Copilăria şi adolescenţa unuia din marii scriitori ai lumii, povestite chiar de el pe scena FILIT. Show literar de excepţie

vineri, 21 octombrie 2022, 01:50
6 MIN

Primul eveniment din cadrul Serilor FILIT 2022 a debutat în forţă, cu un mare scriitor din spaţiul hispanic, Manuel Vilas, autorul volumului “În toate a fost frumuseţe”. Întâlnirea cu spaniolul Manuel Vilas a avut loc miercuri, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, iar gazda serii a fost scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, desemnat anul trecut cel mai bun traducător de limbă spaniolă din România, în cadrul Galei Premiilor Observatorului Cultural.

În momentul actual, Manuel Vilas este considerat unul dintre cei mai apreciaţi scriitori spanioli. Romanul “În toate a fost frumuseţe” a apărut în limba română la editura Pandora M, în colecţia Anansi. Romanul, simplu şi profund, dar surprinzător ca structură, a luat Spania prin surprindere în anul 2018, când a ajuns la nişte cifre de vânzări fenomenale. În plan internaţional, romanul a fost retipărit de 8 ori în Italia şi de 6 ori în Portugalia. Continuarea, romanul “Alegria”, se află în pregătire la editura Pandora M. Discuţia dintre Manuel Vilas şi Marin Mălaicu-Hondrari a fost intermediată de două traducătoare. Principalele subiecte ale Serii FILIT au fost reprezentate de copilăria autorului, anumite scene din carte, scriitorul german Kafka şi imaginea adolescenţilor în prezent. Întâlnirea s-a terminat cu o serie de întrebări din partea publicului şi cu o sesiune de autografe.

Literatura sparge frontierele

Manuel Vilas a mărturisit că este pentru prima dată când vine în România şi a deschis seara printr-un mesaj adresat publicului: „Sunt fericit, pentru că prin voi, literatura capătă viaţă. Voi sunteţi cei care daţi sens muncii scriitorului, pentru că fără voi munca noastră nu ar avea înţeles. Această sală plină, pentru mine, transmite următorul mesaj: că trebuie să continui să scriu.” Cărţii sale i-a luat 4 ani să ajungă cunoscută în România, după spusele lui Marin Mălaicu-Hondrari. Chiar dacă în Spania era deja un roman cunoscut, i-a trebuit timp pentru a-şi face loc şi în alte ţări. „Minunea literaturii este că merge dincolo de frontierele ţării lor. E minunat acest lucru, fiindcă în lume sunt deja prea multe frontiere. Literatura sparge aceste frontiere. Dacă eu, ca spaniol, citesc un scriitor român, iar tu, ca român, citeşti un scriitor spaniol, înseamnă că împreună putem sparge aceste frontiere. Literatura are această menire şi această putere, de a ajunge la inima oamenilor dincolo de graniţe”, a explicat Vilas.

Moştenire de familie

În această carte, Manuel Vilas spune povestea părinţilor lui şi face referire la obsesiile acestora, care i-au marcat copilăria. O scenă din carte care a fost discutată este cea în care tatăl său caută în mod obsesiv un loc cu umbră unde să parcheze maşina. „Tata era comis-voiajor şi, pentru el, maşina era fundamentală. Astfel, în familie noastră eram tata, mama, fratele meu, maşina şi eu. În copilăria mea, când se făcea duminică şi era zi de sărbătoare, mama îi spunea tatei să mergem undeva, însă el refuza să meargă, motivul fiind că nu era umbră. Dacă nu era umbră pentru maşină, rămâneam acasă toţi”, a povestit scriitorul. A adus zâmbetul pe buzele publicului atunci când a rememorat cum mama sa îl trezea la ora 7 pentru a merge pe plajă, doar fiindcă în acest fel găseau umbră pentru maşină. Era o plajă cu doar cinci copaci care făceau zece umbre, aşa că exista o reală competiţie pentru ce maşini ajung primele la destinaţie. Era singura posibilitate de a ieşi din casă, chiar dacă erau singurii de pe plajă, şi se întreba adesea: „Ce am făcut să merit o asemenea familie?”. Totuşi, scriitorul a recunoscut că această obsesie a tatălui său i-a rămas precum o moştenire de familie, deoarece şi el este obsedat să îşi parcheze maşina la umbră.

