Astăzi, 8 Mai, este Ziua Tatălui. Sărbătoriți-i!

duminică, 08 mai 2022, 08:59
2 MIN
 Astăzi, 8 Mai, este Ziua Tatălui. Sărbătoriți-i!

În 2022, Ziua Tatălui se sărbătorește pe 8 mai. Semnificația sărbătorii este una importantă și ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți. Ziua Tatălui, ca și Ziua Mamei, în România au fost legiferate ca sărbători în începând cu 2010. Legea a fost aprobată de Senat, iar Ziua Tatălui este celebrată în a doua duminică a lunii mai.

Se sărbătorește Ziua Tatălui pentru că el are o contribuție imensă în creșterea copilului. Figura patriarhală este una importantă, la fel ca cea matriarhală, care ajută la armonia dezvoltării familiei.  Este o confirmare a importanței figurii paterne într-o familie și oferă copiilor posibilitatea de a își sărbători tatăl într-o zi specială. 

Inițiativa prin care s-a adoptat sărbătoarea oficială Ziua Tatălui vine cu rolul de a sublinia importanța fiecărui părinte în viața de familie.  Deși în România nu exista până acum câțiva ani această sărbătoare, odată cu legiferarea Zilei Mamei a venit și inițiativa naturală de a celebra Ziua Tatălui.  În antichitate, Ziua Tatălui se sărbătorea pe 19 martie, de Ziua Sfântului Iosifi, iar în tradiția sud-europeană era numită „Tatăl presupus al lui iisus”. 

Ziua Tatălui în alte țări În ceea ce privește ale țări, sărbătorirea zilei tatălui nu are o tradiție conturată în jurul unei date anume. În fiecare țară această sărbătore variază. 

De exemplu, în Rusia se sărbătorește pe 23 februarie și este numită Ziua apărătorilor Patriei. 
Pe 19 martie este sărbătorită în Italia, unde se numește Festa del papa, în Portugalia, Spania, Liechtenstein sau Bolivia. 

Pe 30 martie în Oman este ceblerată Ziua Tatălui, în timp ce în România se sărbătorește în a doua duminică din luna mai.  În Coreea de Sud există pe 8 mai Ziua Părinților, în timp ce în Germania se sărbătorește odată cu Înălțarea Domnului. 

În Austria și Belgia, Ziua Tatălui se sărbătorește în a doua duminică din luna iunie, iar în a treia duminică din luna iunia sărbătoresc cele mai multe țări această zi. Printre ele se numără Argentina, Ecuador, Franța, Grecia, Puerto Rixo, Mexico, Malta, Croația sau Cipru.  În Ucraina, Ziua Tatălui se sărbătorește în a treia duminică din luna septembrie, în timp ce bulgarii o sărbătoresc pe 26 decembrie. 
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii