Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cei mai productivi angajaţi ieşeni: la o firma privată, un angajat a produs 12 milioane de lei într-un an

GALERIE
mediarom
  • mediarom
- +

„Ziarul de Iași” a întocmit un Top 10 al celor mai productivi angajați din economia ieșeană, calculele pornind de la cel mai recent clasament realizat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Iași după cifra de afaceri obținută în anul 2021 și numărul mediu de salariați în același an ai acestor companii locale. 

Potrivit calculelor făcute pe baza datelor financiare disponibile și pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, cel mai productiv angajat din județul Iași produce anual 11,9 milioane de lei și lucrează la Media Rom Grup, distribuitor de carburanți. La polul opus, cu cel mai mic raport dintre cifra de afaceri și numărul angajaților se află Apavital SA, unde fiecare angajat a contribuit cu 166.000 de lei la cifra de afaceri înregistrată anul trecut de operatorul regional al serviciilor de apă și canalizare.

În 2021, cea mai mare cifră de afaceri dintre toți agenții economici din județul Iași a fost obținută de BorgWarner România (fosta companie Delphi), cu afaceri de 1,94 miliarde de lei, având o medie de 1964 de salariați. Când vine vorba însă despre productivitatea per angajat, rezultatul de 988.000 de lei plasează subsidiara locală a companiei americane din industria auto pe locul 5 în funcție de această pondere.

Creşterea preţurilor la carburanţi i-a ajutat

Locul 1 este ocupat de Media Rom Grup, cu afaceri de 250,3 milioane de lei și 21 de salariați pe anul 2021, respectiv o productivitate de 11,9 milioane de lei per angajat, în creștere cu 40% față de anul 2020. Atunci, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 179,4 milioane de lei cu același număr de angajați, fiecare dintre ei generând anual un rulaj de 8,5 milioane de lei.

Creşterea este pusă în special pe seama saltului înregistrat de preţul carburanţilor. De altfel, firma controlată de omul de afaceri Ioan Melinte și-a menținut relativ constant numărul mediu de salariați, cel puțin în ultimii 5 ani, în timp ce afacerile au crescut, ceea ce a dus la o majorare a productivităţii per angajat de la an la an.

Totuși, sunt de notorietate contractele derulate de Media Rom Grup cu statul român, mare parte a cifrei de afaceri fiind „săltată” binișor tocmai din acest motiv.

Transporturile, pe val

Pe locul 2 în rândul celor mai productivi angajați se află cei care lucrează la firma locală Lincor Trans, cu activitate în transportul de mărfuri, care a înregistrat o cifră de afaceri de 241 milioane de lei cu o medie de 25 de salariați pe anul precedent, fiecare om reușind să producă 9,64 milioane de lei pentru angajatorul său.

Pe locul 3 se află Build Corp, cu afaceri de 241,2 milioane de lei la o medie de 72 de salariați, adică fiecare om din compania ieșeană din domeniul construcțiilor a produs 3,35 milioane de lei în anul 2021.

Pe locul 4 se situează producătorul de țevi ArcelorMittal Tubular Products Iași, care a consemnat afaceri de 684,4 milioane de lei în 2021 și a declarat o medie de 216 de salariați.

Înseamnă că un singur angajat din fabrica din Iași a generat 3,17 milioane de lei pentru companie. Locul 5 este ocupat de BorgWarner România, cu o pondere cifră de afaceri/număr salariați de 988.000 de lei, având în vedere că a înregistrat afaceri de 1,94 miliarde de lei cu o medie de 1964 de oameni pe statul de plată.

Cărămidă cu cărămidă

Urmează angajații firmei Conex Distribution SA (locul 6), cu afaceri de 437,2 milioane de lei în anul fiscal trecut și 655 de salariați, adică 667.500 de lei per angajat. Societatea are drept obiect de activitate comerțul cu ridicata de piese și accesorii pentru autovehicule.

Pe locul 7 se poziționează Brikston Construction Solutions SA, cu o cifră de afaceri de 259,1 milioane de lei și o medie de 431 de salariați pe anul 2021, respectiv o productivitate de 601.200 de lei/angajat. Este unul dintre cei mai mari producători de blocuri ceramice şi cărămidă la nivel național.

Ce a raportat firma de la Iaşi a lui Jeff Bezos

Pe locul 8 se află Antibiotice SA, cu o cifră de afaceri de 368,4 milioane de lei și 1410 de salariați anul trecut, fiecare dintre ei generând un rulaj de 261.300 de lei/an pentru producătorul autohton de medicamente.

Pe locul 9 se situează angajații companiei lui Jeff Bezos, Amazon Development Center (România), care a făcut afaceri de 555,3 milioane de lei anul trecut cu un număr mediu de 3216 de salariați, rezultând o productivitate de aproape 173.000 de lei per angajat. Amazon domină clasamentul celor mai mari angajatori privați din județul Iași.

Pe locul 10 se situează Apavital SA, cu afaceri de 225,5 milioane de lei și 1357 de angajați anul precedent, adică fiecare om a produs 166.200 de lei anul trecut pentru furnizorul regional al serviciilor de apă și canalizare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri