anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Amenzile date de aiurea pentru certificatele digitale Covid le vom plăti toţi. Din cauza DSP

GALERIE
certificate_digitale_covid
  • certificate_digitale_covid
- +

DSP a făcut apel în sutele de dosare deşi nu are şanse de câştig. Până la urmă cheltuielile de judecată se vor plăti de la bugetul ministerului Sănătaţii, adică de catre toţi contribuabilii.

Direcţia de Sănătate Publică îi plimbă inutil pe ieşeni prin tribunal, târându-i în procese inutile. Judecătoria a admis pe bandă rulantă toate cererile prin care ieşenii cereau anularea amenzilor primite pentru necompletarea certificatelor digitale de intrare în ţară. Acum a început seria apelurilor, pentru că instituţiile publice sunt obligate să meargă „până în pânzele albe”.

Noile procese sunt inutile, întrucât amenzile au fost anulate „ca urmare a abrogării exprese a normei de incriminare”. În lipsa unei norme care să stabilească ce este contravenţie şi cum se pedepseşte, singura soluţie a instanţelor va fi de respingere a apelurilor. Pentru ieşenii implicaţi, înseamnă timp pierdut degeaba. Pentru ieşenii care nu au nicio legătură cu subiectul, bani scoşi din buzunarul lor pentru plata cheltuielilor de judecată de către DSP.

Zilele trecute, „Ziarul de Iaşi” v-a prezentat câteva dintre cazurile amenzilor aplicate de DSP atacate în instanţă de cei vizaţi. Multe amenzi au fost aplicate efectiv din greşeală, dar legea nu prevede posibilitatea anulării unui proces-verbal de amendă de către instituţia care l-a emis. Altele au fost aplicate corect, dar între timp ordonanţa de urgenţă care prevedea introducerea certificatului digital a fost abrogată. Indiferent cât de corectă a fost aplicarea amenzii, ea este acum ilegală.

Prin urmare, orice acţiune în instanţă vizând anularea unei amenzi va fi aprobată automat de judecători. Trimiterea de către DSP a unui jurist în instanţă pentru a prezenta justificarea aplicării unei amenzi este astfel inutilă. Pe de altă parte însă, cutuma obligă instituţiile statului să atace sentinţele nevaforabile, indiferent care sunt şansele unei victorii, pentru ca instituţia să nu poată fi acuzată că ar fi favorizat pe cineva. Aşa s-a ajuns ca sentinţele de anulare a amenzilor date de Judecătorii să fie atacate de DSP cu apel. Ca instanţă superioară, Tribunalul nu va putea lua altă decizie decât Judecătoria inferioară, pentru că pur şi simplu nu mai există legea care să pedepsească fapta. Dar oamenii vor fi chemaţi totuşi din nou să-şi apere poziţia.

Ana Maria C. a fost una dintre ieşencele amendate pentru lipsa formularului digital de intrare în ţară. Culmea este că femeia a completat formularul în cauză nu o singură dată, ci de două ori: o dată înainte de intrarea în ţară, apoi a doua zi, după sosire. Nu i se putea astfel imputa nimic, dar totuşi a fost amendată cu 3.000 de lei. A atacat în faţa Judecătoriei procesul-verbal de amendă pe 19 ianuarie. Magistraţii nici nu s-au mai obosit să verifice dacă afirmaţiile femeii sunt exacte, dacă formularele fuseseră completate corect.

„O persoană nu poate fi trasă la răspundere decât în măsura în care fapta respectivă este stabilită şi sancţionată ca atare prin lege sau prin alte acte normative, transferând astfel şi în domeniul contravenţional principiile din dreptul penal: «nulla poena sine lege» şi «nullum crimen sine lege» (nicio pedeapsă fără lege şi nicio crimă fără lege, n.r.). În atare condiţii, devin aplicabile dispoziţiile art. 12 alin. 1 din OG nr. 2/2001 potrivit cărora «Dacă printr-un act normativ fapta nu mai este considerată contravenţie, ea nu se mai sancţionează, chiar dacă a fost săvârşită înainte de data intrării în vigoare a noului act normativ»”, au arătat judecătorii.

Practic, ei au constatat că fapta femeii a fost dezincriminată, deci nu mai contează dacă a comis-o sau nu. „Instanţa va admite plângerea contravenţională formulată de petenta ***, iar în baza art. 12 alin.1 din O.G. nr. 2/2001, va anula procesul-verbal de contravenţie din 11.01.2022 şi va înlătură sancţiunea aplicată constând în amendă contravenţională în sumă de 3.000 lei, fără a mai analiza restul chestiunilor invocate cu privire la legalitatea şi temeinicia acestuia”, au conchis judecătorii. DSP a fost obligată, prin sentinţă, la plata a 320 lei, reprezentând taxa de timbru achitată de femeie şi onorariul avocatului acesteia. Deşi sentinţa arăta clar că nu mai există normă în baza căreia să se aplice vreo amendă, DSP a făcut apel. Tribunalul nu a stabilit încă primul termen de judecată a acestuia.

