Avem motivarea: de ce a stabilit Tribunalul că închiderea şcolilor în Iaşi a fost nelegală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

Avem motivarea: de ce a stabilit Tribunalul că închiderea şcolilor în Iaşi a fost nelegală

GALERIE
scoala
  • scoala
- +

Judecătorul de contencios administrativ a considerat că reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) nu au respectat procedura. Nu a fost analizat, aşadar, fondul problemei: e sau nu justificată închiderea şcolilor 

Judecătorii de la Tribunalul Iaşi au finalizat motivarea sentinţei de acum câteva zile prin care au stabilit că decizia CJSU de a suspenda cursurile în regim faţă în faţă a fost nelegală. A fost vorba mai degrabă de un proces cu miză simbolică, deoarece hotărârea pe care 12 şcoli private din Iaşi au atacat-o în instanţă nu mai producea efecte directe la momentul procesului. Asta pentru că, ulterior deciziei de suspendare a şcolilor luată la nivelul Iaşului, o decizie similară a fost luată şi la nivel naţional şi a cuprins unităţile din toată ţara.

Procesul de la Tribunal, deschis de 12 unităţi de învăţământ şi o asociaţie din domeniu, a vizat, aşadar, hotărârea 76/4.11.2020, mai exact articolele 8 şi 9, care făcea referire la şcoli. Judecătorul a invocat în motivarea prin care a anulat cele două articole că CJSU nu a respectat procedura legală atunci când a emis hotărârea 76. “Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă poate dispune prin hotărâre cu privire la scenariul aplicabil şi cu privire la suspendarea activităţilor faţă în faţă însă doar raportat la fiecare unitate de învăţământ preuniversitar în parte, doar la propunerea consiliului de administraţie al unităţii de învătământ şi doar cu avizul Inspectoratului Şcolar şi al D.S.P.”, au precizat judecătorii.

Tribunalul mai arată în motivare că “singura circumstanţă viabilă pentru valabilitatea actului emis de pârât ar fi fost aceea în care, pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar din municipiul Iaşi să se fi constatat întrunirea numărului de îmbolnăviri necesar pentru a se putea dispune suspendarea/scenariul roşu în întreaga unitate”.

În esenţă, CJSU nu avea “competenţa legală” de a decide ca cursurile să se efectueze online. “La momentul adoptării hotărârii CJSU contestate nu exista nicio prevedere legală care să acorde pârâtului sau oricărei alte autorităţi prerogativa de a suspenda colectiv activitaţile didactice care presupun prezența „faţă în faţă” din toate unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi private de pe raza municipiului Iaşi”, au conchis judecătorii.
Un proces similar, deschis de aceiaşi reclamanţi, însă împotriva autorităţilor centrale, are pronunţare astăzi, la Curtea de Apel Iaşi. De această dată, şcolile private au atacat actele normative luate la nivel naţional prin care s-au suspendat cursurile faţă în faţă astfel încât decizia va produce efecte în toată ţară. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.