De Business

Punem punctul pe știi

Aproape 20% dintre angajaţii IT ai României sunt la Iaşi

miercuri, 18 aprilie 2018, 01:50
3 MIN
 Aproape 20% dintre angajaţii IT ai României sunt la Iaşi

În ultima perioadă, Iaşul a devenit unul dintre oraşele importante ale industriei hi-tech, alături de capitală, Cluj şi Timişoara, depăşind Clujul la numărul de angajaţi în IT. Dacă la nivel de ţară, Institutul Naţional de Statistică anunţa la începutul anului că există 110.000 de angajaţi în IT, iar specialiştii din Iaşi anunţă un număr de 20.000 de angajaţi, rezultă faptul că 20% dintre IT-iştii României sunt la noi în oraş. 

Ba mai mult, oraşul nostru este şi un incubator de profesionişti, prin facultăţile pe care le are, anual ieşind de pe băncile universităţilor 2.500 de specialişti în IT. Unul dintre cei care luptă pentru dezvoltarea firmelor de IT&Outsourcing la noi în judeţ este de părere că Iaşul va deveni din ce în ce mai important pe hartă economică a ţării.

„În acest mo­ment Iaşiul devine avan­tajos. În ju­mătate de oră eşti şi la mun­că şi ai lăsat şi copilul la grădiniţă. Mulţi bu­cu­reş­teni se mută în Iaşi pentru calitatea vie­ţii. Deşi salariile IT-iştilor sunt mai mici decât în Capitală, între 500 şi 4.000 de euro, şi costurile precum chiria sunt mult mai mici decât în Bucureşti. Iaşiul poate fi nu­­mit ultima redută a IT-ului şi out­sour­cin­gu­lui. Până acum toa­tă lumea s-a în­drep­tat spre Timişoara şi Cluj, iar acum nu mai au unde să se ducă în Ro­mâ­nia, decât da­că se duc în oraşele ter­ţia­re, care vin pen­tru inves­titori cu avantajul salariilor mai mici. În schimb, dacă şcolile din Iaşi pro­duc între 2.500 şi 3000 de IT-işti anual, în Bacău, spre exemplu, găseşti ma­ximum 1.000 de IT-işti în acest mo­ment şi mai poţi crea aproximativ 100 pe an”, explică pentru Ziarul Financiar Dan Zaharia, con­­sultant de imo­biliare şi proiecte de inves­tiţii pentru Iaşi în cadrul com­paniei Extind şi unul din fondatorii FabLab Iaşi. Din totalul de angajaţi, peste 50% sunt la Bucureşti, adică în jur de 51.000 de IT-işti, alţi aproximativ 15.000 la Cluj iar restul la Timişoara, Braşov, Tg. Mureş, Piteşti, etc.

Amintim cititorilor faptul că la începutul anului, Iaşul a primit titlul de ora­şul emergent al anului în cadrul Galei de la Varşovia. Tot Institutul Naţional de Statistică mai arată că în trimestrul al III-lea al anului 2017, sectorul de IT&Outsourcing a fost de 5% din PIB. Un alt aspect punctat de institut este acela că, deşi ţara noastră are nevoie anul cam de 12.000 de specialişti, pe lângă cei care lucrează deja, numărul absolvenţilor pentru acest sector nu depăşeşte 9.000 de tineri la fiecare sfârşit de an universitar. Creşterea României din domeniul IT nu a trecut neobservată, astfel că în vara anului 2016, publicaţia franceză Les Echos a numit România „Silicon Valley a Europei”. 

 

 

Comentarii