Calvarul de 14 de ani trăit de doi tineri soţi pentru a avea o casă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Calvarul de 14 de ani trăit de doi tineri soţi pentru a avea o casă

GALERIE
credit franci
  • credit franci
- +

Totul a pornit de la creditul de peste 60.000 de franci elveţieni pe care l-au luat în 2007, a cărui rată tot creştea mai mult decât creşterea cursului de schimb. În ultimii 4 ani, tânăra familie a dus-o dintr-un proces în altul cu banca, instanţele de judecată dându-le până acum dreptate. Ce sume au de recuperat cei doi?

 

Un cuplu de ieşeni au reuşit să scape de clauzele introduse de bancă în contractul lor de credit, considerate abuzive. Din 2017, două instanţe le-au dat dreptate, obligând banca să returneze banii încasaţi în plus prin modificarea unilaterală a condiţiilor contractuale. Ultimul hop a fost trecut ieri, când magistraţii Curţii de Apel au respins ca nefondat recursul, menţinând sentinţele anterioare.

Coşmarul lui V.P şi al soţiei sale, P.L.P., a început, ca în numeroase alte cazuri, cu visul de a avea propria locuinţă. În mai 2007, ei au împrumutat de la Bancpost 62.600 franci elveţieni, pentru 33 de ani. Contractul prevedea ca, în primul an, dobânda să fie fixă, după care ea urma să fie calculată în funcţie de indicele de inflaţie al băncii pentru creditele în franci, cu o marjă de 0%. După semnarea contractului, cei doi aveau să constate că sumele referitoare la comisionul de administrare erau mai mari decât cele comunicate verbal de funcţionarii băncii, iar după câteva luni, ratele au început să crescă, deşi conveniseră asupra unei anuităţi constante. Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, menită să-i protejeze pe debitori, a complicat şi mai mult lucrurile. Pe parcurs, celor doi li s-au impus patru acte adiţionale prin care se făceau modificări privind modul de calcul al dobânzii, marja ajungând în 2014 la 8%.

Poziţia băncii

În apărare, reprezentanţii Bancpost au precizat că reclamanţii au putut consulta contractul înainte de semnare şi şi-ar fi exprimat consimţământul în deplină cunoştinţă de cauză. De asemenea, reclamanţii nu au dovedit că ar fi încercat negocierea clauzelor contractuale cu banca, iar faptul că aceste clauze fac parte dintr-un contract preformulat nu înseamnă că ele sunt automat şi abuzive. În aprecierea situaţiei, magistraţii s-au raportat la prevederile Legii 193/2000 privind clauzele abuzive. Conform acesteia, o clauză contractuală este considerată abuzivă dacă ea nu a fost negociată şi dacă generează un dezechilibru important între drepturile şi obligaţiile părţilor, în detrimentul consumatorului. Or, banca nu a arătat în niciun fel că negociase clauzele din contractul preformulat. De altfel, în cuprinsul acestuia nu erau menţionaţi indici de referinţă obiectivi, concreţi, previzibili şi verificabili, modificarea unilaterală a dobânzilor, comisioanelor şi taxelor bancare nefiind supusă niciunul control.

Mai mult, neacceptarea modificărilor aduse de bancă aveau ca urmare, conform contractului, declararea scadenţei anticipate, adică obligarea clientului să ramburseze imediat întregul credit. Mascată ca un drept al clientului, clauza era în fapt una abuzivă, după cum au arătat judecătorii, invocând practica judiciară europeană în domeniu. O decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a stabilit în 2014 că „este abuzivă o astfel de clauză în cazul în care din felul în care este redactată nu se poate deduce, în mod clar şi inteligibil, care va fi evoluţia în timp a părţii variabile a dobânzii pe care consumatorii trebuie să o plătească băncii, modul de redactare dând posibilitatea acesteia să aprecieze, în mod unilateral, criteriile în funcţie de care va stabili această componentă a dobânzii, creându-se, astfel, un vădit dezechilibru între drepturile şi obligaţiile părţilor, în defavoarea consumatorilor”.

Ce sume se returnează din credit?

Argumentele aduse de magistraţii Judecătoriei pentru admiterea plângerii celor doi ieşeni au fost menţinute în cea mai mare parte prin sentinţa adoptată de Tribunal în octombrie anul trecut. Magistraţii au constatat caracterul abuziv al clauzei contractuale referitoare la comisionul de administrare, dispunând ca banca să restituie suma de 2.355 de franci elveţieni încasată în contul acestui comision până în 2010, cu dobânda aferentă. Banca a fost obligată să restituie şi suma de 2.130 de franci elveţieni reprezentând diferenţa de dobândă. Prin decizia luată ieri la nivelul Curţii de Apel, banca a fost obligată să plătească celor doi şi 3.500 de lei în contul cheltuielilor de judecată.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.