Amenzile date de aiurea pentru certificatele digitale Covid le vom plăti toţi. Din cauza DSP

vineri, 08 iulie 2022, 01:50
5 MIN
 Amenzile date de aiurea pentru certificatele digitale Covid le vom plăti toţi. Din cauza DSP

DSP a făcut apel în sutele de dosare deşi nu are şanse de câştig. Până la urmă cheltuielile de judecată se vor plăti de la bugetul ministerului Sănătaţii, adică de catre toţi contribuabilii.

Direcţia de Sănătate Publică îi plimbă inutil pe ieşeni prin tribunal, târându-i în procese inutile. Judecătoria a admis pe bandă rulantă toate cererile prin care ieşenii cereau anularea amenzilor primite pentru necompletarea certificatelor digitale de intrare în ţară. Acum a început seria apelurilor, pentru că instituţiile publice sunt obligate să meargă „până în pânzele albe”.

Noile procese sunt inutile, întrucât amenzile au fost anulate „ca urmare a abrogării exprese a normei de incriminare”. În lipsa unei norme care să stabilească ce este contravenţie şi cum se pedepseşte, singura soluţie a instanţelor va fi de respingere a apelurilor. Pentru ieşenii implicaţi, înseamnă timp pierdut degeaba. Pentru ieşenii care nu au nicio legătură cu subiectul, bani scoşi din buzunarul lor pentru plata cheltuielilor de judecată de către DSP.

Zilele trecute, „Ziarul de Iaşi” v-a prezentat câteva dintre cazurile amenzilor aplicate de DSP atacate în instanţă de cei vizaţi. Multe amenzi au fost aplicate efectiv din greşeală, dar legea nu prevede posibilitatea anulării unui proces-verbal de amendă de către instituţia care l-a emis. Altele au fost aplicate corect, dar între timp ordonanţa de urgenţă care prevedea introducerea certificatului digital a fost abrogată. Indiferent cât de corectă a fost aplicarea amenzii, ea este acum ilegală.

Prin urmare, orice acţiune în instanţă vizând anularea unei amenzi va fi aprobată automat de judecători. Trimiterea de către DSP a unui jurist în instanţă pentru a prezenta justificarea aplicării unei amenzi este astfel inutilă. Pe de altă parte însă, cutuma obligă instituţiile statului să atace sentinţele nevaforabile, indiferent care sunt şansele unei victorii, pentru ca instituţia să nu poată fi acuzată că ar fi favorizat pe cineva. Aşa s-a ajuns ca sentinţele de anulare a amenzilor date de Judecătorii să fie atacate de DSP cu apel. Ca instanţă superioară, Tribunalul nu va putea lua altă decizie decât Judecătoria inferioară, pentru că pur şi simplu nu mai există legea care să pedepsească fapta. Dar oamenii vor fi chemaţi totuşi din nou să-şi apere poziţia.

Ana Maria C. a fost una dintre ieşencele amendate pentru lipsa formularului digital de intrare în ţară. Culmea este că femeia a completat formularul în cauză nu o singură dată, ci de două ori: o dată înainte de intrarea în ţară, apoi a doua zi, după sosire. Nu i se putea astfel imputa nimic, dar totuşi a fost amendată cu 3.000 de lei. A atacat în faţa Judecătoriei procesul-verbal de amendă pe 19 ianuarie. Magistraţii nici nu s-au mai obosit să verifice dacă afirmaţiile femeii sunt exacte, dacă formularele fuseseră completate corect.

„O persoană nu poate fi trasă la răspundere decât în măsura în care fapta respectivă este stabilită şi sancţionată ca atare prin lege sau prin alte acte normative, transferând astfel şi în domeniul contravenţional principiile din dreptul penal: «nulla poena sine lege» şi «nullum crimen sine lege» (nicio pedeapsă fără lege şi nicio crimă fără lege, n.r.). În atare condiţii, devin aplicabile dispoziţiile art. 12 alin. 1 din OG nr. 2/2001 potrivit cărora «Dacă printr-un act normativ fapta nu mai este considerată contravenţie, ea nu se mai sancţionează, chiar dacă a fost săvârşită înainte de data intrării în vigoare a noului act normativ»”, au arătat judecătorii.

Practic, ei au constatat că fapta femeii a fost dezincriminată, deci nu mai contează dacă a comis-o sau nu. „Instanţa va admite plângerea contravenţională formulată de petenta ***, iar în baza art. 12 alin.1 din O.G. nr. 2/2001, va anula procesul-verbal de contravenţie din 11.01.2022 şi va înlătură sancţiunea aplicată constând în amendă contravenţională în sumă de 3.000 lei, fără a mai analiza restul chestiunilor invocate cu privire la legalitatea şi temeinicia acestuia”, au conchis judecătorii. DSP a fost obligată, prin sentinţă, la plata a 320 lei, reprezentând taxa de timbru achitată de femeie şi onorariul avocatului acesteia. Deşi sentinţa arăta clar că nu mai există normă în baza căreia să se aplice vreo amendă, DSP a făcut apel. Tribunalul nu a stabilit încă primul termen de judecată a acestuia.

Un caz similar este cel al lui Constantin A. din Costuleni. Şofer de tir, acesta a intrat în ţară pe 19 ianuarie, prin punctul de trecere a frontierei de la Stânca Costeşti, venind din Republica Moldova. S-a îndreptat direct spre frontiera vestică, ieşind din ţară pe la Petea, cu destinaţia Germania. La această deplasare nu a completat formularul de intrare în ţară. A făcut-o o săptămână mai târziu, când s-a întors din Germania. A primit acasă un proces-verbal de amendă în sumă de 3.000 de lei, în care se preciza că ar fi intrat în ţară cu 24 de ore mai devreme, pe 18 ianuarie. Completarea greşită într-un proces-verbal a datei sau locului comiterii intervenţiei constituie un motiv de nulitate absolută a actului. Nici de această dată, magistraţii Judecătoriei nu au analizat fondul problemei. Au aplicat acelaşi raţionament ca cel din cazul anterior.

„O sancţiune aplicată în baza unei legi pentru o faptă dezincriminată printr-un act normativ urmează să nu mai fie executată, chiar dacă procedura de executare a acesteia a început. Aşadar, având în vedere că fapta săvârşită nu mai este contravenţie potrivit legii noi, rezultă că aceasta nu mai oate fi sancţionată, iar sancţiunile aplicate nu mai pot fi executate”, au explicat judecătorii motivul anulării procesului-verbal.

De această dată, petentul nu ceruse plata cheltuielilor de judecată, aşa că DSP nu a mai fost obligată să îi plătească lui Constantin A. avocatul. Şi de această dată, DSP de declarat apel, Tribunalul urmând să reanalizeze cazul. Astfel de speţe se numără cu zecile pe rolul instanţelor ieşene. Reporterii „Ziarului de Iaşi” au încercat să obţină un punct de vedere din partea directorului DSP, Vasile Cepoi. Acesta nu a putut fi însă contactat.

 

 

Comentarii