anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

S-au schimbat încadrări juridice şi calităţi procesuale

Chirica şi Harabagiu, din lac în puț la DNA. Noile încadrări juridice

GALERIE
chirica harabagiu
 • chirica harabagiu
- +

Procurorii DNA îl ţin pe primarul Mihai Chirica în suspans. Edilul a fost chemat ieri din nou la sediul DNA, împreună cu fostul viceprimar Gabriel Harabagiu şi angajaţi ai Primăriei. La finalul audierilor, Harabagiu a fost „avansat” din calitatea de suspect în cea de inculpat, Chirica rămânând în continuare tot inculpat. Procurorii au decis totodată schimbarea încadrării juridice a faptelor de care sunt acuzaţi aceştia.

În februarie, DNA dispusese urmărirea penală a lui Mihai Chirica pentru fals intelectual în formă continuată şi uzurparea funcţiei, această faptă din urmă fiind comisă de Harabagiu. Omul de afaceri Tudor Cheşcu era cercetat pentru complicitate la uzurparea funcţiei şi complicitate la abuz în serviciu, fapte de care era acuzată şi firma Flux SRL pe care acesta o administrează. Trei angajate ale municipalităţii, din domeniul urbanismului, erau la rândul lor cercetate pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.

Concret, SC Flux SRL primise autorizaţie pentru construirea unei clădiri de birouri cu subsol pe două niveluri, parter şi un etaj. În realitate, a edificat un imobil cu 9 niveluri, respectiv subsol, demisol, parter, mezanin, 4 etaje şi mansardă. Deşi nu respecta autorizaţia, imobilul a fost intabulat, procurorii susţinând că acest lucru s-a făcut cu sprijinul conducerii Primăriei şi al unor funcţionari ai acesteia. Certificatul de edificare a construcţiei, care atesta respectarea autorizaţiei, ar fi cunoscut patru variante diferite din punctul de vedere al conţinutului sau al semnatarilor, toate cu acelaşi număr de înregistrare.

Noua acuzaţie a lui Chirica

Viceprimar pe atunci, Gabriel Harabagiu era acuzat că a semnat certificatul de atestare, deşi cunoştea situaţia reală a imobilului. Actul ar fi trebuit însă semnat de primar, de unde şi acuzaţia de uzurpare a funcţiei. Cercetările ulterioare ale procurorilor au stabilit însă că semnarea actului s-ar fi făcut într-o perioadă în care Harabagiu fusese delegat de primar să semneze în locul lui astfel de documente. Ca urmare, procurorii au decis schimbarea încadrării juridice a faptei comise. În privinţa certificatelor de atestare, Harabagiu era direct responsabil, el fiind astfel inculpat pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Beneficiarul construcţiei, Tudor Cheşcu, l-ar fi sprijinit pe Harabagiu prin depunerea la registratură a cererii de eliberare a certificatului, fiind astfel inculpat pentru complicitate la fals intelectual şi abuz în serviciu.

În privinţa lui Chirica, încadrarea juridică iniţială se baza pe faptul că el dispusese emiterea documentelor de atestare a edificării blocului, cunoscând că acesta nu respecta autorizaţia. Prin urmare, îl determinase pe Harabagiu să semneze certificatul deşi nu avea drept de semnătură şi instigându-l astfel la uzurparea funcţiei. Schimbarea încadrării în cazul viceprimarului a dus însă şi la schimbarea celei a primarului.

„Apreciem că inculpatul Harabagiu Gabriel-Vasile ştia că primarul în funcţie este cel care a dispus emiterea documentului, este de acord cu eliberarea certificatului de edificare, nu se va opune acestui demers şi nici nu va dispune vreo măsură legală în situaţia eliberării documentului de edificare conţinând date neadevărate. Prin toate acestea, inculpatul Chirica Mihai l-a sprijinit moral pe viceprimarul Harabagiu care a fost astfel încurajat să semneze certificatului de edificare în baza căruia a fost intabulată clădirea”, au menţionat procurorii.

Această „încurajare” a dus la noua încadrare a primarului la complicitate la fals intelectual şi abuz în serviciu. Semnarea a două dintre variantele certificatului de atestare a edificării i-au adus primarului inculparea pentru fals intelectual în formă continuată, cercetările continuând şi sub această acuzaţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.