Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

joi, 28 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Aşadar, nu ştim dacă aţi stat să calculaţi sau să “ievaluaţi”, vorba unui cunoscut domn fost rector, dară sunt mari şanse ca la alegerile locale de premare din luna iunie anul curent electric să înregistrăm la Iaşi o premieră de ne doare mintea deja. Ca o primă observaţiune, să remarcăm că, foarte probabil, anul acesta vom avea la locale, pentru premăria reşedinţă de judeţ, câteva variante redutabile electoral, care fac ca această competiţie să devină una foarte disputată. Personagii redutabile nu neapărat din punct de vedere al calităţii premium, că aicea e discuţie lungă şi vom şchiopăta tare ca oraş, ci ca putere de atrage de voturi.

Să trecem olecuţă în revistă candidaţii anunţaţi sau pregătiţi: Mihai Chirica, Marius Bodea (USR: “Dreapta Unită”), Bogdan Balanişcu (PSD), Tudor Ciuhodaru (AUR), Cozet Chichirău (Curaj), ba chiar auzim că şi sinatoarea de Iaşi Şoşoacă vrea să intre în cursa asta aicea, la SOS, partiduleţul ei.

Şi, evident, care-or mai fi pe la restul aripioarelor politice. Dincolo de orice discuţii privind calitatea instrinsecă a candidaţilor, să observăm că tot spectrul preferinţelor electorale este, ca niciodată, acoperit foarte bine. Ce va însemna asta, la numărătoare? Haidaţi pentru asta la pulsuleţul următor!

Iată urmarea logică!

Aşadar, ce va însemna? Vă spunem noi, pe de-a dreptul: că se poate întâmpla să fim conduşi în următorii 4 ani de un premare votat de 10% sau sub atâta dintre ieşenii cu drept de vot. Nu vă vine a crede că este posibil?

Păi, la inflaţia asta de candidaţi care acoperă bine toată cererea, inclusiv candidaţi cu oarecare calitate, inclusiv gargaragii de profesie, urmarea va fi o fărâmiţare masivă a votului. Iar consecinţa logică: pe Chirica îl putem vedea drept câştigător al alegerilor, că aşa e cu alegeri dintr-un tur, dar cu un pic peste 20% din voturile exprimate.La o prezenţă la vot de 35-40% din total, asta înseamnă că vom avea un premare votat de cam 5-10% din total masă electorală ieşeană.

Ce ziceţi de scenariul acesta: cu premare votat de un om din 10, şi de ce legitimitate are el pentru patru ani de decizii grele? Că noi nu mai spunem nimic: doar ne facem cruce…

PS: Apropo de AUR, dacă tot veni vorba mai sus: ştiţi cu cine negociază în aceste zile George Simion pentru a-l susţine în lupta pentru primăria capitalei? Cu Cosmin Guşă, dragilor. Cel care înaintea alegerilor din 2009 i-a aranjat lui Geoană o vizită la Moscova, zice-se că apoi şi una la Vântu, chestii care l-au făcut pe Geoană perdant în faţa lui Băse în două zile. Deci, e de bine!

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

Comentarii