Beneficiarii războiului din Ucraina: boomul afacerilor familiei Vlah în România

sâmbătă, 20 aprilie 2024, 11:25
2 MIN
 Beneficiarii războiului din Ucraina: boomul afacerilor familiei Vlah în România

În 2023, Serghei Vlah, gestionarul unor firme din Republica Moldova, Ucraina și România, a făcut afaceri bănoase în calitate de exportator de grâu în România.

Fratele fostei guvernatoare proruse a regiunii găgăuze, Irina Vlah, a ajuns în 2023 pe locul patru în topul exportatorilor de grâu din Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina.

Partenerul de afaceri în România a firmei gestionate de Serghei Vlah este o companie elvețiană, care și-a intensificat activitatea comercială cu cereale în zona Mării Negre în ajunul și în timpul invaziei militare ruse în Ucraina.

Boom-ul afacerilor lui Serghei Vlah în timpul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei vine pe fundalul procedurii de insolvență a unei firme de la Comrat, care a acumulat în ultimii ani datorii uriașe atât față de partenerii de business, cât și față de stat. În toată această perioadă, cifrele afacerilor dezvoltate în România și înregistrate pe numele fostei sale soții, Olga Vlah, au explodat în 2022 față de 2021 cu 20.343%, arată jurnaliștii Anticoruptie.md.

În perioada mai-septembrie 2023, pe fondul interdicțiilor UE aplicate la importul de grâu ucrainean, Republica Moldova a ajuns primul exportator de cereale în România. Statul vecin a preluat locul Turciei ca primă destinație a cerealelor moldovenești după blocarea porturilor la Marea Neagră în urma războiului și a taxei de 130% aplicate de autoritățile de la Ankara la importurile de grâu.

Mai exact, Republica Moldova a exportat în 2023 în total 1,1 milioane de tone de grâu din care 62 la sută, aproximativ 680.000 de tone, cu o valoare de piață 130 de milioane de euro, au ajuns pe piața românească. În ianuarie 2024, într-o scrisoare deschisă, fermierii din România au acuzat Republica Moldova că a fost folosită drept paravan pentru exportul de grâu ucrainean pe piața europeană pentru a eluda interdicțiile aplicate de Comisia Europeană.

Măsurile adoptate de Uniunea Europeană pentru a facilita exportul de cereale ucrainene a dus la o suprasaturare a pieței regionale de cereale. Acest fapt a lovit în fermierii mici și mijlocii din statele UE vecine cu Ucraina – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România, Slovacia -, precum și în cei din Republica Moldova.

Fermierii au ajuns în incapacitate de plată din cauza, pe de o parte, a prețului mic pe piețele locale inundate de grâul ucrainean ieftin și, pe de altă parte, a costurilor mari pe care  aceștia le-au suportat pentru combustibili și fertilizanți. Drept consecință, pe 2 mai 2023, Comisia Europeană a impus măsuri preventive excepționale și temporare la importurile a patru produse agricole – grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui – originare din Ucraina.

Conform măsurilor adoptate de Bruxelles, aceste patru produse au continuat să fie vândute liber în toate statele membre ale UE, cu excepția celor care au frontieră comună cu Ucraina. Această decizie a fost valabilă până pe 15 septembrie 2023, când Comisia Europeană a abrogat măsurile restrictive cu anumite condiții pentru Ucraina. Citește mai mult pe mediaquality.ro.

 

Comentarii