Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Angajaţii Spitalelor CFR protestează la Bucureşti: se tem pentru locurile de muncă. La Iaşi, rectorul UMF a declarat că nu va fi nimeni dat afară

GALERIE
spitalul-cai-ferate
  • spitalul-cai-ferate
- +

Angajaţii spitalelor CFR din întreaga ţară protestează azi, 25 ianuarie, în faţa Ministerului Transporturilor, acuzându-l pe Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, de faptul că a căutat să înstrăineze toate unităţile medicale din subordinea ministerului pe care-l conduce fără a încerca să se consulte vreun moment cu personalul angajat al acestora. 

Conform unui comunicat remis presei, protestul are loc în colaborare cu Federaţia Sanitas şi angajaţii vor să afle statutul pe care îl vor avea după ce instituţiile vor fi reorganizate, cine va prelua fiecare spital în parte, dacă angajaţii îşi vor păstra integral locurile de muncă şi drepturile salariale.

„Cum domnul ministru Sorin Mihai Grindeanu a ignorat până în prezent cererile Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR de a discuta subiectul cedării spitalelor din subordine şi impactul asupra celor peste 3.500 de angajaţi, suntem în situaţia de a cere public răspunsuri. Ce statut vor avea, cum vor fi reorganizate şi cum vor funcţiona instituţiile medicale preluate, având în vedere că unele au personalitate juridică, altele nu? Ce garanţii avem că instituţiile care vor prelua unităţile medicale vor păstra destinaţia spaţiilor în care se desfăşoară activitatea medicală în prezent? Ce garanţii se oferă personalului angajat că nu-şi vor pierde locurile de muncă şi drepturile salariale câştigate până în prezent?”, se menţionează în comunicatul de presă, care este semnat de preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu.

Temerile angajaţilor – neîntemeiate?

La Iaşi, aşa cum „Ziarul de Iaşi” a prezentat deja, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) şi-a manifestat intenţia de prelua cele trei unităţi sanitare CFR din Moldova: spitalele din Iaşi şi Paşcani şi o policlinică - ambulatoriu din Suceava.

Conducerea UMF a precizat însă că temerile angajaţilor, la momentul de faţă, sunt neîntemeiate: spitalul va fi preluat integral cu întreaga sa organigramă, iar nimeni nu îşi va pierde locul de muncă. Va urma apoi un proces de modernizare şi de schimbare a destinaţiei unor servicii, dar nu s-a discutat despre concedieri sau reorganizări.

UMF a contactat Guvernul după o adresă primită de la Secretariatul General al Guvernului a ajuns la mijlocul lunii decembrie către universitatea ieşeană, sub semnătura secretarului general Marian Neacşu, prin care se preciza faptul că prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, doreşte clarificarea situaţiei spitalelor CFR.

În adresa respectivă, reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior medical sunt îndrumaţi să transmită în scris „manifestarea fermă, responsabilă şi întemeiată a intenţiei de a prelua aceste unităţi”.

Prim urmare, una dintre ultimele decizii ale Senatului UMF din 2022 a fost emiterea unei hotărâri votată în unanimitate prin care îşi asumă să preia în administrare Spitalul CFR din Iaşi, cel din Paşcani şi dispensarul CF din Suceava.

„Nu dăm pe nimeni afară, nu ne propunem asta, noi vom prelua cu aparat administrativ, cu tot, dar cadrele didactice ale noastre care lucrează acolo vor trebui să primească nişte atribuţii în plus în sensul că aceste spitale trebuie să fie spitale de succes, pentru asta trebui să muncim. Mă gândeam, când au apărut primele astfel de discuţii, că la Iaşi să facem o platformă de chirurgie minim-invazivă, să avem câteva săli de chirurgie laparoscopică, un robot chirurgical, şi cadrele noastre didactice, chiar dacă nu lucrează acolo, să vină cu pacienţii lor, pe care îi urmăresc, să opereze acolo”, a explicat prof.dr. Viorel Scripcariu pentru „Ziarul de Iaşi”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri