De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medic ieşean: „Ideea că pandemia a luat sfârşit este un mare neadevăr”

Ce să faci astăzi dacă ai COVID? Mai primeşti concediu medical în izolare?

vineri, 11 martie 2022, 03:01
3 MIN
 Ce să faci astăzi dacă ai COVID? Mai primeşti concediu medical în izolare?

Ridicarea stării de alertă a lăsat multe întrebări fără răspuns din partea autorităţilor: ce faci acum dacă ai simptome de COVID, cum trebuie să procedezi? Cum faci să beneficiezi de zilele de concediu? Dacă eşti contact direct cu un caz confirmat, mai trebuie să stai în carantină? Dacă te testezi şi rezultatul este pozitiv, trebuie să stai în izolare sau poţi merge la muncă? „Ziarul de Iaşi” a încercat să lămurească toate aceste aspecte, lăsate vag sub numele de „recomandări”.

Singurele anunţuri oficiale din partea Ministerului Sănătăţii sunt cele legate de faptul că toate restricţiile impuse de pandemie au fost ridicate după data de 8 martie, iar măsurile de protecţie sunt acum la stadiul de „recomandare” şi nu sunt obligatorii. Spre exemplu, este recomandat să purtăm masca de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, inclusiv şcoli, spitale, grădiniţe şi universităţi. De asemenea, este recomandat să evităm spaţiile aglomerate, să ne spălăm pe mâini, iar mijloacele de transport în comun să fie igienizate periodic în continuare.

Şeful DSP: „Nu mai e obligatoriu, e recomandat. Dar nimeni nu mai respectă nimic”

Totodată, dacă apar simptome de îmbolnăvire, este recomandat să ne testăm, fie la medicul de familie, fie în centre medicale avizate. Deşi toate aceste recomandări arată bine pe hârtie şi inclusiv ministrul Sănătăţii a precizat zilele trecute că sunt măsuri de „bun-simţ”, imediat după ridicarea stării de alertă recomandările au fost ignorate de cele mai multe persoane.

„Singurul lucru care s-a abrogat prin ridicarea stării de alertă este obligativitatea respectării, însă rămâne recomandat să se respecte în continuare regulile. Acum însă, din păcate, nimeni nu mai respectă nimic, s-a adăugat şi mobilitatea mare în contextul refugiaţilor. În primul rând trebuie să avem în vedere că numărul cazurilor s-a stabilizat la un nivel destul de ridicat, aproximativ asemănător cu cel dintre valul II şi III, iar riscul de a creşte din nou incidenţa există în continuare”, a precizat Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.

Concediu 5 zile pentru vaccinaţi, 7 zile pentru nevaccinaţi

Medicul Anca Deleanu, preşedintele Societăţii de Medicina Familiei (SNMF) Iaşi, a explicat care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze acum un pacient care are simptome specifice infecţiei cu SARS-CoV-2. În primul rând, orice persoană care are simptome de răceală trebuie să meargă să se testeze – fie în cabinetele medicilor de familie, fie în centre medicale avizate să facă asta. Testarea este gratuită pentru persoanele care au simptome şi care au recomandarea medicilor de familie, dar şi pentru cele care s-au înscris pentru testare pe site-ul DSP, ca urmare a faptului că nu sunt înscrise la un medic de familie, medicul este în alt judeţ sau medicul este indisponibil. Dacă rezultatul este pozitiv, pacientul beneficiază de cinci zile de concediu dacă este vaccinat şi şapte zile dacă nu este vaccinat.

„O persoană testată pozitiv categoric nu trebuie să meargă la muncă. Este important însă ca pozitivitatea lui să fie atestată de un test antigen care este făcut într-un centru medical avizat, fie de un test PCR. Aici se încadrează şi testele făcute în farmacii, dacă sunt abilitate să facă testarea. Monitorizarea acestor persoane pozitive se face de către medicul de familie, iar dacă simptomele se agravează sunt trimişi în centrele de evaluare şi internaţi”, a explicat dr. Anca Deleanu.

Medicul spune că ridicarea stării de alertă a venit extrem de prematur, având în vedere că încă există multe cazuri de infectare, iar recomandările autorităţilor sunt ignorate.

„Pacienţii vin în continuare la cabinet să se testeze, foarte multe teste ies pozitive, vom avea în continuare cazuri. De asemenea, apar inclusiv cazuri grave, am avut şi zilele acestea un caz care a trebuit internat pentru că avea saturaţie mică. Ideea că pandemia a luat sfârşit este un mare neadevăr”, a completat dr. Anca Deleanu, preşedintele SNMF Iaşi.

Ieri, în Iaşi au fost raportate 116 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, au fost internate 39 de persoane, iar două persoane pozitive s-au stins din viaţă.

Comentarii