De Sănătate

Punem punctul pe știi

Atenţie la automedicaţia cu antivirale: noile tratamente, disponibile în farmacii, au grave contraindicaţii şi efecte secundare

miercuri, 05 ianuarie 2022, 03:02
3 MIN
 Atenţie la automedicaţia cu antivirale: noile tratamente, disponibile în farmacii, au grave contraindicaţii şi efecte secundare

Faptul că acestea se vor găsi în farmacii pentru tratament la domiciliu ar putea conduce la un consum exagerat. „Tratamentul antiviral este util într-o anumită măsură, dacă este administrat imediat după debutul bolii. La anumite categorii de pacienţi şi-a demonstrat eficienţa dar, ca orice substanţă sintetică, fiecare dintre medicamentele antivirale au şi efecte secundare”, a declarat dr. Dana Popescu, medic de familie în Iaşi.

Măsurile luate de autorităţi înainte de valul 5 al pandemiei de Covid îi fac pe medicii de familie şi pe infecţionişti să avertizeze populaţia cu privire la consumul fără prescripţie de antivirale care, în acest moment, l-ar putea concura pe cel de antibiotice. Potrivit ordinului emis la sfârşitul anului care tocmai a trecut, în fiecare judeţ vor fi înfiinţate centre de evaluare a bolnavilor Covid. În acelaşi timp, schema de tratament aplicată a fost modificată, în sensul că anumiţi pacienţi Covid pot avea acces la tratament antiviral în ambulator.

Medicii de familie au emoţii faţă de cum va fi aplicat tratamentul la domiciliu. “Sperăm să nu se întâmple cu tratamentul antiviral, ceea ce se întâmplă, din păcate încă în România, cu tratamentul antibacterian. Să nu ducă la un exces de consum al antiviralelor. Ordinul invocat anterior are stipulat destul de clar care sunt pacienţii care beneficiază de tratament antiviral în ambulator. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să facem presiuni asupra medicilor, noi, în calitate de pacienţi să obţinem tratament antiviral. Tratamentul antiviral este util într-o anumită măsură, dacă este administrat imediat după debutul bolii. La anumite categorii de pacienţi şi-a demonstrat eficienţa dar, ca orice substanţă sintetică, fiecare dintre medicamentele antivirale au şi efecte secundare”, a declarat dr. Dana Popescu, secretarul general al Societăţii Naţionale a Medicinei de Familie şi medic de familie în Iaşi.

Perspectiva impusă de autorităţi este ca tratamentul antiviral să poată fi procurat direct din farmacii. Din acest punct apare problema. „Nu poate fi luat doar pentru că am auzit noi la televizor că trebuie să fie tratament antiviral în farmacii. Noi în continuare promovăm vaccinarea. În momentul în care noi vom face din antivirale ce facem din antibiotice vor apărea tot felul de rezistenţe, vor apărea tot felul de probleme. De obicei, lumea care nu le ia cu acordul unui medic, nici nu recunoaşte. Acel pacient care ajunge în spital nu va recunoaşte că este în tratament cu un alt antiviral. Culmea este că ne temem de vaccin pentru că este produs nou, dar nu ne temem de antivirale care şi ele sunt produse noi”, a mai adăugat dr. Dana Popescu.

Luatul după ureche sau după «reţete» de pe internet afectează clar sănătatea. Noile tratamente antivirale sunt contraindicate, de exemplu, la femeile însărcinate, pot duce la afectare renală sau hepatică.

Şi medicii infecţionişti spun că libertatea acordării tratamentului cu antivirale în cazul bolnavilor Covid trebuie să fie îngrădită de nişte reguli. “Ar fi total greşit ca aceste antivirale să se administreze în afara spaţiului farmaceutic şi fără recomandarea medicului de familie sau a medicului infecţionist pentru că, într-adevăr, utilizarea antiviralelor fără discernământ poate duce la la o modificare a tot ceea ce înseamnă dinamică virală, aşa cum s-a întâmpat şi în alte episoade epidemice, când am avut astfel de virusuri cu transmitere respiratorie. De aceea, este extrem de important să fie ascultat sfatul medicului. Chiar în urmă cu doar două zile, am avut un pacient care mi-a spus “Îmi daţi o reţetă sau să iau una de pe internet!”. Cu această ocazie, am văzut şi eu cum circulă astfel de reţete, fel de fel de combinaţii de medicamente. Atrag atenţia asupra faptului că fiecare reţetă trebuie adaptată după terenul pacientului, în funcţie de forma clinică de boală, ştiind unele reacţii adverse sau unele interacţiuni medicamentoase”, a spus dr. Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.

Comentarii