Campania unui preot ieşean: peste 4.000 de copii sărmani din Moldova au primit cadouri de Paşte

marți, 30 aprilie 2019, 01:50
3 MIN

Cei care au pus umărul în campanie sunt „Îngerii păzitori“ atraşi în proiect de preotul Dan Damaschin.

Preotul Dan Damaschin a organizat o nouă campanie de ajutorare a copiilor sărmani din Moldova, „Grăuntele de Lumină de Paşte 2019“, peste 4.000 de copii din familii nevoiaşe primind pachete cu încălţăminte, pantaloni şi bluze subţiri, provizii de câteva luni de scutece pentru cei mici, pastă de dinţi şi periuţe.

„Îngerii păzitori“ ai părintelui Damaschin au fost români din Iaşi, din Moldova, dar şi din străinătate, iar cei mici au primit pachetele în săptămâna dinaintea Învierii.

Asociaţia „Glasul vieţii“ cu care lucrează Dan Damaschin a lucrat săptămâni întregi să-i identifice pe acei copii care provin din familii foarte numeroase, care se confruntă cu situaţii de criză, accidente, boli incurabile sau cu tratamente foarte scumpe, case distruse de calamităţi naturale, dar şi familii monoparentale, cu părinţii decedaţi sau plecaţi în străinătate.

235 de lei a costat un pachet de îngrijire a celor mici, iar numele lor au fost publice într-un document online de unde donatorii puteau să îi aleagă şi să îşi anunţe astfel donaţia. Cei care nu au vrut să dea bani au putut să facă ei coletele copiilor, fiind trecute în document toate informaţiile despre copii, măsurători, vârstă, sex etc.

„A dat bunul Dumnezeu şi am dat totul, am terminat toată marfa, ne-au copleşit oamenii cu bunătatea lor. A fost foarte mult muncă de teren, în care am inventariat familiile cu mari probleme, cu mulţi copii, dar cel mai mult ne-a impresionat varietatea celor care au donat. Au fost oameni din afară, un grup din Irlanda care s-a evidenţiat într-un mod minunat şi au susţinut câteva sute de copii, chiar şi din Germania, din mai multe parohii am avut donaţii mari. Iar din ţară, când vezi că vin copii că au vândut obiecte făcute cu mâinile lor şi au îmbrăcat un copil sau doi, sau studentul care renunţă la banii de buzunar, sau bunica care-şi dă din banii de înmormântare… Vezi lucrurile într-o altă lumină“, a spus preotul Dan Damaschin.

Pentru a-i ajuta pe copii, un grup de stomatologi vo­luntari au mers în satele din Moldova alături de părintele Damaschin şi au oferit consultaţii gratuite, iar voluntarii au lucrat tot Postul Mare la biserică pentru a face pachetele şi a livra câteva sute odată.

Campaniile din străinătate au fost cu copleşitoare, cea mai amplă fiind desfăşurată de Grupul femeilor din Irlanda, care a strâns pe Facebook, încă din primele zile ale campaniei, fonduri pentru aproape 150 de copii şi au continuat să doneze. Au venit donaţii semnificative şi de la românii din Düsseldorf şi Leipzig, Germania, pe lângă miile de donaţii primite din ţară.

Iar părintele nu se opreşte aici, chiar dacă „Grăuntele de Lumină de Paşte 2019“ s-a încheiat.

Din toamnă se lucrează pentru a da în funcţiune o clădire care va funcţiona ca un centru de meditaţii şi activităţi cu copiii nevoiaşi din Iaşi, iar în perioada următoare încep lucrările de construcţii pentru şapte case pe care asociaţia le va ridica în Moldova pentru familiile cu mulţi copii şi mamele singure care, la fel, au mai mulţi copii.

În vară, copiii merg din nou la mare cu părintele Damaschin, într-o tabără susţinută din donaţii.

Comentarii