Cetăţenia şi termenul de valabilitate

Alegeri fără alegători

vineri, 22 februarie 2019, 02:50
1 MIN
 Cetăţenia şi termenul de valabilitate

Duminica aceasta se va stabili noua configuraţie a parlamentului din Republica Moldova în urma unui scrutin organizat de către actuala guvernare de peste Prut, aceeaşi care în vara trecută îi anula fără drept de apel lui Andrei Năstase (unul dintre cei doi lideri ai opoziţiei pro-europene) mandatul de Primar General câştigat în urma alegerilor din Chişinău. 

Deşi incredibila decizie a invalidării scrutinului pentru alegerea primarului capitalei Republicii Moldova nu a rămas fără urmări (Uniunea Europeană decizând sistarea oricărei forme de asistenţă financiară acordată guvernanţilor de la Chişinău până când aceştia nu vor da semne de revenire la respectarea normelor democratice), derularea pseudo-campaniei electorale pentru alegerile din 24 februarie nu poate duce cu gândul decât la faptul că există toate premisele să asistăm la o nouă farsă electorală orchestrată şi regizată de către oligarhul Plahotniuc, conducătorul de facto al Republicii Moldova.

Aparatul administrativ aflat în totalitate la dispoziţia partidului de guvernământ s-a pus întru totul la dispoziţia candidaţilor Partidului „Democrat“ al lui Plahotniuc acoperind ţara în lung şi în lat şi inundând-o cu promsiuni care mai de care mai trăsnite, de la medicamente gratuite pentru tot poporul şi drumuri „bune“ până la clasicele dublări de salarii, pensii şi ajutoare sociale. Acolo unde nu s-a putut cu vorba bună, frica a jucat un rol foarte important în promovarea candidaţilor „de la centru“. Oamenii amărâţi de prin satele Moldovei, care îşi duc viaţa de pe o zi pe alta, mărturisesc în şoaptă că nu au de ales şi că trebuie să participe la întâlnirile electorale cu candidaţii lui Plahotniuc pentru că „dacă nu votăm actuala guvernare nu mai vedem în viitor nimic pentru satul nostru“. Fenomenul aducerii cu arcanul a alegătorilor la întâlnirile cu candidaţii partidului de guvernământ nu s-a mai limitat în această campanie doar la localităţile rurale, presa de peste Prut povestind cu lux de amănunte cum la Călăraşi, aproape de Ungheni, pacienţi care trebuiau operaţi de urgenţă au fost abandonaţi pentru că doctorii şi asistentele medicale de la spitalul raional au trebuit încolonaţi regulamentar pentru a participa la o întâlnire cu Andrian Candu, actualul preşedinte al Parlamentului şi finul omniprezentului Plahotniuc.

Maia Sandu, copreşedinta blocului electoral ACUM, format din partidele pro-europene de peste Prut, a declarat într-un interviu că la întâlnirile electorale ale opoziţiei apar ca din senin poliţişti care îi fotografiază pe cei care au curajul să participe la aceste întruniri după care alegătorii identificaţi în acele imagini sunt supuşi diferitelor presiuni „cum că îşi vor pierde locul de muncă ori că le va fi închisă afacerea“. Liderii opoziţiei sunt şi ei, la rândul lor, urmăriţi încontinuu de către poliţie, le sunt interceptate convorbirile telefonice şi conturile de email şi sunt hărţuiţi cu fel de fel de procese mergând până la potenţiale acuzaţii penale de „trădare de patrie“.

Concluzia tuturor observatorilor indepenenţi este în acest moment una şi aceeaşi cu a doamnei Sandu: „Dezinformarea şi ştirile false domină această campanie, iar abuzurile puterii au început cu mult timp înainte de demararea campaniei electorale. Aceste alegeri sunt cele mai nedemocratice din istoria Moldovei.“ Drept dovadă, în caz că nu o ştiaţi, este şi faptul că departamentele specializate ale companiei Facebook au închis săptămâna trecută câteva sute (!) de conturi şi pagini false din Republica Moldova, o parte dintre acestea fiind administrate de către angajaţi ai guvernului de la Chişinău.

Însă, cu toate eforturile guvernanţilor, rămân în continuare foarte mulţi alegători care nu pot fi speriaţi de către abuzurile sistemului lui Plahotniuc: este vorba despre locuitorii Chişinăului, principalul bazin electoral de peste Prut (acolo unde sursele corecte de informare sunt mult mai prezente) precum şi despre cei din diaspora, oameni care s-au obişnuit deja cu normele vestice de viaţă. Într-o încercare perversă de a-şi creşte şansele unui scor mai bun, guvernanţii au venit cu o altă bazaconie pentru a schimba regulie jocului: limitarea drastică a dreptului la vot al molovenilor stabiliţi în străinătate. Organizatorii alegerilor din 24 februarie au decis peste noapte că orice moldovean aflat peste hotare şi care are paşaportul expirat nu mai are dreptul de a vota pentru viitorul ţării sale (aceasta deşi acest lucru a fost posibil la toate alegerile de până acum). În opinia „democraţilor“ lui Plahotniuc cetăţenia unui om ar avea termen de valabilitate, după cum spunea un fin observator de peste Prut. Interesant este însă că aceiaşi moldoveni cu paşapoarte expirate sunt bineveniţi atunci când îşi trimit acasă banii munciţi peste hotare, singura infuzie concretă de capital care mai vine constant în Republica Moldova. Cu alte cuvinte, o mare parte dintre cei aproape un milion de moldoveni stabiliţi peste hotare şi care au trimis acasă în primele trei trimestre ale anului 2018 aproape un miliard (!) de dolari, echivalentul a peste 20% din PIB-ul Moldovei (!) sunt doar buni de plată, nu şi să îşi decidă viitorul ţării lor. Practic, aproape un milion de cetăţeni din totalul celor 3.265.997 de alegători din Republica Moldova sunt potenţial privaţi de dreptul consituţional de a-şi alege viitorul ţării lor.

Obişnuit probabil să se uite doar la ştirile cosmetizate de la posturile sale de televiziune, Plahotniuc nu o fi văzut cum Victor Viorel Ponta a pierdut lamentabil alegerile prezi­denţiale pentru că s-a încăpăţânat prosteş­te să obstrucţioneze votul diasporei noastre. Iar ceea ce nu iau în calcul pentru aceste alegeri guvernanţii de la Chişinău este că în realitate pentru ei votul de răzbunare poate fi cu mult mai dureros decât au estimat, cel mai recent exemplu fiind cel al alegerilor câştigate la Primăria Chişinăului de către Andrei Năstase împotriva estimărilor care îi dădeau principali favoriţi pe candidaţii susţinuţi de către Plahotniuc şi Dodon. Alegătorii din Chişinău pur şi simplu s-au revoltat împotriva „soluţiilor“ impuse cu forţa de către guvernanţi. Conform ultimelor estimări reale din teren, la alegerile din 24 februarie socialiştii lui Dodon ar trebui să ia între 40 şi 45 de mandate, pro-europenii din blocul ACUM minim 35 de mandate, iar „democraţii“ oligarhului Plahotniuc ar urma să completeze parlamentul cu aproximativ 20 de deputaţi.  Ce va face Romania în cazul în care vom asista la o nouă mascaradă electorală? Să sperăm că vom vedea o reacţie cu adevărat fermă chiar din 25 februarie. 

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

Comentarii