Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cele mai importante cifre ale admiterii de la „Cuza”. Absolvenţii celei mai căutate specializări pleacă aproape toţi în Franţa

GALERIE
cuza-uaic
  • cuza-uaic
- +

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) a strâns aproape 14.800 de dosare la admiterea din iulie 2022, la toate specializările celor 15 facultăţi, inclusiv locurile doar cu taxă şi cele pentru candidaţii români de pretutindeni. 

Dacă vorbim doar de locuri pentru candidaţii din România, UAIC înregistrează un număr similar de dosare cu anii anteriori, 12.062, dintre care 10.322 au fost depuse doar pentru locuri de la buget. În ceea ce priveşte concurenţa, singurele diferenţe faţă de anii anteriori sunt legate de numărul de candidaţi, domeniile cele mai căutate rămânând aceleaşi. Astfel, cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la domeniul Kinetoterapie şi motricitate specială, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, cu un număr de 8,57 de candidaţi / loc bugetat, adică 257 de dosare pe 30 de locuri bugetate.

Absolvenţii de Kinetoterapie, atraşi spre Franţa

Decanul facultăţii a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că este o obişnuinţă concurenţa ridicată la Kinetoterapie, chiar dacă este vorba de o specializare care nu are foarte multe locuri: sunt ample posibilităţi de angajare după absolvire atât în ţară, cât şi în străinătate.

„Nu am ajuns încă la performanţa de acum 2 ani, când a început pandemia şi am avut 13,7 pe loc bugetat, dar este o competiţie importantă, avem candidaţi cu medii mari şi ne bucură fiindcă ne încurajează să ne pregătim şi noi continuu. Cred că piaţa muncii e ofertantă cu ei”, a explicat prof.dr. Beatrice-Aurelia Abalaşei, decanul facultăţii.

Aceasta a spus că resimte şi la nivelul absolvenţilor că viitorul terapiei prin mişcare este unul foarte bun, fiind din ce în ce mai căutată de persoane care vor să îşi reechilibreze viaţa. Absolvenţii de kinetoterapie de la UAIC se pot angaja în spitale, pot să îşi deschidă cabinete particulare sau să lucreze în cămine de bătrâni sau centre de copii, fiind şi în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

O mare parte dintre absolvenţi alege, însă, să plece din ţară, cu destinaţia Franţa.

„Avem o concurenţă mare şi pentru că Franţa absoarbe majoritatea absolvenţilor de kinetoterapie din România. Nu aş vrea să cred că 100% îi pregătim pentru altă piaţă a muncii, mi-aş dori să rămână mai mulţi, o parte sunt în Iaşi şi asta este încurajator. Dar avem un procent mare de absolvenţi în străinătate, în Franţa, dar şi în Anglia sau în Italia, unde lucrează, spre exemplu, la recuperarea fotbaliştilor de top în clinici de specialitate”, a mai punctat decanul.

Informatica Economică, o altă intrare către angajarea în IT

A doua specializare ca număr de candidaţi este Informatica Economică, de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, unde au fost 7,94 de candidaţi / loc bugetat, fiind 540 de dosare pe 68 de locuri la buget. Decanul FEAA, prof.dr. Teodora Roman, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că numărul mare de candidaţi nu reflectă neapărat dorinţa tinerilor de a urma un anumit domeniu, ci posibilitatea ca ei să fie admişi doar cu proba dosarului, fără alte criterii.

„Cred că un prim motiv este că nu avem un alt criteriu decât media de bacalaureat şi, în momentul în care se permite înscrierea mai multor dosare la diverse specializări şi universităţi, candidatul are obligaţia morală să îşi încerce toate şansele”, a explicat decanul.

Cei care sunt admişi la Informatică Economică studiază discipline din aria curriculară a domeniului Ciberneticii, statisticii şi informaticii economice. În primul an este trunchi comun cu alte specializări şi se fac disciplinele economice, apoi se trece la cele particulare, se lucrează la algoritmi, logica programării, cercetări operaţionale. Majoritatea absolvenţilor merg către zona IT, în funcţie de competenţă şi de interes, inclusiv pe zona de programare.

„Avem şi o şcoală foarte bună pe baze de date, cred că lumea în care trăim gestionează în toate domeniile baze de date, de la marketing la social media, şi aici suntem printre cele mai bune şcoli din ţară”, a explicat prof.dr. Teodora Roman. Atât aceasta, cât şi decanul de la Sport, au precizat că iau în calcul introducerea unor probe mai dificile la admitere.

La Kinetoterapie se va reveni de anul viitor la examenul scris din Anatomie, materia din clasa a XI-a, cum a fost şi înainte de pandemie. La Informatică Economică se ia în calcul întâi trierea candidaţilor după media de la matematică sau informatică la bacalaureat, iar în anii care urmează şi o probă scrisă.

Trei facultăţi cu aproape 6 candidaţi pe loc bugetat

Concurenţe ridicate la UAIC s-au înregistrat şi la specializarea Psihologie, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, 5,89 candidaţi / loc bugetat, în timp ce la Drept au fost 5,67 candidaţi / loc bugetat, iar la Informatică, unde s-a intrat şi anul acesta fără examen, 5,54 candidaţi / loc bugetat.

Locurile de la buget nu au fost ocupate în sesiunea de vară la Facultatea de Teologie Ortodoxă, cea de Teologie Romano-Catolică şi la unele specializări de la restul facultăţilor, cele mai multe la Facultatea de Litere, unde apare o concurenţă record pe locurile bugetate de la Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării – 4 candidaţi / loc bugetat. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri