Infractori la volan: 10 dosare pe săptămână

Sute de ieșeni, aduși la judecată după ce au condus pe cinci cărări pe străzile din oraș

miercuri, 07 august 2019, 02:01
3 MIN
 Sute de ieșeni, aduși la judecată după ce au condus pe cinci cărări pe străzile din oraș

265 de persoane, majoritatea bărbaţi, au fost deferite justiţiei în primele şase luni pentru infracţiuni rutiere. Cei mai mulţi inculpaţi sunt acuzaţi de conducere fără permis sau sub influenţa alcoolului. „Au crescut considerabil valorile alcoolemiilor, a crescut gradul de periculozitate al acestor infracţiuni“, e concluzia îngrijorătoare a şefei Parchetului local, Monica Palaghia.

Trei persoane care au condus în stare avansată de ebrietate au fost deferite justiţiei, zilele acestea, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Procurorii acestei unităţi atrag atenţia că numărul cazurilor de acest gen, soluţionate în prima jumătate a anului 2019, continuă să fie extrem de mare, infracţiunile rutiere fiind practic una dintre principalele nereguli cu care se confruntă anchetatorii din Iaşi.

Doar în primele şase luni ale acestui an, 265 de persoane din municipiul Iaşi şi din localităţile arondate Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au fost trimise în judecată pentru infracţiuni rutiere.

Monica Palaghia, prim-procurorul unităţii, a precizat că cele mai multe infracţiuni rutiere cu care se confruntă colegii ei sunt cele de conducere sub influenţa alcoolului şi de conducere fără permis. Pe lângă cele 265 de rechizitorii întocmite de procurorii ieşeni, aceştia au mai dispus renunţarea la urmărire penală a 32 de dosar pe linie rutieră, alte 56 fiind clasate.

„Ţin să subliniez că, împreună cu lucrătorii de Poliţie Judiciară de pe raza de competenţă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi s-a convenit asupra unor măsuri care să asigure celeritatea soluţionării cauzelor având ca obiect infracţiunile la regimul rutier, dispunerea şi propunerea de îndată a măsurilor preventive în funcţie de gravitatea şi consecinţele faptelor comise“, a spus, ieri, Monica Palaghia.

Şefa Parchetului local a precizat că, deşi strict numeric, infracţiunile rutiere nu sunt neapărat mai multe decât în anii precedenţi, se remarcă o creştere a periculozităţii acestor fapte.

„Au crescut considerabil valorile alcoolemiilor, a crescut gradul de periculozitate al acestor infracţiuni, faptul că persoane care ori nu deţin permis de conducere, ori îl au suspendat, ori au consumat alcool, conduc maşini puternice în zone aglomerate, în contextual în care şi traficul este mai aglomerat“, a mai spus Palaghia. 

În cazuri extrem de grave, procurorii au luat şi măsuri preventive împotriva celor care au comis astfel de fapte. Astfel, 12 şoferi inconştienţi au fost arestaţi, alţi trei fiind trimişi în judecată sub control judiciar.

Doar zilele trecute, trei şoferi care s-au urcat beţi la volan fost trimişi în judecată.

Vasile Blehoghe, şofer la Apavital, este acuzat, de pildă, că la finele lunii iunie a intrat cu o autoutilitară într-un parapet din zona pasajului „Mihai Eminescu“. Cele două probe de sânge prelevate au relevat valori imense 3, respectiv 2,82 la mie.

Beatrice Moisei, o femeie din Iaşi, a fost trimisă şi ea în judecată după ce a fost prinsă conducând în zona Râpa Galbenă cu alcoolemie. Cele două valori ale probelor de sânge: 1,52 şi 2,13 la mie.

În judecată a fost trimis, pe 5 august, şi Emilian Popa Grădinaru, care a fost filmat în timp ce era să intre într-o maşină ce circula regulamentar. Individul, care avea antecedente, a refuzat să sufle în etilotest.

Comentarii