ANALIZĂ. Dr. Florin Roșu: În valul 6, virusul afectează puternic pacienții de peste 75 de ani, dar nu atacă plămânii

miercuri, 24 august 2022, 17:24
2 MIN
 ANALIZĂ. Dr. Florin Roșu: În valul 6, virusul afectează puternic pacienții de peste 75 de ani, dar nu atacă plămânii

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva“ din Iași, dr. Florin Roșu, spune că profilul pacientului cu COVID, care are nevoie de Terapie Intensivă, s-a schimbat în valul 6 față de valul 5. Medicul susține că valul 6 are o agresivitate mai mică a manifestării acestei patologii, ceea ce se vede în Secțiile de Terapie Intensivă. În momentul de față, în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă sunt internați 8 pacienți, iar de la începutul lunii iulie și până în prezent au fost 39 de pacienți. 

„În valul 5 cei mai mulți dintre pacienții admiși în Terapie Intensivă, fie că erau transferați de pe secțiile din cadrul spitalului, fie că erau transferați de la o altă unitate medicală, fie că erau aduși de la domiciliu, se încadrau în următorul tablou clinic «pacient afectat neurologic, agitat, anxios pe baza hipoxiei (stare patologică determinată de scăderea oxigenului din țesuturi). Din punct de vedere respirator, dispneic (efort la respirație), polipneic (cu respirație crescută în amplitudine și frecvență), cu necesar mare de oxigen (30 de litri /minut), cu disfuncție cardiocirculatorie asociată și de multe ori cu disfuncție multiplă de organ»”, a explicat dr. Florin Roșu.

Valul 5 a fost unul care „nu a ținut cont de vârstă”, media celor internați la ATI fiind între 50 și 70 de ani, dar au fost și foarte mulți tineri. „Cu profilul clasic și cu afectare pulmonară gravă, fiecare caz era o luptă asiduă contracronometru cu un virus imprevizibil și agresiv”, a mai precizat medicul ieșean.

Comparativ, în valul 6, cei mai mulți dintre pacienții care au avut nevoie de ATI au fost cei peste 75 de ani și care au nevoie de monitorizare și îngrijire în regim de terapie intensivă din cauza comorbidităților care suferă și care sunt decompensate de patologia COVID. „Pacienți cu necesar de oxigen de 10 până la 15 litri și care, cu suportul de oxigen ajung la saturații de peste 94%. Afectarea pulmonară este necuantificată, minimă spre medie, cu leziuni pulmonare minore sau chiar fără acestea”, a mai spus dr. Florin Roșu.

Specialiștii au mai remarcat că dacă în valul precedent motivul pentru care era nevoie de ATI era decompensarea pulmonară, în acest val ne confruntăm cu decompensarea cardiacă.

Comentarii