Atenţie! Imagini surprinse pe camerele Salubris, urmate de amenzi mari date celor ce nu colectează selectiv gunoiul

joi, 27 octombrie 2022, 01:50
4 MIN
 Atenţie! Imagini surprinse pe camerele Salubris, urmate de amenzi mari date celor ce nu colectează selectiv gunoiul

Gradul de colectare selectivă în România este unul scăzut, ajungând până în acest moment la doar 11%, fiind pe penultimul loc din Uniunea Europeană. Astfel, tot mai multe oraşe din ţară caută soluţii pentru a-i determina pe cetăţeni să arunce corect deşeurile la punctele de colectare. Un demers s-a făcut şi în Iaşi, unde, începând cu vara anului 2020, Salubris SA a luat hotărârea de a monta camere de monitorizare în punctele gospodăreşti pentru a urmări non-stop modul în care ieşenii aruncă deşeurile la pubelele de colectare selectivă. Urmarea: amenzi.

Peste 200 de camere de monitorizare s-au montat în oraş până în acest moment, fiind amplasate fie pe stâlpi, fie pe maşinile de salubritate.

„Nu filmăm parcările sau oamenii, ci strict punctul de colectare a containerelor. Am pus aceste camere pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă la punctul de colectare şi de a identifica aşa zisele neconformităţi. Ceea ce urmărim este să nu fie depozitări neconforme, necontrolate. În general acestea sunt neregulile pe care noi le identificăm: depozitarea incorectă a deşeurilor. Totodată, sunt cazuri în care surprindem şi cetăţeni care incendiază în mod intenţionat punctele de colectare”, a declarat Ana-Maria Şchiopu, purtător de cuvânt Salubris.

Problemele apar săptămânal pe camere, iar acestea vin şi din rândul persoanelor juridice, care aduc deşeuri necorespunzătoare la punctele de colectare. Deşi în Iaşi există un centru de colectare permanent al deşeurilor electrice, containerele de la punctele gospodăreşti sunt pline de acestea, dar şi de piese de mobilier sau saltele.

Ce se întâmplă cu ieşenii care nu respectă regulile?

Odată ce se identifică aceste probleme, angajaţii Salubris fac sesizări la Poliţia Locală, urmând ca aceştia să preia imaginile, având acces direct la camerele de monitorizare. Imediat după, se încep anchetele proprii şi, atunci când se identifică persoanele care au încălcat legea, se dau amenzi.

Anual se aplică sute de amenzi, valoarea acestora fiind diferită de la o persoană fizică la una juridică. Pentru persoanele fizice amenzile pot începe de la 200 de lei şi ajung chiar la 2.500 lei, în timp ce pentru persoanele juridice suma se poate dubla, ajungând şi la 5.000 de lei.

„Noi am sesizat o schimbare în comportamentul cetăţenilor. După montarea camerelor şi identificarea cetăţeanului, am mai făcut un demers, prin care am anunţat presa. Desigur, încă se mai găsesc deşeuri neconforme, dar proporţia se minimizează. Avem în vedere faptul că trebuie să ne dotăm toate punctele gospodăreşti, aşa că mergem mai departe cu acest demaraj”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Salubris.

Ţinta reciclării: minim 55%

În cazul în care într-un container cu un anumit tip de deşeu se află un altfel de deşeu, acesta nu mai poate fi primit la centrul de colectare, ci va merge la gunoiul general. Dacă rata de reciclare a deşeurilor este mai mare, atunci şi preţul serviciului de colectare ar urma să fie mai mic. Până în anul 2025, România trebuie să ajungă la o rată de reciclare de 55%.

Ce s-a ales de planul cu cartele de acces la gunoi de acum 2 ani?

Acum doi ani, Salubris a avut planuri mari privind montarea unor echipamente tehnologice moderne. Astfel, firma a semnat în 2020 un total de trei contracte pentru ca Iaşul să devină un oraş mai inteligent.

Pe lângă camerele de monitorizare, planul a fost de a distribui în tot oraşul pubele high-tech şi cartele de acces la containerele cu deşeuri separate. Cu toate acestea, Salubris a reuşit să monteze doar camerele video până în prezent.

Containere high-tech se referă la comprimarea automată a deşeurilor existente (unde capacitatea de depozitare creşte de 5-8 ori). Atunci când coşul de gunoi este plin, printr-o conexiune Wi-fi este trimis un semnal către o platformă online gestionată de operatorul de salubritate. Astfel, Salubris va putea interveni doar atunci când are certitudinea că trebuie ridicate deşeurile.

Cel de-al treilea contract semnat se referă la containerele cu cartele de acces. Cartelele urmau a fi distribuite asociaţiilor de proprietari, care, la rândul lor, să le pună la dispoziţia locatarilor (o cartelă/apartament). Containerele sunt destinate deşeurilor reciclabile: module galbene (deşeuri de tip PET) şi module albastre (hârtie şi carton).

Contractele au fost semnate înainte de criza provocată de pandemia cu COVID-19. Astfel, livrarea tuturor echipamentelor a trebuit să se facă în tranşe din cauza scăderilor veniturilor Salubris. In baza tuturor dotărilor de mai sus, urma ca preţul de ridicare a deşeurilor să fie diferit de la un punct la altul, în funcţie de cantitatea de deşeuri reciclabile selectate deja: mai multe deşeuri reciclabile, un preţ proporţional mai mic pentru ridicarea gunoiului. 

Comentarii