Manuel Vilas a încercat să îl citească de mai multe ori pe Franz Kafka, atât la 18, cât şi la 19 ani, însă nu l-a înţeles niciodată. Îşi dorea mult să îl poată citi, fiindcă vedea cum este citat peste tot şi cum se spunea că este cel mai important. La vârsta de 28 de ani era profesor de literatură şi a dat un concurs pentru ocupare unui post de muncă. A acumulat puţine puncte şi a primit ultimul oraş, care era destinaţia cea mai puţin dorită, aşa că şi-a luat cu el opera completă a lui Kafka. „Şi, în acel sat, am început să înţeleg Kafka. Am citit opera lui completă. Am citit tot, romane, scrisori. Am înţeles totul. L-am înţeles complet pe Kafka şi asta datorită faptului că am fost repartizat în cel mai prost loc din lume. De aceea spun că viaţa este întotdeauna minunată. Nimeni nu voia acea localitate, dar astfel mi-a fost dăruit Kafka”, explică acesta. Autorul a scris o povestire despre Kafka, în care acesta îi apărea şi îi vorbea. „Acela a fost un loc kafkier pentru mine. Kafka e un umorist. Toată opera lui este o mare glumă şi asta am învăţat eu din Kafka: marea comedie este viaţa. Trăiască Kafka!”, spune Vilas.

Despre adolescenţi

Scriitorul spaniol a adus vorba şi despre conflictul generaţiilor. „Când persoanele mai în vârsta îi critică pe adolescenţi, uită că şi ei au fost, la rândul lor, adolescenţi. Când gândim că lumea tinereţii noastre era mai bună decât cea de acum, daţi-vă seama că acelaşi lucru ne spuneau şi nouă părinţii. Tinerii au obligaţia de a fi tineri şi de a fi diferiţi de noi. Nu putem dori să fie exact la fel ca noi. Ei îşi construiesc propriile valori şi au dreptul să şi le construiască”, a explicat acesta. În încheiere, înaintea sesiunii de autografe, Manuel Vilas a transmis publicului: „Să mâncăm, să bem, să citim şi să iubim”.

10 ani de FILIT

Cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere, care se desfăşoară în perioada 19 – 23 octombrie, reuneşte sute de profesionişti din domeniul cultural, precum scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti. În cele 5 zile de festival vor avea loc peste 100 de întâlniri cu scriitori, traducători, editori, jurnalişti, muzicieni, coregrafi, actori sau fotografi, nopţi albe ale poeziei şi muzicii şi mese rotunde profesionale.

FILIT este unul dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa, pentru că în aceşti 10 ani de la înfiinţare, au fost peste 1.000 de invitaţi, marea lor majoritate fiind nume noi din toate generaţiile, din zone cât mai diverse ale ţării şi ale lumii.

Vineri, de la ora 22:00, la Casa FILIT are loc Noaptea Albă a Poeziei, iar sâmbătă, în acelaşi loc şi la aceeaşi oră se desfăşoară spectacolul-concert PiSiCi 2, pus la cale trupa Fără Zahăr şi prezentat de Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava.

Sâmbătă, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, începând cu ora 20:00, are loc evenimentul Focus Ucraina, iar duminică, de la 18:00 se va discuta despre Filosofie şi literatură în vreme de război.

Nu va lipsi nici anul acesta Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2021. În plus, la această ediţie va exista un nou premiu acordat de Institutul Cultural Român: Premiul pentru cea mai bună traducere a unei cărţi din literatura română în anul 2021.

FILIT este un proiect anual organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi, iar ediţia de anul acesta se desfăşoară sub înaltul patronaj al Reprezentanţei Comisiei Europene în România. FILIT 2022 beneficiază de sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi, Inspectoratului Judeţean Iaşi, MOBEXPERT, Aqua Carpatica, Volvo. 

 

Comentarii