Cât au câştigat cadrele medicale implicate în campania de vaccinare: Medic - 700 de lei pe zi, asistent - 320 de lei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 30.07.2021

Cât au câştigat cadrele medicale implicate în campania de vaccinare: Medic - 700 de lei pe zi, asistent - 320 de lei

GALERIE
bani vaccinare1
  • bani vaccinare1
- +

Sunt câştiguri medii, brute, conform decontărilor realizate de Casa de Sănătate ieşeană.

Campania de vaccinare a însemnat cu siguranţă un câştig pentru personalul medical implicat şi chiar a fost un "colac de salvare" mai ales pentru cei aflaţi teoretic departe de linia frontului pandemic, cei care nu au beneficiat de sporuri COVID, respectiv din cabinetele sau clinici private, unde adresabilitatea pacienţilor în ultimul an a scăzut alarmant.

“Sunt medic specialist dentist. Eram în februarie, adresabilitatea la cabinet era redusă şi am decis să mă implic în campanie. Am încheiat un contract pentru trei zile iniţial pentru un centru de vaccinare. Asta a însemnat 3.000 de lei. Apoi am decis să reiau această activitate", a declarat un medic dentist al unui cabinet privat din Iaşi.

Potrivit datelor de la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate, un medic membru în echipa de vaccinare a câştigat în medie, de la demararea campaniei, 7.066 de lei brut, pentru aproximativ 80 de ore lucrate, adică 10 zile lucrătoare.

Ţinând cont de faptul că venitul brut lunar al unui medic primar este de 16.346 de lei, cele 10 zile active într-un centru de vaccinare au însemnat aproximativ 43% din leafa de bază a celui mai înalt grad din ierarhia medicală (medic primar – gradaţia 5).

În cazul asistenţilor medicali din echipele de vaccinare, venitul mediu brut obţinut a fost de 3.221 de lei , în tot aproximativ zece zile lucrătoare. Acest lucru înseamnă jumătate din leafa de bază a unui asistent principal, absolvent de şcoală postliceală/sau cu studii superioare, cu gradaţia 5.

De precizat este faptul că gradaţia 5 înseamnă o vechime în muncă de peste 20 de ani. În ceea ce priveşte registratorii, câştigul mediu obţinut în trei luni şi jumătate de campanie de vaccinare este de 1.553 de lei, în tot atâtea zile prestate.

Pentru medicii de familie s-au decontat 268.000 de lei

Ca exemplificare, la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Elena Doamna, CJAS a plătit din 18 februarie şi până la sfârşitul lunii aprilie, 32.940 de lei pentru o echipă formată dintr-un medic şi un asistent medical.

Reprezentanţii CJAS au precizat că nu este o regulă ca persoanele implicate să fie aceleaşi pe tot parcursul campaniei. În consecinţă, valoarea medie lunară câştigată de medicii implicaţi în echipa de vaccinare de aici a fost de 9.000 de lei, iar de către asistenţii mediciali de 1980 de lei.

În cazul medicilor de familie, CJAS a decontat din februarie şi până la sfârşitul lunii aprilie 267.990 de lei, în condiţiile în care activitatea de vaccinare în cabinete a început efectiv pe 24 aprilie.

"Este vorba şi de medicii de familie care au fost de la început în echipele de vaccinare. În februarie, am decontat 71.010 lei, în martie 96.525 de lei, iar în aprilie peste 100.000 de lei. Avem contracte în prezent cu peste 175 de medici de familie pentru campania de vaccinare. În această perioadă, media lunară decontată pe medicii de familie cu care avem contract este în total de 89.330 de lei per total, iar pe medic de 716 lei/lună. Iniţial, tariful a fost de 30 de lei/pacient, ulterior s-a modificat la 40 de lei/inoculare“, a precizat Radu Ţibichi, preşedintele CJAS Iaşi.

Sâmbătă, doar 1.369 de imunizări

În acelaşi timp, în ultima perioadă se constată o descreştere a gradului de adresabilitate a populaţiei la vaccinarea anti-COVID. De exemplu, în intervalul 5-6 iunie au fost vaccinaţi, în medie pe zi, 3.800 de ieşeni, în condiţiile în care în aceeaşi perioadă a fost rapelul la maratonul de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Gr.T. Popa.

A urmat însă trendul descrescător. Dacă luni, 7 iunie erau 2.215 vaccinaţi dintre care doar 830 cu prima doză, joi, 10 iunie erau 1.662 de vaccinuri efectuate dintre care mai puţin de jumătate (700 – n.r.), erau la jumătatea imunizării.

Şi dacă arunci un ochi pe harta dată de portalul de programare, observi că la toate centrele de vaccinare din Iaşi sunt disponibile mii de doze, 99% Pfizer, dar pe lista de aşteptare sunt 0 persoane. Reprezentanţii DSP spun că un motiv ar fi că, odată cu scăderea adresabilităţii la vaccinare, multe dintre centre să fi devenit centre fără programare.

Cert este că, sâmbătă 12 iunie, zi de weekend, când teoretic ieşenii au mai mult timp pentru a se prezenta la imunizare, au fost vaccinate 1.369 de persoane, dintre care doar 359 cu prima doză.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În căutarea Secretarului General

Lucian DÎRDALA

În căutarea Secretarului General

În ceea ce priveşte dimensiunea geografică şi politică, ideea unui secretar general venit din Est pare, şi ea, atractivă. Pe fondul relaţiilor tensionate cu Moscova, ea ar transmite un mesaj de fermitate, date fiind încercările Rusiei de a submina stabilitatea unora dintre ţările din flancul răsăritean.

Filmuletul zilei

opinii

Ciudăţenii şi nu prea

Alexandru CĂLINESCU

Ciudăţenii şi nu prea

Digi anunţă, pentru această toamnă, un curs intensiv de jurnalism cu durata de trei luni. Prima obiecţie care îţi vine în minte este că trei luni înseamnă mult mai puţin decât trei ani de facultate (plus doi pentru un eventual master). Să admitem totuşi că e vorba de nişte cursuri intensive, cu rol de iniţiere în secretele meseriei. 

Drum fără pulbere (I)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (I)

Întrebat fiind de ce a încheiat pactul cu diavolul, pact care includea şi romanul Drum fără pulbere, scriitorul Petru Dumitriu ar fi răspuns sec: De foame! Judecând după averea pe care o adunase până la fuga sa în Republica Federală Germania, în februarie 1960, se pare că marele romancier era posesorul unei pofte de mâncare insaţiabile! 

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Ciprian IFTIMOAEI

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Avem o problemă cu forţa de muncă, o ştim cu toţii, în special cu lipsa oamenilor pregătiţi profesional/ calificaţi/ disponibili de a munci. Care sunt cauzele acestei probleme? 

pulspulspuls

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

PULS

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

Ieri dimineaţă, când se îngâna ziua cu noaptea, ghici cine se îndrepta spre aeroport, stimaţi telespectatori? Da, aţi ghicit, era dom’ premare în persoană. Nu, nu, nu era în drum spre vreo Brazilie, vreun Madagascar sau alt stat cu care nu avem acord de extrădare, nu, nu… Omul cică s-a îmbarcat efectiv ca tot omul, într-o cursă de Altalya, unde a plecat cu famiglia pentru relaxare timp de zece zile, din ce am înţeles. Du pă cum ştiţi, chiar cu o zi înainte de plecare în zona Antalyei au izbucnit masive incendii de vegetaţie şi păduri din cauza caniculei ucigătoare, şi zic unii că premarele a stat niţel la îndoială din cauza asta, a urmărit cu mare atenţie ştirile tematice, apoi a decis că musai să plece, ca să nu piadă banii pe bilete. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.