Cea mai slabă prezenţă la urne din istorie. Iaşul a bifat şi două recorduri la nivel naţional
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Cea mai slabă prezenţă la urne din istorie. Iaşul a bifat şi două recorduri la nivel naţional

GALERIE
vot
  • vot
- +

Referendumul pentru revizuirea Constituţiei a înregistrat la Iaşi un record de prezenţă scăzută la urne. În medie, în fiecare secţie din judeţ s-au prezentat 217 alegători pe parcursul a 28 ore de vot. Iaşul a bifat şi două recorduri la nivel naţional: o secţie a avut cel mai mare număr de votanţi pe liste suplimentare, iar, la polul opus, o altă secţie a avut prezenţă zero pe listele permanente.

La urne s-au prezentat 160.043 de alegători în cele 736 de secţii amenajate pe raza judeţului. Numărul este sensibil mai mare decât cel înregistrat la europarlamentarele din 2009 (149.705 persoane), dar, procentual, raportând la numărul total de alegători, prezenţa la referendumul din weekend a constituit minimul istoric din ultimii 30 de ani: 20,85%. În 2009, procentul a fost de 22,3%. Totuşi, după nu­mărul de votanţi, Iaşul se află pe locul 3 în ţară după Bucureşti (281.977 votanţi) şi Suceava (184.459 votanţi), dar pe locul 21 ca procent.

Grupuri de pelerini au asaltat o secţie din centrul Iaşului

La secţia 30 de la Şcoala „Gh. Asa­chi“, de pe pietonalul Ştefan cel Mare, a fost înregistrat cel mai mare număr de votanţi pe liste suplimentare din ţară: 1.013 persoane. Grupurile de pelerini care au asaltat secţia, uneori chiar însoţite de preoţi, au devansat numărul de turişti înregistraţi la vot în staţiuni precum Băile Felix, Băile Olăneşti, Băile Herculane sau Mănăstria Sihăstria.

La secţia 30 a fost şi un incident în cursul zilei de ieri, unul dintre puţinele înregistrate: o măicuţă a vorbit la telefon timp de 6 minute în cabina de vot (martori spun că întreba modul în care să voteze) şi nu a ascultat de preşedintele biroului în momentul în care acesta i-a cerut să părăsească locul, motiv pentru care a fost solicitată intervenţia jandarmilor.

La secţia 30 a fost şi cea mai mare prezenţă din judeţ, de 109%, procentul fiind influenţat decisiv de votanţii de pe listele suplimentare: 86% dintre voturi au venit de la aceştia. Tot în această secţie s-a prezentat şi cel mai mare număr de alegători (1.177 persoane), din acest punct de vedere secţia fiind pe locul trei în ţară.

Prezenţă mare la vot, la Iaşi, a mai fost la Şcoala „Mihail Codreanu“ (81%) şi Colegiul „Costache Negruzzi“ (78%), votul de la aceste secţii fiind influenţat de urnele mobile. La polul opus, se află secţia 541 din comuna Moşna. În acest caz, niciun alegător de pe lista permanentă nu s-a prezentat la vot, situaţie în care s-au mai aflat doar alte patru secţii din ţară. În schimb, toate secţiile au avut votanţi pe liste suplimentare, la Moşna fiind doar 20 de persoane.

De menţionat şi apetitul deţinuţilor din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi pentru referendum: Direcţia Locală a Evidenţei Per­soanelor a eliberat 203 acte de identitate celor aflaţi în arest, în condiţiile în care acum se află în Penitenciar circa 600 de persoane.

Mai mulţi votanţi în comune decât în oraşe

În cea mai mare parte a votului din weekend, orăşenii au ieşit într-un număr mai mare decât localnicii din comune, dar situaţia s-a schimbat în a doua parte a zilei de ieri. În final, prezenţa în me­diul rural a fost de 22,3% (86.190 votanţi), iar în urban a fost de 19,3% (73.853 votanţi). În total, 160.043 votanţi, cu aproximativ 70.000 de persoane mai puţin decât numărul necesar ca Iaşul să treacă de pragul de 30%. În municipiul Iaşi, au ieşit la vot 58.625 de persoane, respectiv 18,6% din totalul votanţilor.

În ceea ce priveşte posibile nereguli, referendumul pentru revizuirea Constituţiei s-a desfăşurat fără incidente majore pe tot parcursul celor două zile. În general, sesizările primite la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) au vizat îndepărtarea unor materiale de propagandă amplasate în apropierea secţiilor de votare. Ob­servatorii independenţi care au asistat la procesul de votare spun că nu fost „cine ştie ce peripeţii“ în secţii, dar au subliniat că unii preşedinţi au arătat o reticenţă în a le permite accesul. „Sigilarea urnelor este prost realizată cu scotch şi hârtie, preşedinţii şi membrii birourilor secţiilor de votare nu sunt foarte bine instruiţi“, a arătat Alexandrina Dinga, de la Asociaţia „Civica“, ea activând ca observator independent în perioada re­ferendumului.

VEDEȚI ȘI:

De ce a fost boicotat referendumul la Iaşi? Nedumerire, neîncredere

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.