Un caz similar este cel al lui Constantin A. din Costuleni. Şofer de tir, acesta a intrat în ţară pe 19 ianuarie, prin punctul de trecere a frontierei de la Stânca Costeşti, venind din Republica Moldova. S-a îndreptat direct spre frontiera vestică, ieşind din ţară pe la Petea, cu destinaţia Germania. La această deplasare nu a completat formularul de intrare în ţară. A făcut-o o săptămână mai târziu, când s-a întors din Germania. A primit acasă un proces-verbal de amendă în sumă de 3.000 de lei, în care se preciza că ar fi intrat în ţară cu 24 de ore mai devreme, pe 18 ianuarie. Completarea greşită într-un proces-verbal a datei sau locului comiterii intervenţiei constituie un motiv de nulitate absolută a actului. Nici de această dată, magistraţii Judecătoriei nu au analizat fondul problemei. Au aplicat acelaşi raţionament ca cel din cazul anterior.

„O sancţiune aplicată în baza unei legi pentru o faptă dezincriminată printr-un act normativ urmează să nu mai fie executată, chiar dacă procedura de executare a acesteia a început. Aşadar, având în vedere că fapta săvârşită nu mai este contravenţie potrivit legii noi, rezultă că aceasta nu mai oate fi sancţionată, iar sancţiunile aplicate nu mai pot fi executate”, au explicat judecătorii motivul anulării procesului-verbal.

De această dată, petentul nu ceruse plata cheltuielilor de judecată, aşa că DSP nu a mai fost obligată să îi plătească lui Constantin A. avocatul. Şi de această dată, DSP de declarat apel, Tribunalul urmând să reanalizeze cazul. Astfel de speţe se numără cu zecile pe rolul instanţelor ieşene. Reporterii „Ziarului de Iaşi” au încercat să obţină un punct de vedere din partea directorului DSP, Vasile Cepoi. Acesta nu a putut fi însă contactat.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum a apărut criza bancară din America şi cum ne-ar putea afecta

Alexandru LĂZESCU

Cum a apărut criza bancară din America şi cum ne-ar putea afecta

Deşi nu a fost generată de asumarea unor riscuri iresponsabile, ca în 2008, şi suntem asiguraţi că ce s-a întâmplat atunci nu se va repeta, criza generată de falimentul Silicon Valley Bank din California introduce turbulenţe majore într-un mediu fragil în plan economic şi geopolitic cu consecinţe greu de estimat.

opinii

De la Val Gheorghiu, la Gabriel Caloian

Nichita DANILOV

De la Val Gheorghiu, la Gabriel Caloian

Singurul lucru comun între el şi actualul locatar al fostului său atelier este înălţimea. Amândoi sunt înalţi. Caloian ceva mai înalt decât Val Gheorghiu. Caloian cultivă spontaneitatea şi în dialog, şi în modul de-a gândi pictura, spre deosebire de Val Gheorghiu care îşi calcula fiecare pas şi fiecare gest.

Ce se cere pe piaţa muncii: profesii, experienţă, competenţe?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce se cere pe piaţa muncii: profesii, experienţă, competenţe?

Cu excepţia Medicinei, toţi ceilalţi absolvenţi pot lucra în domenii în care contează mai degrabă competenţele pe care le deţin, modul în care îşi valorifică aptitudinile. Un absolvent de studii superioare cu competenţe digitale medii şi cunoaşterea măcar a unei limbi de circulaţie internaţionale, având disponibilitatea de a învăţa la locul de muncă, nu rămâne în afara pieţei muncii.

Sper să mor în timpul vieţii mele

Michael ASTNER

Sper să mor în timpul vieţii mele

Ei bine, abia zile mai târziu după ce mi-a apărut şi mie în minte un gând privind trecerea timpului - vine o vreme/ când timpul trece/ şi cam atât - mi-am dat seama că la origine n-are cum să nu se afle replica standard a mamei: Et vergieht!

pulspulspuls

Ce legături nebănuite mai sunt între jupânul fugar Ciorăpel de la Neamţ şi lumea politică şi de business din târgul nostru

Ce legături nebănuite mai sunt între jupânul fugar Ciorăpel de la Neamţ şi lumea politică şi de business din târgul nostru

Numai ce am vorbit ieri la rubrica noastră despre conexiunile jupânului Ciorăpel de la Neamţ prin judeţul nostru că au şi apărut informaţii noi, stimaţi telespecatori. 

Caricatura zilei

Doborârea dronei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.