Cel mai scump brad din ţară. Poate fi cumpărat şi în rate. Costă cât o maşină “second” cu pretenţii: aproape 10.000 de euro

vineri, 08 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Cel mai scump brad din ţară. Poate fi cumpărat şi în rate. Costă cât o maşină “second” cu pretenţii: aproape 10.000 de euro

Un brad artificial de 6 metri care se vinde pe eMag costă cât o maşină la mâna a doua, mai exact 46.200 de lei, echivalentul sumei de 9.350 de euro. Copacul artificial poate fi cumpărat şi în rate, astfel că pe parcursul unui an ar trebui plătit lunar 3.850 de lei, adică peste 700 de euro, însă poate fi achitat şi mai repede, în 3 sau 6 luni, ceea ce implică o rată şi mai mare. Pomul artificial nu are nicio recenzie pe site, semn că astfel de produse nu se vând chiar foarte des. 

Pentru comparaţie, cel mai scump brad artificial ajunge la Dedeman 4.500 de lei, de aproape zece ori mai puţin decât cel disponibil la eMag, iar la Leroy Merlin 2.700 de lei, aici fiind mai ieftin de 17 ori. Pomii sunt la aceste magazine de bricolaj la jumătate ca înălţime. La Brico Depot, cel mai scump brad artificial costă 1.500 de lei și are puțin peste 2 metri.

Potrivit descrierii de pe site-ul eMag, bradul de Crăciun vândut de compania cehă Laalu este destinat amplasării atât în interior, cât şi exterior. „Îţi doreşti cel mai mare brad de Crăciun din zonă? Gigantul brad Bernard va realiza această dorinţă. Datorită dimensiunilor sale excesive, bradul va fi o alegere ideală pentru sediul companiei dumneavoastră, în curte sau în faţa magazinului dumneavoastră. Un copac care atinge o înălţime de 600 cm va fi o caracteristică dominantă (…)”, este o parte din descrierea produsului.

CITEȘTE ȘI: Cei mai frumoşi ajung şi la 180 lei. Cât costă primii brazi apăruţi pe piaţă la Iaşi, cu două săptămâni înainte de Ajunul Crăciunului?

Cum în fiecare an există în preajma sărbătorilor de iarnă dezbateri pe seama alegerii unui brad artificial sau unul natural, pe site-ul Brico Depot găsim într-un scurt ghid câteva avantaje şi dezavantaje ale bradului artificial. Atunci când aleg unul, majoritatea argumentează că îl pot folosi mulţi ani la rând, alte câteva avantaje ale brazilor artificiali fiind că imită fidel aspectul celor naturali, nu au nevoie de îngrijire specială şi nu lasă ace. Pe de altă parte, la dezavantaje vedem că transportul şi fabricarea acestor pomi pot fi factori poluanţi, dar şi că unii producători pot alege materiale cu un grad ridicat de toxicitate sau nereciclabil. În plus, brazii sintetici nu au mirosul plăcut al celor naturali, iar după utilizare este necesar un spaţiu de depozitare.

Mai sunt două săptămâni până la Ajun, iar dacă doriţi ca Moş Crăciun să vă lase totuşi cadourile sub un pom natural, trebuie să ştiţi că preţurile unui astfel de brad variază între 34 – 200 de lei la magazinele de bricolaj din Iaşi.

Comentarii