De Sănătate

Punem punctul pe știi

Când trebuie să îşi facă o gravidă griji? Jumătate dintre femeile care nasc la Iaşi nu au fost niciodată la medic timp de 9 luni

miercuri, 23 august 2023, 01:50
5 MIN
 Când trebuie să îşi facă o gravidă griji? Jumătate dintre femeile care nasc la Iaşi nu au fost niciodată la medic timp de 9 luni

Prof.dr. Bogdan Doroftei, directorul medical al Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că în momentul de faţă, aproape jumătate dintre gravidele care nasc la unitatea medicală din capitala Moldovei vin cu sarcini nesupravegheate. 

Aproape jumătate dintre viitoarele mame nu au fost, în cele nouă luni de zile, pe la niciun medic: nici de familie, nici specialist. În materialul de astăzi, medicul punctează, pentru publicaţia noastră, cum ar trebui urmărită o sarcină pentru a vedea dacă nu există niciun risc şi în ce situaţie trebuie ca viitoarele mămici să meargă obligatoriu la spital.

Prima vizită la medic este şi prima ecografie

„Mai multe de jumătate dintre sarcinile care ajung la noi sunt nemonitorizate. Sunt paciente care nu au ajuns nici la medicul de familie, nici la un specialist. Cele mai multe provin din zone rurale sau din comunităţi defavorizate. Lipsa monitorizării poate să ducă la complicaţii care pun în pericol nu doar fătul, ci şi viaţa pacientei. Ca să vă daţi seama, spre exemplu, în Franţa dacă vine o pacientă nemonitorizată în maternitate este sunat inclusiv şeful serviciului şi chemat de acasă. Este considerată o urgenţă mare, o bombă cu ceas”, a explicat prof.dr. Bogdan Doroftei.

Medicul a explicat, pentru „Ziarul de Iaşi”, că primul pas pe care trebuie să îl facă o viitoare mamă atunci când află că este însărcinată este vină la medic pentru o primă ecografie. Primul semn va fi întârzierea menstruaţiei, apoi testul de sarcină pozitiv, iar medicul va realiza o ecografie pentru a localiza sarcina, dacă este în uter sau dacă este vorba de o sarcină extra-uterină.

„Ulterior trebuie să ajungă la medicul de familie şi să fie luată în evidenţă, ca să aibă totodată un parcurs definitiv pentru cele 9 luni vizavi de analize, examene specifice şi eventual monitorizarea unor patologii care pot fi asociate sarcinii. Un prim moment foarte important este ecografia de 14 săptămâni, din primul trimestru, când pacienta trebuie să fie evaluată ecografic de un medic obstetrician cu competenţe în medicina materno-fetală. Se va efectua acel dublu test pentru a descoperi riscurile de sindrom Down, Edwards sau Patau”, a declarat prof.dr. Bogdan Doroftei.

Dublu-test sau examinare NIPT pot arăta riscul de a dezvolta sindroame precum Down

Momentul este unul foarte important: gravida trebuie să realizeze acest examen ecografic şi să fie coroborat cu efectuarea dublului-test. Dacă vârsta viitoarei mămici este mai mare de 36 de ani, atunci dublul-test trebuie să fie înlocuit cu un test mult mai precis, NIPT – Non Invasive Prenatal Testing, în care sunt izolate celulele fetale din sângele mamei şi se determină, printre altele, dacă fătul va avea sau nu sindrom Down cu o precizie de până la 99%.

„După 36 de ani, statistic vorbind, posibilitatea ca o femeie să aibă riscul acesta este mai mare de 1/1000 şi protocoalele internaţionale spun faptul că dacă riscul este mai mare, se recomandă efectuarea testului NIPT. După acest moment, este important ca pacienta să ţină permanent legătura cu medicul de familie”, a punctat directorul medical.

Medicul de familie o poate sfătui pe gravidă cu privire la dietă, riscuri, monitorizarea patologiilor deja existente şi îi poate atrage atenţia că trebuie să viziteze medicul specialist, dacă apar anumite simptome pe care femeia le-ar putea considera normale. Prof.dr. Bogdan Doroftei spune că protocoalele la nivel naţional vorbesc de o monitorizare lunară, pe tot parcursul sarcinii, până în ultimul trimestru. După 32 de săptămâni de sarcini se trece la o monitorizare de două ori pe lună, iar după 35 de săptămâni recomandarea este ca gravida să fie văzută săptămânal de un specialist.

Obligatoriu de realizat: morfologiile de trimestru II şi III

„Un alt moment important este morfologia de al doilea trimestru, între 22 şi 24 de săptămâni, când se efectuează o analiză şi o ecografie amplă, care are în vedere monitorizarea evoluţiei creşterii fătului. Se observă şi toate organele, poziţionarea corectă a acestora pe fiecare sistem şi aparat. În paralel, lunar ar trebui efectuate analizele uzuale, iar în cazul în care există incompatibilitate în sistem RH, atunci se impune dozarea de anticorpi RH care trebuie făcută de cel puţin trei ori pe perioada sarcinii”, a spus prof.dr. Bogdan Doroftei.

O îngrijorare suplimentară o prezintă eventualele patologii preexistente ale viitoarelor mame, şi care trebuie ţinute sub o mai strânsă monitorizare pe parcursul sarcinii. Directorul medical vorbeşte despre un nou concept care ar trebui introdus în România şi care presupune supravegherea gravidei de către o întreagă echipă de specialişti – „pregnancy team”. Dincolo de medicul specialist obstetrician şi medicul de familie, în „echipa sarcinii” sunt cooptaţi şi specialişti endocrinologi, cardiologi, urologi, pneumologi, în funcţie de diferitele afecţiuni pre-existente.

„Al treilea moment important în sarcină este morfologia de al treilea trimestru, care se face cu ajutorul examenului ultra-sonografic la 32 – 33 de săptămâni. După acest moment încep vizitele bilunare la obstetrician, în această manieră se pot acoperi în mare parte toate posibilităţile pe care le avem la momentul de faţă pentru decelarea unor patologii asociate sarcinii sau o monitorizare corectă pentru a preveni suferinţa fetală şi evenimentul neplăcut al pierderii sarcinii”, a mai explicat prof.dr. Bogdan Doroftei.

Când trebuie să îşi facă o gravidă griji şi să meargă obligatoriu la spital

Care sunt cele mai des întâlnite complicaţii în cazul gravidelor? Medicul a precizat că în primul rând sunt complicaţiile cardiovasculare, dar sunt şi hemoragiile ce pot apărea în timpul celor nouă luni, de la diferite patologii, trombofilia, preeclampsia, diferitele infecţii urinare ce pot apărea. Chiar şi diabetul gestaţional este o afecţiune întâlnită frecvent la gravide, care ţine de afectarea funcţiei hepatice biliare.

„Trebuie să mergem obligatoriu la medic în momentul în care apare sângerarea. La primele semne trebuie mers la cel mai apropiat spital, pentru un consult de specialitate. Apoi, îngrijorătoare este şi lipsa mişcării active a fătului, dacă pe parcursul unei zile nu simţim mişcare trebuie să ne îngrijorăm, fiindcă fătul poate să sufere. Apoi ne îngrijorează contracţiile dureroase uterine, a se face o diferenţă aici între cele dureroase şi nedureroase, apoi starea de rău, de leşin, chiar şi febra”, a mai punctat prof.dr. Bogdan Doroftei.

La o vizită lunară la medicul specialist este monitorizată tensiunea arterială, sunt luate în considerare rezultatele analizelor de sânge, se discută dacă e cazul pe marginea lor, se realizează o ecografie şi medicul poate recomanda consultaţii în alte specialităţi dacă apar unele probleme sau dezechilibre. Concluziile medicului care face consultaţia respectivă, fie că e cardiolog sau endocrinolog sau pneumolog etc., vor fi incluse ulterior în protocolul de monitorizare a sarcinii.

Comentarii