Coşmarul unui şofer orbit de faruri, concretizat într-un dosar la Înalta Curte
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Pieton cu o alcoolemie de 1,75 la mie, accidentat mortal

Coşmarul unui şofer orbit de faruri, concretizat într-un dosar la Înalta Curte

GALERIE
sentinta1
 • sentinta1
- +

Judecătoria l-a achitat pe şoferul orbit de farurile maşinii din faţă şi care circula cu viteza legală. Apoi, Curtea de Apel l-a considerat pe jumătate vinovat şi l-a condamnat. Pe deasupra, a acordat şi despăgubiri civile de 500.000 de lei. Judecătorii de la Curtea Supremă vor decide.

Cea mai înaltă instanţă de judecată a ţării va trebui să decidă dacă moartea unui ieşean îi poate apăsa conştiinţa unui şofer sau nu. Judecătoria l-a achitat pe şofer. Curtea de Apel l-a condamnat, considerându-l pe jumătate vinovat. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis în principiu cererea şoferului ca sentinţa de condamnare să fie casată şi a preluat dosarul în lucru.

Faptele de care a fost acuzat Cosmin Leonte s-au petrecut în urmă cu 5 ani. Pe 3 noiembrie 2016, în jurul orei 21.10, tânărul de 23 de ani pe atunci se îndrepta spre Iaşi dinspre Probota, la volanul unui VW Golf. Trecut de Cârniceni, şoferul a fost jenat de farurile unui vehicul care rula din sens contrar. A redus viteza până spre 60 km/h, dar imediat ce s-a intersectat cu celălalt automobil, recăpătându-şi astfel vizibilitatea a văzut în faţa sa, pe carosabil, un pieton. A încercat să-l evite, virând spre stânga, dar a lovit pietonul, acesta fiind proiectat în afara carosabilului. În urma accidentului, G.B., în vârstă de 66 de ani, a decedat. Expertiza ulterioară avea să arate că accidentul putea fi evitat dacă Volkswagen-ul ar fi avut o viteză de doar 28 km/h.

În primă instanţă, magistraţii Judecătoriei au luat în calcul faptul că G.B. era băut, având o alcoolemie de 1,75‰ în sânge şi se deplasa pe carosabil, în condiţii de noapte, fără a avea îmbrăcăminte reflectorizantă sau vreo sursă de lumină. Hainele de culoare închisă pe care le purta l-au făcut şi mai dificil de observat. Din contră, şoferul nu era băut şi circula cu o viteză sub limita de 90 km/h permisă pe un drum naţional. „Din raportul de expertiză rezultă că inculpatul ar fi putut evita accidentul dacă ar fi rulat cu cel mult 28 km/h.

Or, nu poate fi admis a se pretinde conducătorilor auto să circule pe un drum naţional, în afara localităţii, cu o viteză de maxim 28 km/h, pentru a preîntâmpina eventuala apariţie a unor pietoni pe suprafaţa carosabilă, întrucât ar însemna afectarea efectivă şi semnificativă a circulaţiei pe aceste drumuri naţionale şi ar constitui în acelaşi timp o încălcare a obligaţiei de a asigura fluenţa traficului”, au apreciat judecătorii. Aceştia s-au raportat şi la jurisprudenţă, decizia finală fiind cea de achitare a şoferului.

Apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătorie şi de rudele lui G.B. a avut un alt curs. Magistraţii Curţii de Apel au apreciat că viteza automobilului era prea mare în condiţii de noapte şi de carosabil cu denivelări. Starea drumului ar fi impus, conform legii, reducerea vitezei până la 50 km/h, nu doar până la 60 km/h. În plus, orbirea provocată de automobilul venit din sens contrar a durat aproximativ 15 secunde, ceea ce ar fi permis şi chiar impus lui Leonte să oprească maşina, nu doar să reducă viteza.

„Inculpatul a declarat în faţa instanţei de fond că în momentul în care a văzut că autoturismul din faţa sa circula cu fază lungă, a încercat să se concentreze asupra carosabilului, mai exact a dungilor reflectorizante de pe axul drumului pentru a se putea orienta. Rezultă clar faptul că inculpatul a făcut demersuri doar pentru a-şi menţine propria deplasare, nu de a se asigura că deplasarea să fie conformă cu obligaţiile legale”, au considerat magistraţii.

Aceştia au considerat că şoferul s-a făcut vinovat în proporţie de 50% de producerea accidentului şi l-au condamnat pe Leonte la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru ucidere din culpă. A fost stabilit şi un nivel al desăgubirilor civile de 500.000 lei în favoarea familiei victimei, magistraţii justificând nivelul acestora prin faptul că soţia lui G.B. s-a sinucis la mai puţin de un an de la decesul acestuia, iar doi dintre cei trei copii ai acestora sunt persoane cu handicap. ÎCCJ va fi cea care va stabili sentinţa definitivă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X