Averile primarilor orașelor ieșene: bogați din salarii de 2000 de euro pe luna

Cei mai „bazați” sunt edilii din Pașcani și din Podu Iloaiei. La Hârlău, primarul nu are nici casă, nici mașină

miercuri, 23 august 2023, 01:50
5 MIN
 Averile primarilor orașelor ieșene: bogați din salarii de 2000 de euro pe luna

Cea mai lungă listă de proprietăți este cea a primarului de la Pașcani, Marius Pintilie (PNL) (FOTO JOS). Împreună cu soția, el deține nouă terenuri, toate situate în intravilan, în localitățile Pașcani, Moțca și Iași. 

În suprafață de 14 până la 450 mp, ele au fost achiziționate în perioada 2016-2021. Tot nouă sunt la număr și imobilele construite: trei apartamente, două case de locuit și „alte categorii de bunuri imobile”. Cu excepția unui apartament de 22 mp, toate celelalte sunt achiziționate în același interval, 2016-2021. Cinci dintre imobile au fost închiriate, potrivit declarației de avere depuse de primar la sfârșitul lunii iulie. Ele au adus familiei sale un venit total de peste 46 mii de lei.

Lângă autoturismul Volkswagen vechi de 22 de ani și Hyundaiul fabricat în 2016, primarul Pașcaniului a mai parcat anul acesta un Hyundai nou-nouț.

În conturi, Marius Pintilie deține mai mulți euro decât lei: 48 de mii față de 21,8 mii. De altfel, el i-a împrumutat pe colegul său de partid, deputatul Sorin Năcuță, și pe încă o persoană cu echivalentul a 100 de mii de lei fiecare. Pe un alt coleg de partid, Constantin Nemțanu, care e și consilier județean, primarul Pașcaniului l-a ajutat cu un împrumut de 90 de mii de lei – nu direct, ci firmei sale Vilman Con SRL, care activează fără succes în domeniul construcțiilor încă de la înființare, din 2007. Cu excepția unui singur an, 2019, când cifra de afaceri a fost zero, firma a mers doar în pierdere. Potrivit bilanțurilor depuse, din 2017 societatea nu a mai avut niciun angajat și a acumulat datorii care au ajuns până la 1,37 milioane de lei.

Ca primar de municipiu, Marius Pintilie a câștigat anul trecut 118,6 mii de lei, mai puțin totuși decât unii funcționari de la Consiliul Județean și mult mai puțin decât soția sa care administrează cele două firme ale familiei. Venitul obținut de liberalul Pintilie de la Primăria Pașcani este de două ori mai mic decât dividendele obținute de el de la cele două firme – mai mici, la rândul lor, decât cele care i-au revenit soției.

Chirica: două terenuri și un apartament

Primarul Iașului și-a trecut și el trei perechi de proprietăți în declarația de avere, dar nu toate sunt pe numele lui – precum cele ale colegului său de partid de la Pașcani. Practic, Mihai Chirica are două terenuri agricole la Bârnova (1400 mp) și Neagra Șarului (4200 mp), ambele cumpărate cu mai bine de 15 ani în urmă, precum și un apartament în centrul Iașului. Fiul său cel mic deține o casă de 136 mp cu teren de 836 mp de asemenea în centrul Iașului, în vreme ce pe numele soției apare un alt apartament situat tot în Iași. De remarcat că, spre deosebire de declarațiile altor primari, de la Pașcani sau de la Podu-Iloaiei, de exemplu, în declarația depusă de Mihai Chirica nu apare nicio alocație.

Spre deosebire de primarul Pașcaniului, Mihai Chirica nu deține niciun autovehicul, dar are în bancă ceva mai mulți lei în două conturi: 33,25 mii lei. Primarul Iașului nu a împrumutat pe nimeni, dar va scăpa anul acesta de un împrumut de 100 de mii de lei contractat în 2014. Ca primar, Mihai Chirica a obținut un venit în 2022 de 167 de mii de lei. Singurul venit suplimentar este o chirie de 4500 de euro.

Trei terenuri, nicio casă

Primarul din Tg. Frumos deține mai multe proprietăți decât omologul său ieșean, ultimele (jumătate de hectar agricol) achiziționate anul trecut, un hectar de pădure și aproape 4000 mp în intravilanul orașului pe care îl conduce. Cu excepția unui apartament, toate celelalte imobile – o casă de locuit de 384 mp și spații de producție de aproape 300 mp – sunt situate în Tg. Frumos. Niciun autovehicul nu apare în declarația de avere a lui Ionel Vatamanu (FOTO JOS), care menționează însă un cont bancar cu 300 de mii de lei, cu 175 de mii mai puțin ca în 2021. Ca venituri, Vatamanu menționează indemnizația de primar care i-a adus anul trecut aproape 105 mii de lei (ceva mai puțin decât în 2021) și pensia soției de nici 2000 de lei/ lună.

Primarul Hârlăului, Gheorghiță Curcă, deține aceleași trei terenuri agricole cumpărate sau moștenite acum 20 de ani în comuna vecină Deleni, dar nicio casă.

Primarul Hârlăului, Gheorghiță Curcă

Conduce un Renault vechi de 14 ani, nu are conturi în bancă, dar termină de rambursat anul acesta un împrumut de 60 de mii de lei luat în 2020 de la CEC. Cu tot cu cei 2150 de lei obținuți din arendă, primarul Hârlăului a câștigat anul trecut ceva mai puțin de 90 de mii de lei.

Se poate și fără declarație

Singurul primar „orășean” care nu a depus declarația de avere este Ioan Alexa, de la Podu Iloaiei. Și anul trecut a înregistrat documentul abia în august. Declarația depusă în 2022 indica opt terenuri cumpărate sau moștenite din 2000 până în 2019 în zona localității pe care o conduce din 2020 (cinci în intravilan, aprox. 3200 mp, și trei agricole, 1,6 hectare), două case de locuit și patru spații de producție.

Ioan Alexa, primarul din Podu Iloaiei

În 2022, primarul din Podu deținea trei autoturisme marca Mercedes, Volkswagen și Audi, toate fabricate în 2016, și tocmai vânduse o a patra mașină cu 17 mii de euro. Din 2017, Ioan Alexa a economisit la bancă 58 de mii de lei, mai puțin decât a câștigat de la primărie în tot anul 2021, 87,6 mii lei. La acest venit se adaugă 34,5 mii lei obținuți din chirie.

Comentarii