anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Aluniţele roşii, motive de îngrijorare? Răspunsuri date de Dr. Claudia Artenie

GALERIE
Aluniţele roşii
 • Aluniţele roşii
- +

Dr. Claudia Artenie, medic primar Dermatovenerologie, Arcadia: Alunițele roșii (angioamele senile sau angioame cherry) sunt anomalii vasculare care apar la 50% din populația adultă. Frecvent, acestea apar pe trunchi, dar și pe extremități, având câțiva milimetri în diametru. Forma este de obicei rotundă, iar culoarea variază de la roșu deschis la roșu închis. Debutul apare la adultul tânăr, numărul lor crescând odată cu înaintarea în vârstă. Nu sunt cunoscute cu exactitate motivele apariției acestor alunițe, dar modificările hormonale și contactul cu anumite substanţe sunt factori favorizanți. Alunițele roșii sunt asimptomatice, fiind de natură benignă. 

Dacă sunt prezente în număr mare, angioamele se pot asocia cu leziuni asemănătoare la nivelul organelor interne, mai des la nivelul ficatului.

FotoFinder, cea mai avansată tehnologie de prevenţie şi diagnostic

Monitorizarea periodică prin dermatoscopie digitală FotoFinder permite un diagnostic corect și complet. Tehnologia FotoFinder, disponibilă în cadrul Centrului de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia, îmbină fotografierea totală a corpului (Total Body Mapping – TBM) cu dermatoscopia digitală Full HD, pentru a analiza în detaliu toate modificările suferite de piele. În mai puțin de 10 minute, întreg corpul este scanat la o calitate înaltă. Scanarea cu FotoFinder este rapidă, neinvazivă și nu prezintă niciun disconfort pentru pacient. Camera foto profesională fotografiază pielea și stochează pozele automat în memoria calculatorului, pentru analizarea lor de către medicul dermatolog. Medicam-ul integrat este dotat cu lentile speciale care măresc leziunile tegumentare de până la 72 de ori, permițând studierea lor în profunzime. Astfel, medicul poate determina dacă persoana prezintă un risc de a dezvolta cancer de piele sau nu. Pe lângă fotografierea automată, camera mobilă a echipamentului permite scanarea zonelor mai puțin accesibile: scalp, palme ș.a. Programul Mole-analyzer permite analiza amănunțită a alunițelor și, în funcție de parametrii de culoare, formă, structură, dispozitivul calculează un scor care încadrează leziunile în: tipul benign, de graniță (ce trebuie monitorizat) sau suspiciune de leziune malignă.

Harta dermatoscopică este un instrument extrem de valoros și pentru monitorizarea pacienților care prezintă risc de cancer de piele. La fiecare scanare, fotografiile sunt înregistrate în memorie, iar softul Total body mapping le compară automat cu imaginile efectuate la ultima examinare, pentru a evidenția eventualele modificări, adesea insesizabile cu ochiul liber.

Aluniţele roşii — metode de tratament şi posibile complicaţii

Atunci când angioamele deranjează din punct de vedere estetic, se pot îndepărta cu ajutorul laserului vascular, electrocauterului sau prin excizie chirurgicală. Deși alunițele roșii (angioamele) sunt benigne, există unele forme ale cancerului de piele în stadii incipiente de dezvoltare, care pot fi asemănătoare clinic angioamelor: l nevul Reed; l melanomul malign; l botriomicomul. Dermatoscopia digitală FotoFinder este metoda cea mai potrivită pentru stabilirea exactă a diagnosticului și monitorizarea periodică a alunițelor roșii de pe piele. Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia. www.arcadiadermato.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.