Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

S-au schimbat încadrări juridice şi calităţi procesuale

Chirica şi Harabagiu, din lac în puț la DNA. Noile încadrări juridice

GALERIE
chirica harabagiu
  • chirica harabagiu
- +

Procurorii DNA îl ţin pe primarul Mihai Chirica în suspans. Edilul a fost chemat ieri din nou la sediul DNA, împreună cu fostul viceprimar Gabriel Harabagiu şi angajaţi ai Primăriei. La finalul audierilor, Harabagiu a fost „avansat” din calitatea de suspect în cea de inculpat, Chirica rămânând în continuare tot inculpat. Procurorii au decis totodată schimbarea încadrării juridice a faptelor de care sunt acuzaţi aceştia.

În februarie, DNA dispusese urmărirea penală a lui Mihai Chirica pentru fals intelectual în formă continuată şi uzurparea funcţiei, această faptă din urmă fiind comisă de Harabagiu. Omul de afaceri Tudor Cheşcu era cercetat pentru complicitate la uzurparea funcţiei şi complicitate la abuz în serviciu, fapte de care era acuzată şi firma Flux SRL pe care acesta o administrează. Trei angajate ale municipalităţii, din domeniul urbanismului, erau la rândul lor cercetate pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.

Concret, SC Flux SRL primise autorizaţie pentru construirea unei clădiri de birouri cu subsol pe două niveluri, parter şi un etaj. În realitate, a edificat un imobil cu 9 niveluri, respectiv subsol, demisol, parter, mezanin, 4 etaje şi mansardă. Deşi nu respecta autorizaţia, imobilul a fost intabulat, procurorii susţinând că acest lucru s-a făcut cu sprijinul conducerii Primăriei şi al unor funcţionari ai acesteia. Certificatul de edificare a construcţiei, care atesta respectarea autorizaţiei, ar fi cunoscut patru variante diferite din punctul de vedere al conţinutului sau al semnatarilor, toate cu acelaşi număr de înregistrare.

Noua acuzaţie a lui Chirica

Viceprimar pe atunci, Gabriel Harabagiu era acuzat că a semnat certificatul de atestare, deşi cunoştea situaţia reală a imobilului. Actul ar fi trebuit însă semnat de primar, de unde şi acuzaţia de uzurpare a funcţiei. Cercetările ulterioare ale procurorilor au stabilit însă că semnarea actului s-ar fi făcut într-o perioadă în care Harabagiu fusese delegat de primar să semneze în locul lui astfel de documente. Ca urmare, procurorii au decis schimbarea încadrării juridice a faptei comise. În privinţa certificatelor de atestare, Harabagiu era direct responsabil, el fiind astfel inculpat pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Beneficiarul construcţiei, Tudor Cheşcu, l-ar fi sprijinit pe Harabagiu prin depunerea la registratură a cererii de eliberare a certificatului, fiind astfel inculpat pentru complicitate la fals intelectual şi abuz în serviciu.

În privinţa lui Chirica, încadrarea juridică iniţială se baza pe faptul că el dispusese emiterea documentelor de atestare a edificării blocului, cunoscând că acesta nu respecta autorizaţia. Prin urmare, îl determinase pe Harabagiu să semneze certificatul deşi nu avea drept de semnătură şi instigându-l astfel la uzurparea funcţiei. Schimbarea încadrării în cazul viceprimarului a dus însă şi la schimbarea celei a primarului.

„Apreciem că inculpatul Harabagiu Gabriel-Vasile ştia că primarul în funcţie este cel care a dispus emiterea documentului, este de acord cu eliberarea certificatului de edificare, nu se va opune acestui demers şi nici nu va dispune vreo măsură legală în situaţia eliberării documentului de edificare conţinând date neadevărate. Prin toate acestea, inculpatul Chirica Mihai l-a sprijinit moral pe viceprimarul Harabagiu care a fost astfel încurajat să semneze certificatului de edificare în baza căruia a fost intabulată clădirea”, au menţionat procurorii.

Această „încurajare” a dus la noua încadrare a primarului la complicitate la fals intelectual şi abuz în serviciu. Semnarea a două dintre variantele certificatului de atestare a edificării i-au adus primarului inculparea pentru fals intelectual în formă continuată, cercetările continuând şi sub această acuzaţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri