitatea este însă următoarea: mulţi pacienţi se prezintă la medic tardiv, pentru leziuni deja metastazate, iar intervenţia chirurgicală deşi este reuşită, nu poate stopa evoluţia letală a maladiei. De aici, atitudinea greşită a unor pacienţi sfătuiţi de „binevoitori“ de a evita intervenţia chirurgicală indicată de medic. Subliniez, evaluarea oricărei leziuni cutanate, indicaţia terapeutică şi urmărirea evoluţiei postoperatorii se fac în colaborare cu medicul dermatolog. Atunci când aveţi cel mai mic dubiu nu ezitaţi să cereţi imediat părerea unui al doilea medic. Singura atitudine greşită este să vă prezentaţi tardiv la medic sau să ignoraţi indicaţiile acestuia.Tratamentele de orice fel, altele decât cele indicate de medicul dermatolog în astfel de cazuri pot fi urmate de succes doar „din întâmplare.

Prezentarea la medic este singura soluţie pentru a îndepărta orice suspiciune de cancer

Într-adevăr unele aluniţe se pot transforma în melanom malign, dar  în anumite condiţii şi mai ales sub acţiunea radiaţiilor ultraviolete sau traumatismelor repetate,. Însă nu toate cancerele de piele sunt melanoame maligne! Prezentarea la medic este singura soluţie pentru a îndepărta orice suspiciune. Bineînţeles, asta nu înseamnă că eşti neapărat expus(ă)  acestui risc, ci doar că trebuie să fii atent(ă) la următoarele semnale de avertisment: creşterea aluniţei în suprafaţă şi profunzime;  modificarea aspectului; apariţia unor ulceraţii spontane sau a unei sângerări; apariţia unei eroziuni; prurit (mâncărime).

Dacă observaţi oricare dintre modificările menţionate,  prezentaţi-vă în mod obligatoriu la un consult dermatologic. Tratamentul poate presupune îndepărtarea chirurgicală a aluniţei, dacă aceasta prezintă una sau mai multe dintre aceste semne. Ideea operaţiei este pentru unii nu tocmai plăcută, dar, executată corect (cu margine de siguranţă şi profunzime corespunzătoare), intervenţia chirurgicală nu prezintă nici un risc. Aluniţele pot fi îndepărtate de către medicul specialist, iar această intervenţie nu pune în pericol viaţa pacientului. Chiar dacă după ce aluniţa a fost operată, medicul constată că ar fi vorba despre cancer, prin intervenţia chirurgicală şi prin tratamentele actuale viaţa bolnavului va fi prelungită. În schimb, neoperată la timp, tumora poate metasaza provocând decesul. Nu vreau să sperii pe nimeni  şi subliniez încă o dată că nu toate leziunile pielii sunt cancere, dar unele pot fi precanceroase. Îndepărtarea sau protejarea unor leziuni precanceroase limitează mult riscurile ulterioare. Şi nu toate cancerele de piele sunt melanoame. Însă,. De aceea, dacă observaţi orice modificare ar fi bine să vă prezentaţi cât mai repede la un consult dermatologic“. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.