Asta mai lipsea: protest din cauza frigului din Spitalul Mobil Leţcani!

marți, 01 decembrie 2020, 02:50
3 MIN
 Asta mai lipsea: protest din cauza frigului din Spitalul Mobil Leţcani!

Problemele curg în continuare la spitalul modular de la Leţcani. După ce în urmă cu aproximativ două săptămâni a fost o avarie la staţia de oxigen, care însă au fost rezolvată imediat, în urmă cu câteva zile pacienţii şi corpul medical au tremurat de frig pentru că a picat sistemul de încălzire.

 

Avaria la sistemul de încălzire s-a produs în acest weekend. Proprietarul unităţii medicale, respectiv Agenţia Euronest, a afirmat că de vină ar fi pacienţii şi cadrele medicale, care ar fi umblat la centrală.

”Pe parcursul nopţii, pompele de recuperare a căldurii funcţionează după următorul algoritm: atunci când temperatura scade foarte mult, trag mai multă căldură, care se înmagazinează şi se duce în salon. Temperatura a crescut practic la 31 de grade Celsius în mijlocul nopţii. Din acest motiv, pacienţii şi personalul spitalului au umblat la termostat şi au redus temperatura. De aici au apărut multe dereglări. S-a lucrat la sistemul de încălzire. S-a montat o siguranţă şi un dispozitiv care automatizează sistemul. În prezent în toate saloanele , temperatura este de 24-26 de grade, aşa cum prevăd protocoalele şi cum au cerut medicii şi pacienţii”, a declarat Alina Popa, reprezentant Agenţia Euronest.

Protest cu pancarde

Ieri, două persoane revoltate de situaţia de la spitalul modular Leţcani au protestat cu pancarde în faţa unităţii. Acestea susţineau că au primit un mesaj de la un bolnav internat în secţia respectivă, şi care ar fi susţinut că ar fi fost nevoit să-şi cumpere singur pături pentru a se încălzi. ”Săptămâna trecută am primit un mesaj de la o persoană care este internată aici şi care spunea cum că în interior sunt doar 7 grade Celsius. Aceeaşi persoană a dat bani personalului auxiliar să-i cumpere pături de la un hypermarket din apropiere. I-au cumpărat trei pături şi aşa s-a încălzit”, a spus Mihai Ruscolodiciu, unul dintre protestatari.

Avaria de la spitalul modular de la Leţcani a fost recunoscută şi de conducerea Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”. ”În urmă cu 48 de ore a fost într-adevăr o problemă în ceea ce priveşte încălzirea din saloane. Au venit însă reprezentaţii firmei turce care se ocupă cu mentenanţa şi au rezolvat. Timp de 24 de ore nu am făcut nicio internare aici, pentru că trebuia să vedem dacă se menţine sau nu starea de confort din punct de vedere al temperaturii. Am văzut că nu sunt probleme, şi începând de ieri am început să internăm din nou pacienţi COVID acolo”, a spus Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.

Probleme cu oxigenul

În acelaşi timp, problemele de stocatorul de oxigen tergiversează, rezolvarea lor fiind amânată din două în două zile. Deja au trecut aproape două săptămâni de când acesta trebuia pus în funcţiune. “Partea de izolare a ţevilor de canalizare s-a finalizat. În acest moment, în întreg spitalul funcţionează sistemul de apă caldă şi respectiv rece, precum şi canalizarea. Singura problemă rămasă nerezolvată rămâne cea a stocatorului ca sursă terţiară pentru pacienţii de la secţia ATI, dar şi aceea este o soluţie de backup, pentru că, în prezent, cu cele patru fabrici existente, este asigurat necesarul de oxigen pentru cel puţin 48 de paturi de ATI”, a mai adăugat Alipa Popa, director executiv Euronest. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase a subliniat faptul că “aşa cum s-a semnalat, există puncte fragile în ceea ce priveşte secţia de la Leţcani preluată de la Agenţia Euronest, agenţie care însă este obligată să remedieze orice disfuncţionalitate”. 

Comentarii