Arendaş de la Cotnari, lăsat fără vie de vecin din cauza hatului neclar
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Arendaş de la Cotnari, lăsat fără vie de vecin din cauza hatului neclar

GALERIE
vita de vie
  • vita de vie
- +

Cel care i-a scos via din greşeală va trebui să-l despăgubească cu producţia pe trei ani: peste 40.000 de lei.

Un arendaş din Cotnari i-a tăiat via vecinului, din greşeală. Arendaşul nu a fost trimis în judecată de procurori pentru tulburare de posesie, dar păgubitul a cerut în instanţă să i se plătească plantaţia desfiinţată şi strugurii neculeşi.

Gabriel C. arendase de la o săteancă din Cotnari 0,42 ha de vie. Cum plantaţiile în zonă nu sunt strict delimitate, arendaşul şi-a localizat terenul discutând cu vecinii, inclusiv cu Emil G., care deţinea o suprafaţă de 0,67 ha de vie nobilă. O săptămână mai târziu, arendaşul s-a apucat de treabă, defrişând plantaţia de viţă-de-vie, care era foarte bătrână şi rară. A scos spalierii, a strâns sârma şi a scos butucii din pământ. După două zile, când treaba era ca şi terminată, a apărut Emil G., care i-a reproşat că a intrat în terenul său, defrişându-i două rânduri de vie, respectiv aproape jumătate din terenul său. A urmat o plângere la Parchet, la Hârlău.

Procurorii au concluzionat că, deşi Gabriel C. intrase pe terenul vecinului său, fapta nu constituie infracţiune deoarece lipsea intenţia de tulburare de posesie. Acest lucru nu excludea însă formularea unei acţiuni civile în pretenţii, ceea ce Emil G. a şi făcut.

În instanţă, arendaşul a afirmat iniţial că, de fapt, cele două rânduri de vie nici măcar nu-i aparţineau lui Gabriel C., cerând chiar anularea titlului de proprietate al acestuia. Acţiunea a fost însă retrasă ulterior. El a cerut totuşi efectuarea unui raport de expertiză topometrică, solicitare respinsă de judecători, pentru că era vorba de o acţiune în pretenţii, nu de grăniţuire sau revendicare.

Magistraţii din Hârlău au apreciat ca fiind dincolo de orice îndoială faptul că arendaşul defrişase două rânduri din via lui Emil G. şi că trebuie să-l despăgubească. Ei au stabilit valoarea despăgubirilor la 41.543 de lei, din care 10.655 lei reprezentau contravaloarea plantaţiei de vie, iar diferenţa, contravaloarea producţiei de struguri nerealizată în perioada 2017-2019. În plus, Gabriel C. a fost obligat şi la plata a 3.900 lei, cheltuieli de judecată. Arendaşul a declarat apel, acesta intrând pe rolul Tribunalului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

După Congresul PNL

Alexandru LĂZESCU

După Congresul PNL

În acest moment pare mai probabilă o formulă de guvern minoritar PNL - UDMR decât una în care să se refacă vechea coaliţie cu USRPlus.

Filmuletul zilei

opinii

Delta lui Bogdan Bârleanu

Nichita DANILOV

Delta lui Bogdan Bârleanu

Pe artist îl obsedează nu atât peisajul în sine, cât relaţia dintre elementele primordiale, apă, pământ şi cer, mirajul pe care îl poţi vedea răsfrângându-se în fiecare bob de rouă sau în fiecare respiraţie a stufului şi a ierbii ce se ridică în văzduh. Adevăratul mister al începutului de lume îl putem regăsi aici. Peste împărăţia apelor, simţi plutind şi azi cuvântul şi sufletul lui Dumnezeu.

Taberele mele

Michael ASTNER

Taberele mele

Prima mea tabără? La Cisnădie!? În vacanţa de iarnă!? Nu ştiu cum am ajuns eu să merg în tabăra aia, de ce, în plus la doi paşi, la circa 40 km de la Apoldu de Sus?

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.