Centru de carantină în mijlocul Iașului! Un grup a vrut să ia masa la Mall. Hotelul, păzit de jandarmi

sâmbătă, 14 martie 2020, 12:15
3 MIN
 Centru de carantină în mijlocul Iașului! Un grup a vrut să ia masa la Mall. Hotelul, păzit de jandarmi

Hotelul, aflat în administrarea Direcţiei pentru Sport şi Tineret, a fost predat Direcţiei de Sănătate. Ar fi cazate sub pază în jur de 50 de persoane.

Câteva zeci de persoane au fost puse în carantină chiar în inima Iaşului, la Hotel „Sport”, aflat lângă Sala Polivalentă. Hotelul, aflat în administrarea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Iaşi, a fost predat Direcţiei de Sănătate Publică, angajaţii hotelului fiind trimişi acasă.

Daniel Stătescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, afirmă că, deşi nu are informaţii exacte cu privire la cei cazaţi la Hotel „Sport”, ar fi cazaţi în acest moment 40 sau 50 de persoane, clădirea având o capacitate maximă de 70 de paturi. În acest moment au acces în hotel doar angajaţii DSP, care se ocupă atât de aprovizionarea celor aflaţi în carantină, dar şi cu monitorizarea acestora.

„Noi doar am predat hotelul, iar cei de la DSP se ocupă în acest moment. Nu am informaţii cu privire la numărul celor cazaţi în acest moment, dar la începutul săptămânii erau 40 sau 50 de persoane. O să primim şi noi o statistică la finalul fiecărei săptămâni”, a menţionat Daniel Stătescu.

„Ziarul de Iaşi” a aflat de punctul de cazare a celor aflaţi în carantină de la un cititor, care a relatat un incident în care, afirmă acesta, un grup de persoane aflat în carantină ar fi încercat să părăsească hotelul pentru a merge să ia masa în oraş. Ieşeanul relatează că, după un schimb de replici cu jandarmii care asigură paza hotelului, s-au întors în camere. Deplasaţi la faţa locului, jandarmii care asigurau paza nu au confirmat, dar nici nu au infirmat incidentul, iar purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Iaşi, locotenent colonel Mihai Cojocariu, a menţionat că cei care au asigurat punctul de pază nu au raportat un astfel de incident. Jandarmii care asigurau paza în cursul de ieri au refuzat să ofere mai multe informaţii, afirmând că singurele lor atribuţii privesc paza hotelului şi asigurarea liniştii şi ordinii publice.

În ceea ce priveşte jandarmii care asigură paza sau alte misiuni legate de cei aflaţi în carantină pe raza municipiului Iaşi, Mihai Cojocaru menţionează că există un număr de 50 de jandarmi care asigură zilnic atât punctele în care se află persoane în carantină, dar care iau parte şi la alte misiuni, cum ar fi transportul celor puşi în carantină sau asigură paza, liniştea şi ordinea publică în anumite zone de interes.

Conform Ministerului Sănătăţii, spaţiile de carantină trebuie să întrunească o serie de cerinţe speciale. Astfel, acestea trebuie să ofere posibilitatea ca accesul să fie controlat, să aibă acces pietonal şi pentru autovehicule, să fie adaptat pentru persoane cu handicap fizic locomotor, să asigure condiţii de ventilaţie şi acces la apă, hrană şi produse de igienă, dar şi o suprafaţă de minimum 10 metri pătraţi per cameră, cu grup sanitar şi duş, să aibă acces la internet, să ofere spaţiu de depozitare a bagajelor personale şi să asigure proceduri de management adecvat al deşeurilor periculoase.

Astfel, statul va aloca 300 de lei pentru fiecare persoană, 230 de lei pe zi pentru cazare, curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă, aşternuturi, prosoape şi protecţia bagajelor, iar 70 de lei pentru trei mese pe zi, apă, pahare de unică folosinţă, pijamale şi papucii de unică folosinţă. De asemenea, în cazul în care este nevoie, vor fi decontate, pe baza unor documente doveditoare, tratamente pentru afecţiuni preexistente.

Documentul publicat de Ministerul Sănătăţii menţionează că, în cazul în care instituţia care găzduieşte persoane aflate în carantină, fiecare persoană beneficiază de suma de 50 de lei pentru cheltuielile de igienă.

Comentarii