Cifre cumplite – 80 de copii sunt depistaţi la Iaşi cu cancer în fiecare an. Peste 100 fac chimioterapie în acest moment

sâmbătă, 24 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Cifre cumplite – 80 de copii sunt depistaţi la Iaşi cu cancer în fiecare an. Peste 100 fac chimioterapie în acest moment

În fiecare an, în Secţia de Oncologie Pediatrică de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi sunt diagnosticaţi 80 de copii cu cancer, din toată regiunea Moldovei. Anul acesta, până în momentul de faţă, au fost depistate 50 de cazuri noi, iar până la jumătatea acestui an, deja erau înregistrate 500 de internări pe secţie. 

„Anul trecut erau 116 copii trataţi cu chimioterapie, în acest moment în secţia noastră aproximativ 105 copii primesc chimioterapie, asta înseamnă cure de chimioterapie, dar ei nu au nevoie doar de asta. Au nevoie de tratament antibiotic, de susţinere cu hidratare parenterală, transfuzii de sânge, sunt foarte multe tratamente care se administrează în perfuzie, intravenos”, a explicat dr. Anca Ivanov, medic primar pediatru, specialist hemato-oncopediatrie în cadrul Secţiei de Oncologie Pediatrică de la Spitalul de Copii.

 

Cele mai multe cazuri: adolescenţi cu vârste între 15 şi 19 ani

 

Datele sunt îngrijorătoare şi la nivel naţional, conform unei statistici a Institutului Naţional de Sănătate Publică: în fiecare an peste 1.200 de copii se îmbolnăvesc de cancer. Dacă în 2016 erau depistate 1.625 de cazuri noi în rândul copiilor, în 2018 numărul lor a fost de 2.845, iar în 2020 erau depistaţi 1.287 de copii cu cancer. Cei de la Organizaţia Salvaţi Copiii spun că din totalul de cazuri diagnosticate cu tumori maligne la copii (0‐19 ani,) atât ca număr de cazuri, cât şi ca rată de incidenţă, în perioada 2016‐2020, ponderea cea mai mare aparţine grupei de vârstă 15‐19 ani. „Numai în anul 2020, pentru care există date centralizate, medicii de familie au declarat 443 de cazuri noi de îmbolnăvire prin tumori maligne la copii, ceea ce reprezintă 1,03% din totalul cazurilor noi declarate pe ţară, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate”, au precizat reprezentanţii Salvaţi Copiii.

 

O donaţie surpriză

 

Datele au fost făcute publice în cadrul evenimentului organizat de Salvaţi Copiii pe 22 septembrie, când părinţii unui copil care a murit în urma unei forme agresive de cancer au donat secţiei un aparat pentru mixarea citostaticelor în valoare de 120.000 de euro. Prin intermediul acestui aparat, tot procesul de mixare a citostaticelor şi soluţiilor perfuzabile este făcut într-un mediu steril, siguranţa concentraţiei fiind de 100%.

„Astfel, se justifică ajutorul pe care îl putem primi folosind acest aparat automatizat care prepară doze corecte, diluţii corecte, într-un interval mult mai scurt de timp pot fi făcute în acelaşi timp cure mai multe de chimioterapie, în condiţii de perfectă asepsie, fără posibilitate de a se contamina microbian şi protejând şi personalul de expunerea la vaporii toxici care inerent apar în prepararea acestor soluţii atât timp cât se fac manual”, a completat dr. Anca Ivanov. 

Comentarii