Bătaie electorală în pachete cu alimente: PSD și PNL se acuză reciproc, la Bârnova – FOTO

marți, 23 aprilie 2024, 17:12
3 MIN
 Bătaie electorală în pachete cu alimente: PSD și PNL se acuză reciproc, la Bârnova – FOTO

Campania electorală a dat în clocot la Bârnova. Contracandidatul social-democrat al actualului primar liberal își acuză rivalul că pregătește mită electorală.

George Tincu a înregistrat imagini cu alimente sortate și împachetate în sediul Căminului Cultural, pentru a fi înmânate – spune el – locuitorilor comunei. „Cum arată campania electorală a domnului primar Mihai Bălan: biscuiți, cozonaci…”, explică el, fiind întrerupt de cineva care îl întreabă de ce filmează. „Pentru că e spațiu public aici, doamnă, e Căminul Cultural, unde ar trebui să se desfășoare activități culturale, nu să pregătim pachete electorale”, răspunde el.

În imagini se văd baxuri cu pungi de făină, zahăr, paste făinoase, dar și conserve și sticle de ulei. Peste 50 de sacoșe albe, fără inscripții pe ele, erau deja pregătite în momentul în care George Tincu – consilier local din partea PSD în mandatul care tocmai se încheie – a intrat în clădire. „Așa vrea primarul Mihai Bălan să câștige alegerile: proiecte, zero, dar bani de la bugetul local pentru pachete electorale”, precizează el în filmare. „Cumpărate de la Selgros din banii noștri”, adaugă el.

Ulterior, candidatul PSD ne-a spus că în sacoșele respective s-ar afla și felicitări cu însemne electorale. Acestea nu se văd, dar pe platforma electronică de achiziții publice există o ofertă în valoare de 6300 de lei din partea unei firme ieșene pentru realizarea a 3000 de felicitări.

Bălan: Așa fac și cei de la PSD

Primarul Mihai Bălan ne-a confirmat această achiziție, precizând că urările vin din partea Consiliului Local și a Primăriei Bârnova nu din partea unui partid anume. Edilul a adăugat că în fiecare an, înainte de Paști și de Crăciun sunt pregătite asemenea pachete, banii fiind prevăzuți în buget. Primarul a arătat spre cei de la PSD, care fac la fel în preajma Sărbătorilor.

De altfel, odată cu imaginile cu pachetele pregătite în clădirea Căminului Cultural, au fost reluate în spațiul public imagini cu cei de la PSD împărțind de asemenea sacoșe cu alimente.

Imaginile datează de la finalul anului 2022, când președintele PSD Iași era Maricel Popa. Pe de altă parte, pe pagina de Facebook a primarului sunt într-adevăr imagini în care, la începutul lunii aprilie de anul trecut, cei de la Primăria Bârnova împart alimente tot în sacoșe albe, dar și în cutii inscripționate cu sigla Guvernului României și cu însemnele Uniunii Europene.

Pregătirea pachetelor și sacoșelor l-a făcut pe președintele PSD Iași, Bogdan Cojocaru, să-i ceară omologului său de la PNL, Alexandru Muraru, să-l sancționeze pe Mihai Bălan, retrăgându-i sprijinul pentru candidatura la un nou mandat de primar. „Motivul este unul foarte simplu: din bani publici și folosindu-se de aparatul administrativ din Primărie și de Poliția Locală, primarul PNL de la Bârnova pregătește sute de pachete cu alimente pentru locuitorii comunității drept mită electorală”, a explicat liderul social-democraților ieșeni.

Comentarii