anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Angajaţii Spitalelor CFR protestează la Bucureşti: se tem pentru locurile de muncă. La Iaşi, rectorul UMF a declarat că nu va fi nimeni dat afară

GALERIE
spitalul-cai-ferate
 • spitalul-cai-ferate
- +

Angajaţii spitalelor CFR din întreaga ţară protestează azi, 25 ianuarie, în faţa Ministerului Transporturilor, acuzându-l pe Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, de faptul că a căutat să înstrăineze toate unităţile medicale din subordinea ministerului pe care-l conduce fără a încerca să se consulte vreun moment cu personalul angajat al acestora. 

Conform unui comunicat remis presei, protestul are loc în colaborare cu Federaţia Sanitas şi angajaţii vor să afle statutul pe care îl vor avea după ce instituţiile vor fi reorganizate, cine va prelua fiecare spital în parte, dacă angajaţii îşi vor păstra integral locurile de muncă şi drepturile salariale.

„Cum domnul ministru Sorin Mihai Grindeanu a ignorat până în prezent cererile Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR de a discuta subiectul cedării spitalelor din subordine şi impactul asupra celor peste 3.500 de angajaţi, suntem în situaţia de a cere public răspunsuri. Ce statut vor avea, cum vor fi reorganizate şi cum vor funcţiona instituţiile medicale preluate, având în vedere că unele au personalitate juridică, altele nu? Ce garanţii avem că instituţiile care vor prelua unităţile medicale vor păstra destinaţia spaţiilor în care se desfăşoară activitatea medicală în prezent? Ce garanţii se oferă personalului angajat că nu-şi vor pierde locurile de muncă şi drepturile salariale câştigate până în prezent?”, se menţionează în comunicatul de presă, care este semnat de preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu.

Temerile angajaţilor – neîntemeiate?

La Iaşi, aşa cum „Ziarul de Iaşi” a prezentat deja, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) şi-a manifestat intenţia de prelua cele trei unităţi sanitare CFR din Moldova: spitalele din Iaşi şi Paşcani şi o policlinică - ambulatoriu din Suceava.

Conducerea UMF a precizat însă că temerile angajaţilor, la momentul de faţă, sunt neîntemeiate: spitalul va fi preluat integral cu întreaga sa organigramă, iar nimeni nu îşi va pierde locul de muncă. Va urma apoi un proces de modernizare şi de schimbare a destinaţiei unor servicii, dar nu s-a discutat despre concedieri sau reorganizări.

UMF a contactat Guvernul după o adresă primită de la Secretariatul General al Guvernului a ajuns la mijlocul lunii decembrie către universitatea ieşeană, sub semnătura secretarului general Marian Neacşu, prin care se preciza faptul că prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, doreşte clarificarea situaţiei spitalelor CFR.

În adresa respectivă, reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior medical sunt îndrumaţi să transmită în scris „manifestarea fermă, responsabilă şi întemeiată a intenţiei de a prelua aceste unităţi”.

Prim urmare, una dintre ultimele decizii ale Senatului UMF din 2022 a fost emiterea unei hotărâri votată în unanimitate prin care îşi asumă să preia în administrare Spitalul CFR din Iaşi, cel din Paşcani şi dispensarul CF din Suceava.

„Nu dăm pe nimeni afară, nu ne propunem asta, noi vom prelua cu aparat administrativ, cu tot, dar cadrele didactice ale noastre care lucrează acolo vor trebui să primească nişte atribuţii în plus în sensul că aceste spitale trebuie să fie spitale de succes, pentru asta trebui să muncim. Mă gândeam, când au apărut primele astfel de discuţii, că la Iaşi să facem o platformă de chirurgie minim-invazivă, să avem câteva săli de chirurgie laparoscopică, un robot chirurgical, şi cadrele noastre didactice, chiar dacă nu lucrează acolo, să vină cu pacienţii lor, pe care îi urmăresc, să opereze acolo”, a explicat prof.dr. Viorel Scripcariu pentru „Ziarul de Iaşi”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.